EU-dom: Nu er det måske slut med at holde glyphosat-studier hemmelige

En ny afgørelse kan bane vej for, at det fremover bliver umuligt at holde undersøgelser af blandt andet sprøjtemidlers skadevirkning på dyr og planter hemmelige for offentligheden.

EU-Domstolen hjemviste tidligere på ugen en sag om hemmeligholdte studier, der er indgået i godkendelsen af verdens mest solgte sprøjtemiddel, glyphosat, til fornyet behandling i EU's retssystem. Det skriver domstolen selv i en pressemeddelelse.

Strider mod Århus-konventionen

Greenpeace havde sammen med Pesticide Action Network Europe klaget over, at en del af de undersøgelser, som er indgået i godkendelsen af glyphosat, bliver holdt hemmelige af EU's agentur for fødevaresikkerhed, Efsa.

De henviste blandt andet til den Århus-konvention, som omhandler adgang til oplysninger på miljøområdet. Miljøorganisationerne fik domstolens ord for, at pesticider skal behandles som udslip til miljøet. Derfor er Efsas argument om, at industriens egne undersøgelser indeholder hemmelige oplysninger, ikke i sig selv tilstrækkeligt til at holde undersøgelserne hemmelige.

Netop adgangen til studier om glyphosat er det vigtigste omdrejningspunkt i en strid mellem Efsa og WHO's kræftpanel, Iarc. Mens Efsa har frikendt glyphosat for enhver form for kræftrisiko, så har Iarc stemplet plantegiften som 'mulig kræftfremkaldende'.

Læs også: Leder: Hemmelige Roundup-studier giver os utroværdigt fødevare-tjek

Efsa har i det efterfølgende skænderi mellem de to institutioner blandt andet slået på, at der indgår flere studier i den europæiske frikendelse, fordi en del af dem ikke er offentliggjorte. Omvendt mener såvel kræftlæger som miljøorganisationer, at studierne skal frem i lyset.

Læs også: EU afviser klage over hemmelige Roundup-studier: Vi er da åbne

Med EU-Domstolens udtalelse er sagen ikke endeligt afgjort, og selve de dokumenter, som sagen omhandler, er nu seks år gamle er næppe superrelevante længere. Det oplyser Franziska Achterberg, der leder Greenpeaces europæiske afdeling for fødevarepolitik. Hun vælger i stedet at se fremad oven på dommen.

»Jeg forventer, at den måde, som Efsa og andre EU-myndigheder har fortolket reglerne på, vil ændre sig nu,« siger hun.

Læs også: Kræftens Bekæmpelse-forsker protesterer mod frikendelse af glyphosat

Greenpeace: Myndighederne skal selv offentliggøre undersøgelser

Hun håber derfor, at der i fremtiden bliver åbenhed om samtlige de undersøgelser, som myndighederne i Europa lægger til grund for at godkende pesticider.

»Baseret på kendelsen skal både nationale og EU-myndigheder selv offentliggøre studierne automatisk og ikke vente på anmodninger om aktindsigt. Det er vitalt med åbenhed om vurderingen af pesticider, fordi både folkesundhed og vores miljø er på spil,« siger Franziska Achterberg.

Læs også: Hemmelige glyphosat-rapporter må kun læses i ’fysisk læserum’

Striden om glyphosat kulminerede i sommer, da EU-Kommissionen efter et langstrakt forløb forlængede godkendelsen med 18 måneder i stedet for de 15 år, som Efsa oprindelig havde lagt op til.

Læs også: Trods politisk tvivl: Kommissionen har forlænget glyphosat-licensen