EU fjerner straftold på kinesiske solcellepaneler

Illustration: European Energy

EU vil nu afskaffe importkontrol og straftold på kinesiske solpaneler og -celler med virkning fra 3. september i år.

Det skriver Reuters ifølge CNBC.

Læs også: EU-Kommissionen vil forlænge told på kinesiske solceller

Med denne beslutning afviser EU Kommissionen et ønske fra de europæiske solpanel-producenter om atter at forlænge en straftolden, der blev indført i 2013, efter en undersøgelse havde bekræftet, at kinesiske producenter dumpede priserne på solceller langt under produktionsprisen.

Denne ordning blev forlænget med 18 måneder i marts 2017 og skulle herefter stoppe.

Dansk branche jubler

Formanden for brancheforeningen Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen, er begejstret for beslutningen:

»Det er en rigtig god nyhed. Straftolden har holdt prisen på solcellepaneler kunstigt højt oppe i mange år, og derfor vil beslutningen betyde, at solcellerne bliver konkurrencedygtige med fossile energikilder endnu tidligere,« siger han.

Han har tidligere skønnet, at det vil ske indenfor fem år.

Læs også: Priserne dykker, og effektiviteten stiger: Solcellerne kommer i 2025

Knud Erik Andersen er direktør i European Energy, der etablerer solcelle- og vindmølleparker i hele Europa. Illustration: European Energy

Adm. direktør i European Energy, der blandt andet bygger solcelle-parker, Knud Erik Andersen kalder det gode nyheder for den grønne omstilling i hele Europa:

»Det betyder, at solcelleparker i EU-landene bliver billigere at opføre, og det vil give stor vækst på alle parameter i branchen. Samtidigt betyder det, at solenergi er billigere end alle fossile energiformer,« siger han i en pressemeddelelse.

Paneloverskud på 30.000 MW

Kinas beslutning om at begrænse sin planlagte solcelle-udbygning har medført, at de kinesiske producenter står med en overskudsproduktion på omkring 30 GW.

Læs også: Kina går solamok

Samtidig er der kun få markeder at sælge panelerne til, da både det amerikanske og indiske marked - verdens næststørste og tredjestørste solcellemarked efter det kinesiske - er begrænset af toldsatser eller planlagte toldsatser.

Derfor frygter de europæiske panelproducenter at billige, kinesiske paneler vil oversvømme EU's medlemslande, hvor der ifølge Solar Power Europe, som repræsenterer branchens modstandere af importtolden, blot blev installeret 6,3 GW sidste år.

Læs også: Kinas grønne omstilling er truet

Selv om farvellet til importtolden vil gøre livet sværere for de europæiske solcelleproducenter, vil det ifølge Solar Power Europe være godt for økonomien i EU. Ifølge en undersøgelse fra EY kan efterspørgslen stige med op til 30 procent og skabe omkring 45.000 job, hvis importbegrænsning og straftold fjernes.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

siden hvornår er prisen faldet når en eller anden afgift eller told er fjernet? forbrugeren får lov betale hvad hele tiden har betalt, sådan er det altid

 • 1
 • 27

siden hvornår er prisen faldet når en eller anden afgift eller told er fjernet? forbrugeren får lov betale hvad hele tiden har betalt, sådan er det altid

PV-produkter blev belastet med en ekstraomkostning på 64.9% forudsat MIP (minimum import price) ikke blev overholdt.

Kineserne har nok valgt i mange tilfælde, at forhøje prisen, for at undgå tolden, så man skal nok ikke forvente et 40% prisfald; men panelerne kan givet købes billigere efter 3. september.

Forudsat at tilstrækkelig opbakning, for ophævelsen af MIP kan opretholdes.

 • 8
 • 0

Ja det er surt for de europæiske producenter, men hvis kineserne vil sælge os vare for priser under produktionsprisen, så er det da bare og slå til og købe løs, hvis denne sommer(med hensyn til elpriserne)har vist os noget så er det da at der er altid brug for den strøm solcellerne producere, når vores vindmøller ikke laver noget særligt output.

 • 13
 • 4

Danmark ville uden problemer kunne dække 50% af det samlede elektricitets forbrug i sommer halvåret, og derved undgår at skulle importere strøm fra kulkraftværker i tyskland. Hvis vindkraft udviklingen fortsætter med at stige til samlet 8-10GW i Danmark , vil Danmark være nødsaget til at eksportere strømmen til andre lande for en ofte billig salgspris . Der kan snildt sættes 3-4GW solcellekapaciter samlet op i Danmark.

Solceller holder i 30-35 muligvis 40 år. Er lydløse. Kræver ikke meget reperation da der ingen bevægelige dele er. Inveteren Sall udskifte efter 15 år. Men de bliver også billigere. Næste generation mere effektive solpaneler kommer snart på markedet , hetero junction , som bifacial , som kan producerer 20% mere energi pr hektar . Tandem solcełler med et lag perovskite er i støbeskeen , og hvor solceller kan nå en højde på 30% effektivitet . Det vil gøre tage endnu mere attraktive at anvende til energi høst.

Vi skal omstille vores energi forbrug til vedvarende hurtigst muligt. Det er den letteste del, derefter kommer den mere svære del , som er hele transport sektoren. Først biler og busser. Derefter lastbiler og dernæst skibe. Og tilsidst fly som nok er 40-50 år før batterier er så lette og energieffektive at de kan nedbringe brugen af flybrændstof.

Kan ikke forstå hvorfor solceller skal fylde så lidt i de nye teknologi neutrale ud ud runder som spåer, nu hvor solceller falder hurtigere i pris end vindmøller.

Mener at læse at i Holland var der det solceller der fyldte mest i en ny idbudsrund. Og i Tyskland var prisen på en nylig runde landmøller steget lidt i pris.

 • 17
 • 5

Tak for Din information omkring toldsatsen og minimum import price. Samtlige artikler oplyser om nedsættelse af afgift på solceller til elfremstilling, men ingen oplyser fakta, det er ligesom at sige at vejret bliverbedre i morgen end det var i går måske.

 • 3
 • 2

Hvis kineserne dumper prisen til under produktionsprisen, så forærer de reelt os penge. Så EU har i fem år sagt nej til gratis penge.

Man har så favoriseret nogle få Europiske firmaer, men ikke på bekostning af kineserne, de fik jo lov at beholde deres penge. Nej det har været de Europæiske forbrugere der via en merpris har betalt for tilskuddet til disse firmaer.

I øvrigt den samme mekanisme som Trump er ved at aktivere med sin handelskrig. Handelsrestriktioner er en straf af egne borgere.

 • 13
 • 7

Glimrende idé- og der er mange leverandører at vælge imellem. Tesla skal du nok ikke regne med - har kontaktet dem to gange ang powerwall - de vender ikke tilbage

 • 3
 • 1

@Jakob Køster

Det lyder da mærkeligt, at Tesla ikke vil sælge noget til dig?

Anyway, hvis du har andre forslag til batteri med mere leverandør, så tager jeg gerne i mod tips. :)

 • 2
 • 2

Køb fx 2 Tesla 5,5 eller 4,5 Kvh moduler med en nominel spænding på 24v og sæt dem i serie så du får 48v. Det accepteres af mange invertere med batteri integration. De koster 6-9 KKr pr stk.

 • 2
 • 0

Det lyder da mærkeligt, at Tesla ikke vil sælge noget til dig?

Tesla har lige nu travlt med at nedbringe leveringstiden på poverwalls i USA til 1 måned, fra bestilling.

Der skulle være en ny produktionslinie på vej til fabrikken, fra Tyskland, så de skulle komme op på 13 linier ialt (hvis jeg husker rigtigt).

Spørgsmålet er så hvor mange linier de har plads til i den nuværende del af fabrikken. De skulle dog være igang med at forberede en udvidelse fabrikken, som på nuværende tidspunkt kun er omkring 1/3 færdig.

Men det tager nok nogen tid inden de kan sikre en stabil levering af poverwalls til Europa, da der er andre store kunder der nok kommer foran.

Efterspørgslen efter poverwalls og større anlæg er simpelthen meget større end de havde regnet med.

 • 4
 • 1

Solceller producerer mest i sommermånederne, elforbruget er størst i vintermånederne...

Men til gengæld blæser det generelt mere i vinter månederne..

Samtidig har vi forhåbentlig også de næste mange år vores forbindelser til andre lande der eventuelt kan levere, hvis vi ikke selv kan producere nok el.

Schleswig-Holstein planlægger frem til 2025 at producere mindst 37 TWh om året af vedvarende el, lige nu ligger de omkring 20 TWh. SH bruger selv omkring 15-16 TWh.

 • 4
 • 0

@Harry Jessen

Jeg tror off-grid for den alm. borger og el-forbruger bliver mere aktuelt og attraktivt med tiden, især når batteriteknologien, solcellerne osv. bliver mere optimeret i fremtiden.

Det er ligesom den der selv brygger øl, eller har en køkkenhave, man vil gerne være selvforsynende, selv have kontrollen, overblikket og i særdeleshed uafhængigheden, samtidigt med, at man gør noget meningsfyldt og godt for både miljøet og sig selv.

Ideelt, så vil man jo i princippet, og langt hen ad vejen, hvis man gør tingene rigtigt og optimalt, kunne nøjes med en kloakafledning til spildevand, og derved både frakoble sig el. vand og varmeforsyningen, det er i hvertfald min drøm på længere sigt.

 • 4
 • 0

@Flemming Ulbjerg

Selvfølgelig, men det kommer jo også an på de installationer man har i huset og deres el-forbrug, og så har jeg jo heller ikke travlt, jeg holder øje med hvad der sker og findes af muligheder, efterhånden som de opstår.

Der kan jo gå sport i det, og så gælder det jo om, at optimere hele vejen rundt, lige fra nok solceller, batterier og til de installationer der er i huset.

 • 2
 • 0

Svaret er en kombination af overprovision på solcellesiden og batteri, for at få den billigste løsning. Men billig bliver den ikke.

Solceller, batteri og en gammel diesel motor omstillet til rapsolie, så bliver det egentligt ikke så dyrt som Flemming gerne vil have det til at fremstå.

El virkningsgraden er lav, måske kun 15-20% men da den naturlig kobles som mikrokraftvarme og kun tændes når batteriet er fladt (en del af vinterdagene), går det nok endda.

 • 1
 • 1

Per. Synes du skal regne lidt på hvor stor kapacitet en batteriinstallstion kræver for 100% offgrid. Og hvor lidt den må koste før det har interesse for menigmand.

Er det ikke noget i retning af x6 overkapacitet på solcelle arealet i forhold til ejendommens gennemsnits behov og så lagring til halvanden gennemsnitsdag eller ca. 400.000 kroner for en gennemsnits husstand.

Det passer jo meget godt med fuldt solcelle areal på et almindeligt parcelhus og så er det bare spørgsmålet, hvor meget ekstra man betaler ved tagudskiftning til fuld solcelledækning i forhold til et mere almindeligt tagmateriale og hvad et hus uden behov for tilslutning til elnettet egentligt vurderes til i forhold til samme hus med tilslutning og normal energi regning.

Renten i dag er 1.5% for et 20 årigt lån, så det må være meget tæt på at balancere fint for de fleste danske husstande som skal til at skifte tag, da anlægget jo også har en scrap value svarende til de 20-30 års restlevetid på taget.

GTM regner med under 10 øre for en kWh time solcellestrøm allerede fra 2023, så det her sker uanset hvad politikere og fjenvarmemafia samt Dansk Energi giver sig i kast med.

Overskydende strøm (fem gange det faktiske forbrug) kan føres udenom inverteren og fx bruges til varmt vand, køling, ventilation og andet som kun skal fungere når der er overskydende strøm.

 • 3
 • 0

Det er fuldt lovligt og løsningerne sælges af danske forhandlere. Med mindre du går virkeligt stort, så er det lidt som at købe et drivhus og dyrke agurker: - Dyre agurker/strøm, men det er dit eget.

Det tror jeg faktisk ikke det er for nybyggerier og for folk, der skal skifte tag. For dem er offgrid også her i Danmark den logiske beslutning pga. de ekstreme elafgifter.

For et almindeligt parcelhus udgør solceller til hele taget og en enkelt inverter samt passende batteribackup ca. 400.000 kroner. Et alternativt tag ligger fra 200.000 kroner og renter og afdrag på 200.000 kroner til 1.5% i rente er ingenting når også der tages i betragtning at man jo også har 20-30 års levetid på taget tilbage efter de 20 år.

Endelig ligger der jo også et statement i at give staten fingeren for en gridsk anti vedvarende energipolitik.

Indenfor de næste få år bliver det den eneste løsning, der giver mening.

 • 2
 • 1

“Jens. Hvor meget batteri får du behov for. ? Og hvorfor har du ikke det med i dit overslag på 400.000 ?”

Mener du at der er underbudgetteret?

 • 0
 • 0

Min forretningspartner pressede på for de smarte solcelleløsninger på CIS som viste sig at være ligeså billige som de facader arkitekterne oprindeligt foreslog. Skolen får 65% af energiforbruget fra facadernes solceller.

 • 2
 • 1

Er det ikke noget i retning af x6 overkapacitet på solcelle arealet i forhold til ejendommens gennemsnits behov og så lagring til halvanden gennemsnitsdag

Halvanden gennemsnitsdag lyder af alt for lidt.

Jeg har på et tidspunkt kørt nogle time-for-time simuleringer ud fra Energinets loggede data, hvor jeg regnede med nogle hundrede procents overkapacitet på årsproduktionen af el (jeg kan ikke længere huske, om det var 300% eller 500% overkapacitet). Her nåede jeg frem til, at man ville behøve et lager svarende til 80 timers gennemsnitsforbrug.

De 80 timer var vel at mærke for hele Danmark, ikke bare for en enkelt husstand. En enkelt husstand må formodes at have større tilfældige udsving i forbruget end landet som helhed, og derfor vil denne ene husstand statistisk set en gang i mellem køre lageret tørt, hvis det ikke dimensioneres til endnu flere timer end et landsdækkende lager.

Mine beregninger var også for en optimal blanding af solceller og vindmøller, som kunne supplere hinanden og dermed udjævne produktionen. Har man kun solceller, skal lageret være endnu større.

Så hvis du vil gå off-grid med lager til halvandet døgns gennemsnitsforbrug, vil det i hvert fald forudsætte, at du er villig til løbende at tilpasse/forskyde dit forbrug, så det i en eller anden grad indrettes efter produktionen. Ellers løber du tør for lager.

 • 3
 • 0

Så hvis du vil gå off-grid med lager til halvandet døgns gennemsnitsforbrug, vil det i hvert fald forudsætte, at du er villig til løbende at tilpasse/forskyde dit forbrug, så det i en eller anden grad indrettes efter produktionen. Ellers løber du tør for lager.

Offgrid er en ustyrlig dum ide der bare gør ting dyrere. Men sålænge staten står klar med sine afgifter kan det godt ende med dette.

Nu er der jo ingen der siger at et lager skal være et batteri. Reelt kunne man jo have en lille generator baseret på rapsolie. Eller en brændselscelle, hvor man fik leveret brint en gang om året.

 • 1
 • 1

Hvad menes når der står at solenergien bliver billigere end ...? Hvor er det henne? Det må jo helt afhænge af breddegrader og for den sags skyld også vejret. Logisk set måtte det jo gælde for Danmark men er det det man skal forstå?

 • 1
 • 0

GTM regner med under 10 øre for en kWh time solcellestrøm allerede fra 2023, så det her sker uanset hvad politikere og fjenvarmemafia samt Dansk Energi giver sig i kast med.

Det eneste jeg har kunnet finde ( men du er da velkommen til at komme med bedre kilde) er dette her.

The path to 1.5¢/kWh solar power, and lower – pv magazine USA https://pv-magazine-usa.com/2018/05/23/the...

Det vil sige at du går ud fra et stor skala anlæg, tilmed et meget solrigt sted og mener i ramme alvor at det kan gøres til samme pris i Danmark på et hus. Undskyld men kan du ikke komme med nogle konkrete beregninger, for i Danmark vil vi ikke kunne lave et stort solar anlæg som vil give en pris på 10 øre kWh i 2023. Dertil er der simpelthen ikke tilstrækkelig mange solskinstimer i Danmark.

Yderligere er der ikke den samme forskel på sommer og vinter i Californien, især hvis man tager det sydlige Californien.

Man vil sikkert kunne lave store anlæg i Nordafrika til den pris, eller billigere i 2023, men ikke i Danmark.

Så for mig passer din påstand ingen steder og vil ikke komme til det de næste mange år

 • 2
 • 0

Harry Jessen Netop. I øvrigt har det altid undret mig at Danskere sætter stationære paneler op. Sådan Per intuition skulle jeg tro at jo højere breddegrad ( nord for ekvator) man befinder sig på jo mere rentabelt bliver et tracking system. Vi er rigtig meget nordligere end mange tracking systemer som jeg har set.

Hvad mon det er der foregår?

 • 0
 • 1

Vi er rigtig meget nordligere end mange tracking systemer som jeg har set.

Hvad mon det er der foregår?

Det drejer sig om pris.

Fast monterede solceller er så meget billigere end tracking systemer at man fravælger tracking, og så bare sætter flere paneler op for at få samme årsydelse som tracking kan give.

På en mark kan der stå flere solceller på samme areal som et tracking system beslaglægger/skygger for.

De sidste ekstra Kwh der kan hvis ud af er solcelle panel med tracking systemer er voldsomt dyre. Men dengang solcelle paneler kostede 5-6.000,- for 150 watt var tracking en rigtigt god investering.

 • 1
 • 0

Det eneste jeg har kunnet finde ( men du er da velkommen til at komme med bedre kilde) er dette her.

The path to 1.5¢/kWh solar power, and lower – pv magazine USA https://pv-magazine-usa.com/2018/05/23/the...

Det vil sige at du går ud fra et stor skala anlæg, tilmed et meget solrigt sted og mener i ramme alvor at det kan gøres til samme pris i Danmark på et hus. Undskyld men kan du ikke komme med nogle konkrete beregninger, for i Danmark vil vi ikke kunne lave et stort solar anlæg som vil give en pris på 10 øre kWh i 2023. Dertil er der simpelthen ikke tilstrækkelig mange solskinstimer i Danmark.

Yderligere er der ikke den samme forskel på sommer og vinter i Californien, især hvis man tager det sydlige Californien.

Man vil sikkert kunne lave store anlæg i Nordafrika til den pris, eller billigere i 2023, men ikke i Danmark.

Så for mig passer din påstand ingen steder og vil ikke komme til det de næste mange år

Hej Harry Her er GTM kilden på 10øre for solcellestrøm. https://www.greentechmedia.com/articles/re...

Det skal lige siges at jeg tror at dens forudsigelse er meget konservativ og det altså i praksis kommer til at gå væsentligt hurtigere med prisfaldet.

Prisen for solcelle moduler forventes for eksempel at falde med 34% i Kina i indeværende år. https://www.pv-magazine.com/2018/06/05/bne...

Dog skal man også se på at der er tale om utility scale, så for husstande vil prisen være højere. Omvendt erstatter solceller jo ganske enkelt tag materiale og påvirker din huspris positivt ligesom der efter du er færdig med at afbetale anlægget efter 20 år vil være mindst ligeså lang levetid tilbage på selve taget - dagens solcellemodul kvalitet taget i betragtning.

