Så længe det er nationale midler og ikke EU midler der støttes med er det i orden, faren er at disse lande får særinteresser som vil forsinke den grønne omstilling.
EU-Kommissionen blåstemplede mandag statsstøtte for 3,2 mia. til flere projekter, der skal forske i og innovere alle led i lithium-ion-batteriers værdikæde.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Europa-Kommissionen.
»Batteriproduktion i Europa har en strategisk interesse for vores økonomi og samfund på grund af dets potentiale i forhold til grøn transport og energi, jobskabelse, bæredygtighed og konkurrenceevne,« lyder det fra Margrethe Vestager, der er EU's kommissær for konkurrence og ansvarlig for digitaliseringen af EU, i pressemeddelelsen.
Pengene kommer fra syv EU-lande.
Belgien, Finland, Frankrig, Tyskland, Italien, Polen og Sverige vil med et beløb på næsten 24 mia. danske kroner støtte 17 virksomheder fra de syv medlemslande i en række forsknings- og udviklingsprojekter, der forventes gennemført i 2031 med forskellige tidslinjer for hvert delprojekt, fremgår det af pressemeddelelsen.
»Den godkendte støtte vil sikre, at dette vigtige projektet kan fortsætte uden unødigt at fordreje konkurrencen,« lyder det fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.
I forbindelse med målet om klimaneutralitet, forventes efterspørgslen på batterier at stige meget kraftig i de kommende år, og projektet støtter udviklingen af innovative og bæredygtige teknologier til lithium-ion-batterier (flydende elektrolyt og solid state), som holder længere, har kortere ladningstider, er mere sikre og mere miljøvenlige, står der i pressemeddelelsen.
Projekterne involverer »ambitiøs og risikabel forskning«, der omfatter hele batteriernes værdikæde, hvor der skal forskes i alt fra minedrift og udvinding af råmaterialer, produktionen af avancerede kemiske materialer, til design af battericeller og -moduler, og hvordan brugte batterier kan genbruges.
»Batteriets værdikæde er en strategisk værdikæde for Europas fremtid, særligt i forhold til lav- og nulemissionstransport,« noterer EU-Kommissionen, der forventer, at projektet åbner for yderligere fem mia. euro, som svarer til mere end 37 mia. danske kroner, i private investeringer.
De 17 modtagere af støtten, de medlemslande, der støtter dem, og de forskellige projektområder fordeler sig således:
Så længe det er nationale midler og ikke EU midler der støttes med er det i orden, faren er at disse lande får særinteresser som vil forsinke den grønne omstilling.
Godt at EU ser vores industries udfordringer med de store stats interesser fra Kina.
Ser gerne at EU scanner sektor områder, hvor EU ligeledes vil tillade stats støtte.
Tror DK kan have 5-10 sektor områder, hvor Regeringen/Folketinget gerne må stats støtte nogle dansk virksomheder.
Vestager med nye statsstøtte
https://ec.europa.eu/commission/presscorne...
Fint Margrethe Vestager - mere af den slags fra EU.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard