EU blåstempler statsstøtte for 3,2 mia. euro til batteriprojekter

10. december 2019 kl. 16:423
EU blåstempler statsstøtte for 3,2 mia. euro til batteriprojekter
Illustration: Bigstock.
EU-Kommissionen har godkendt statsstøtte for flere milliarder fra syv medlemslande, der skal støtte europæiske forsknings- og udviklingsprojekter inden for lithium-ion-batterier.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU-Kommissionen blåstemplede mandag statsstøtte for 3,2 mia. til flere projekter, der skal forske i og innovere alle led i lithium-ion-batteriers værdikæde.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Europa-Kommissionen.

»Batteriproduktion i Europa har en strategisk interesse for vores økonomi og samfund på grund af dets potentiale i forhold til grøn transport og energi, jobskabelse, bæredygtighed og konkurrenceevne,« lyder det fra Margrethe Vestager, der er EU's kommissær for konkurrence og ansvarlig for digitaliseringen af EU, i pressemeddelelsen.

Pengene kommer fra syv EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Belgien, Finland, Frankrig, Tyskland, Italien, Polen og Sverige vil med et beløb på næsten 24 mia. danske kroner støtte 17 virksomheder fra de syv medlemslande i en række forsknings- og udviklingsprojekter, der forventes gennemført i 2031 med forskellige tidslinjer for hvert delprojekt, fremgår det af pressemeddelelsen.

»Den godkendte støtte vil sikre, at dette vigtige projektet kan fortsætte uden unødigt at fordreje konkurrencen,« lyder det fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Fra jord til genbrug

I forbindelse med målet om klimaneutralitet, forventes efterspørgslen på batterier at stige meget kraftig i de kommende år, og projektet støtter udviklingen af innovative og bæredygtige teknologier til lithium-ion-batterier (flydende elektrolyt og solid state), som holder længere, har kortere ladningstider, er mere sikre og mere miljøvenlige, står der i pressemeddelelsen.

Projekterne involverer »ambitiøs og risikabel forskning«, der omfatter hele batteriernes værdikæde, hvor der skal forskes i alt fra minedrift og udvinding af råmaterialer, produktionen af avancerede kemiske materialer, til design af battericeller og -moduler, og hvordan brugte batterier kan genbruges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Batteriets værdikæde er en strategisk værdikæde for Europas fremtid, særligt i forhold til lav- og nulemissionstransport,« noterer EU-Kommissionen, der forventer, at projektet åbner for yderligere fem mia. euro, som svarer til mere end 37 mia. danske kroner, i private investeringer.

De 17 modtagere af støtten, de medlemslande, der støtter dem, og de forskellige projektområder fordeler sig således:

Illustration: Europa-Kommissionen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
11. maj 2020 kl. 13:14

Vestager med nye statsstøtte

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/da/ip_20_838

  1. maj 2020 — Meget og god information på dansk. " ... Ledende næstformand for Kommissionen, Margrethe Vestager, der er ansvarlig for konkurrencepolitikken, udtaler: "Vi arbejder fortsat tæt sammen med medlemsstaterne om at sikre, at europæiske virksomheder har adgang til stærkt tiltrængt likviditet. Vores regler giver nu også mulighed for at yde denne type støtte i form af ansvarlig lånekapital. Efterhånden som krisen udvikler sig, vil mange virksomheder også få brug for kapital for at holde hovedet oven vande. Hvis medlemsstaterne beslutter sig for at gribe ind, vil vi anvende de regler, vi har vedtaget i dag, for at sikre os, at skatteyderne får et tilstrækkeligt afkast, og at støtten ledsages af klare betingelser, bl.a. et forbud mod udbetaling af udbytte og yderligere foranstaltninger, der skal begrænse konkurrenceforvridning. Af hensyn til åbenheden over for offentligheden skal store virksomheder desuden aflægge rapport om anvendelsen af den støtte, de har modtaget, og om, hvordan de har opfyldt deres ansvar i forbindelse med omstillingen til en grøn og digital økonomi. Vi er nødt til at opretholde vores europæiske værdier, og vi har brug for lige konkurrencevilkår for at kunne komme helt på fode igen efter denne krise........... "

Fint Margrethe Vestager - mere af den slags fra EU.

2
11. december 2019 kl. 10:41

Godt at EU ser vores industries udfordringer med de store stats interesser fra Kina.

Ser gerne at EU scanner sektor områder, hvor EU ligeledes vil tillade stats støtte.

Tror DK kan have 5-10 sektor områder, hvor Regeringen/Folketinget gerne må stats støtte nogle dansk virksomheder.

1
11. december 2019 kl. 04:32

Så længe det er nationale midler og ikke EU midler der støttes med er det i orden, faren er at disse lande får særinteresser som vil forsinke den grønne omstilling.