Når man beklæder hele taget og har en meget stor ratio mellem inverter og panel areal, så varierer produktionen stort set ikke over året med andet end forskellen mellem perioden hvor solen er oppe.

Halvanden gang batterilager i forhold til gennemsnitsforbruget mener jeg er realistisk mhp at undgå mangel på strøm, da der aldrig har forekommet en dag uden sol.

Hvis du har regnet på det, så må du da kunne putte et par variabler ind som du kan regne igennem.

Lige sådan på stående fod gør dine betragtninger ikke det store indtryk og jeg begriber i det store hele slet ikke din skepsis.

Ps. Jeg har bestemt ikke i ramme alvor foreslået samme pris for solcellemoduler som man opererer med i stor skala anlæg i Californien. Jeg tog sådan set pris og areal for 6 anlæg og pillede 5 invertere ud og lagde prisen for batterilager oveni. Opsætning holdt jeg udenfor og alternativ tag materialet regnede jeg som 300 kroner kvadratmeteren. Når opsætning holdes udenfor og iøvrigt også nedtagning af gammelt tag, så er det jo fordi det skal ske hvadenten du udskifter til den ene eller anden løsning. Hvis eksempelvis x6 ikke er nok til familiens elektricitetsforbrug (typisk gennemsnit 12kWh dagligt svarende til 4650kWh årligt) nogen har jo elbiler, så kan man rive sig lidt i foret og købe bedre en standard solceller og dermed nå den nødvendige faktor langt billigere end at opskalere batterilageret. Dette sidste kan godt forskyde sig, da Tesla har lovet $100/kWh på pack level i 2020 - med sædvanlig Musk tid er det sikkert 2023, men det kommer.

Ps. ps. Med de forudsætninger jeg indlagde er offgrid i Danmark i forbindelse med skift af tag allerede nu en brandgod forretning, så det der med mange år det holder bare ikke. Og der er luft i familiebudgettet fra dag 1. under forudsætning af fastforrente realkredit lån til hele tagudskiftningen. For nybyggerier er offgrid ganske enkelt eneste logiske løsning. Så kan man efter temperament være aggressiv over egoisme eller forarget over at vi har en komplet utidssvarende energipolitik her i landet - det er jo sært at man ikke kan udnytte disse familiers solcelle potentiale eller deres batterikapacitet bare fordi man hænger i afgifter.

 • 0
 • 0

Michael Mortensen

Er grundlaget for at man kun bruger tracking på en akse for utility scale anlæg ikke at man ikke tillægger høj kapacitetsfaktor og udnyttelse af jorden under solcelleanlæg nok vægt.

Med den nye bifacial løsninger så giver det mere mening at optimere med tracking i to akser og gøre plads til afgrøder eller græsning under panelerne.

Mon ikke den løsning i længden kommer til at dominere markedet, da det jo kun er lige her hvor den er ny på markedet at man betaler en premium og der er værdi i at kunne udnytte markerne under panelerne ligesom det æstetisk set er lidt mindre trøstesløst og lidt mere interessant med bevægelige solcelle arealer med nogle meters afstand imellem.

 • 0
 • 0

Vi har et elopvarmet hus (ingen fjernvarme tilslutning eller centralvarme)

Vi har et billigt solcelleanlæg fra 2012, der producere lidt over 4000 kw.

Vores samlede udgifter til varme (inkl. varm vand) og El var sidste år på 5500kw (ca. 8-9000kr.) + 3 m3 brænde. Der er såvidt jeg ved noget tilskud og rabat fordi vi bor i et “dyrt” elopvarmet hus (har dog lidt svært ved at gennemskue hvor meget).

Jeg sider altid med en lykkelig følelse af at have købt et hus til halv pris (1,5mio, nabohuset i gasbeton blev solgt til 3mio året efter), og forvandlet udgiftsposterne til noget der minder om en mindre lejlighed ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten