EU forbyder giftigt fluorstof, men det er allerede erstattet af nye varianter
EU-landene besluttede torsdag at forbyde det giftige fluorstof PFOA. Forbuddet gælder også molekyler, som nedbrydes til PFOA, og træder i kraft om tre år.
PFOA er både varmebestandigt samt vand- og fedtskyende. Det bruges derfor blandt andet til imprægnering af tekstiler og i brandskum.
Listen over kendte skadevirkninger ved PFOA er lang og skræmmende. Stofferne øger bl.a. risikoen for brystkræft, gør vaccinationer virkningsløse og øger risikoen for abort.
PFOA nedbrydes som andre langkædede fluorstoffer stort set ikke. Derfor er stofferne fundet overalt på kloden. De ophobes i kroppen og i fødekæden, så f.eks. isbjørne slæber rundt på høje koncentrationer.
Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer
Fakta om giftige fluorstoffer De såkaldte per- eller polyfluorerede stoffer (forkortet PFC for per-/polyfluorinated compound) må ikke forveksles med fluor i den form, der findes i eksempelvis tandpasta. Der er tale om flere tusinde langkædede molekyler med en række fællestræk. De bliver brugt, fordi de skyer fedt og vand. Ud over i emballage til fødevarer findes de i imprægnering, som beskytter bl.a. tekstiler mod fugt og snavs. Polyfluorerede forbindelser forekommer således i mange møbler og tæpper, men også i de populære Gore-Tex-jakker, rengøringsmidler, plastmaling og slip let-pander. Tidligere undersøgelser har vist, at vi indtager ca. 75 pct. af de skadelige fluorstoffer, der findes i kroppen, med vores mad. Polyfluorerede stoffer er meget svært nedbrydelige. De ophober sig både i miljøet og i organismen, og de er målt overalt på kloden og i alle de folkeslag, der er undersøgt for dem. Modsat miljøgifte som PCB og dioxin sker ophobningen ikke i fedtvæv, men derimod i organerne, hovedsageligt i lever og nyrer. De bedst kendte af stofferne har navnene PFOS (perfluoroktansulfonat) og PFOA (perfluoroktancarboxylat).
Danmark har ifølge en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen længe arbejdet på et forbud og på at få stofferne forbudt globalt. Det sidste ønske går efter alt at dømme i opfyldelse næste år, når PFOA bliver skrevet på Stockholm-konventionens liste over de værste miljøgifte, også kaldet POP-stoffer (persistent organic pullutants).
Tusindvis af giftige stoffer er stadig tilladt
Problemet er imidlertid, at der findes tusindvis af fluorstoffer, som ikke er omfattet af forbuddet. Det påpeger Allan Astrup Jensen, som i dag er selvstændig konsulent inden for miljøkemi, herunder fluorstoffer.
Han henviser til, at langt hovedparten af industrien allerede udfasede PFOA sidste år. Det skyldes en aftale med den amerikanske miljøstyrelse, EPA.
PFOA-molekylet indeholder otte kulstofatomer, heraf syv med fluorbindinger. Der er stadig frit slag for at bruge fluor-molekyler med færre end otte kulstofatomer. Dertil kommer langkædede molekyler med en lidt anden kemisk sammensætning, som ikke nedbrydes til PFOA.
Læs også: Trods overskridelser af grænseværdi med faktor 1.000 er giftige fluorstoffer fuldt lovlige
Forskerne finder stadig flere beviser på, at de også er stærkt sundhedsskadelige i takt med, at koncentrationen af dem stiger, fordi de traditionelle fluorstoffer bliver forbudt.
Læs også: Topforskere advarer: Alternative fluorstoffer gør os syge
I forvejen er der forbud mod at bruge det bedst undersøgte af stofferne, PFOS.
Allan Astrup opfordrer til at undgå alle typer af fluorstoffer, selv om han erkender, at det er vanskeligt at forbyde dem alle fra den ene dag til den anden.
»Der er tale om miljøgifte, som hober sig op i miljøet og i kroppen, og som vi har svært ved at udskille. Dem skal vi være bange for, og det er et kæmpe problem, at bliver eksponeret for dem hele livet,« siger han.
Læs også: Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange
