EU: Butikker skal modtage elektronikskrot

Europaparlamentet vil nu rette op på de mange barbermanskiner og mobiltelefoner, der ender på lossepladser og forbrændingsanlæg. Forhandlere af elektronik skal nu tvinges til at modtage de udtjente apparater.

Det er resultatet af et direktiv, som Europaparlamentet vedtog i går. Målet med det såkaldte WEEE-direktiv er, at 85 pct. af alt elektronikskrot skal indsamles i år 2016.

»For mange danskere er det måske en selvfølge, at man samler den slags affald og afleverer det på genbrugspladsen. Men med denne ordning skal det blive endnu nemmere. Sælgerne får pligt til at tage de gamle apparater tilbage ud fra tanken om, at de, der tjener penge på noget, der kan forurene, har ansvaret for produktet - også efter at det er holdt op med at virke,« siger Dan Jørgensen (S), næstformand i EU-Parlamentets miljøudvalg til Berlingske.

De regler, der blev vedtaget i går omfatter kun fysiske butikker og altså ikke online-butikker. Det er resultatet af et kompromis i parlamentet, forklarer Dan Jørgensen, men brancheforeningen Dansk Erhverv kalder direktivet konkurrenceforvridende.

»Det er de fysiske butikker, der skal samle det elektroniske skrot op. Det er klart konkurrenceforvridende, fordi netbutikkerne går fri. Man bør se på en model, hvor netbutikkerne også kommer til at bidrage til de omkostninger, som de går fri af,« siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen til Berlingske.

Herudover beklager forhandlerne over for Berlingske, at de modsat de private forbrugere skal betale for at komme af med affaldet på genbrugspladsen, en udgift, der i sidste ende kan betyde fyringer i branchen.

Læs hele historien i Berlingske Business side 4 eller læs mere på business.dk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det undrer mig at butikkerne skal betale for at komme af med affaldet. Det virker lidt som dobbeltbetaling.

Producenten eller importøren har betalt en WEEE-afgift da produktet blev bragt på markedet – hvis de er medlem af en kollektiv ordning som f.eks. ELRETUR. Denne afgift er beregnet til at dække omkostningerne ved bortskaffelse af det udtjente produkt.

  • 0
  • 0

Næsten alt det elektronik jeg køber, køber jeg via netbutik. De tror forhåbentlig ikke, at folk vil betale for at sende det retur engang, når det ikke duer længere (og reklamationsret-perioden for længst er overstået)?

Igen noget ikke-gennemtænkt vrøvl fra politikernes side. Det er vist desuden mere reglen end undtagelsen, når det gælder IT/elektronik?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten