Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

EU blokerer for dobbelt støtte til 19 biogasanlæg

EU-Kommissionen har omsider godkendt de danske regler om støtte til biogas, som bliver brugt til elproduktion eller opgraderet til naturgas-kvalitet. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

Men en uafklaret detalje vil i praksis forhindre, at 19 nye biogasanlæg eller udvidelser af eksisterende endelig kan komme i gang med byggeriet, selv om de allerede har ventet længe.

Læs også: Dansk biogas truet af EU-bureaukrati

De 19 har nemlig både fået bevilget anlægsstøtte og driftstilskud. Men EU-Kommissionen vil ikke umiddelbart godkende støtte til samme formål fra to forskellige kasser. Derfor har Energistyrelsen i samråd med Kammeradvokaten besluttet at tilbageholde driftsstøtten, indtil spørgsmålet er drøftet nærmere med EU-Kommissionen. Ifølge pressemeddelelsen fra Energistyrelsen vil det ske ’hurtigst muligt’.

Sekretariatschef i Brancheforeningen for Biogas Bruno Sander kalder det rigtig, rigtigt ærgerligt, at der endnu er uafklarede forhold, der stopper projekterne, som har ventet i årevis på EU’s grønne stempel af støtten. Uden både anlægsstøtte og støtte til driften er der ikke økonomi i biogasanlæggene, fastslår han.

»Det er godt, at støttesatserne endelig er blevet godkendt med tilbagevirkende kraft for eltilskuddets vedkommende. Men det utroligt ærgerligt, at de projekter, der har fået anlægstilskud, stadig må vente på deres driftstilskud,« siger Bruno Sander.

Han tilføjer, at anlæggene oven i købet skal være bygget færdige til august 2015 for at være berettiget til anlægsstøtten.

»Vi må opfordre Energistyrelsen til at få afklaret forholdene så hurtigt som muligt,« siger han.

Det godkendte, forhøjede tilskud til elproduktion ligger på 1,15 kroner pr produceret kWh i 2012 og nedtrappes derefter gradvist. Støtten gives med tilbagevirkende kraft fra 1. juli 2012 og udbetales i december.

Støtte til opgradering af biogas støttes med 111,6 kroner pr GJ, som dog først gives fra 1. december 2013.

Emner : Biogas
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Uden både anlægsstøtte og støtte til driften er der ikke økonomi i biogasanlæggene, fastslår han"

Det må undre den tænksomme iagttager, hvorledes der kan lomme "økonomi" i et anlæg, der skal have tilskud til både opførelse af drift.

"Støtte til opgradering af biogas støttes med 111,6 kroner pr GJ, som dog først gives fra 1. december 2013".

Naturgasprisen i europa opgives på Wikipedia til 70 pence per therm, dvs. per 105 MJ. Min avis angiver 70 pund per ton, så den pågældende journalist ved heller ikke, hvad han skriver om. Men denne pris svarer til 77 kr/GJ, hvilket forekommer for lavt, idet dagens råoliepris i Rotterdam var 105 kr/GJ.

Er de nævnte 111,6 kr/GJ den eneste støtte der gives? Og hvad kommer hele arrangementet til at koste? Og hvad kunne vi ellers have fået for de penge?

Hvorfor kan Ingeniøren dog ikke forholde sig kritisk til alle mulige projektmagere, hvis projekter ingen gang havde på jorden, hvis projektet skulle være selvbærende.

Er Ingeniøren bemandet med en uskøn blanding af repræsentanter for interesseorganisationer og overgemte kommunister?

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten