EU-bank til Sverige giver danskere billigere strøm

8. oktober 2009 kl. 12:415
Sverige har fået ordrer om, at det fra 2011 er slut med at slukke for strømmen til østdanskerne for at give deres landsmænd billigere strøm. Alene i september kostede det danskerne 35 millioner kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu skal det være slut med højere el-priser i Østdanmark, fordi Svenska Kraftnät - den transmissionsansvarlige myndighed - begrænser mængden af strøm, der kan overføres i kablerne fra Sverige til Danmark.

På baggrund af en klage fra Dansk Energi tilbage i 2006 har EU-Kommissionen nu indgået en række aftaler med Svenska Kraftnät, som skal sikre at eksportbegrænsningerne droppes, og at danske og svenske kunder i princippet skal betale den samme elpris.

»Vi er meget glade for at Kommissionen har taget vores klage alvorligt og er gået ind i at sikre, at konkurrencen bliver reel, og at Svenska Kraftnät ikke mere kan favorisere de svenske el-forbrugere,« siger chefkonsulent Charlotte Søndergren fra Dansk Energi.

Hun forklarer, at der ikke er tale om peanuts for de østdanske forbrugere: I september 2009 var transportkapaciteten til Sverige for eksempel meget begrænset og elprisen i gennemsnit tre øre højere pr. kWh i Østdanmark end i Sverige. Det kostede samlet set de østdanske forbrugere 35 mio. kroner:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man kan ikke sige præcis, hvor stor en besparelse elforbrugerne vil få fremover, men af merprisen på de tre øre vurderer vi, at hovedparten skyldtes, at transmissionskapaciteten til Sverige var stærkt begrænset,« siger hun.

EU-forbud gælder først fra 2011

Aftalen mellem EU-Kommissionen og Svenska Kraftnät indebærer, at Sverige fra 2011 skal inddeles i to eller flere såkaldte budområder. Det vil sige, at markedsbaserede prissignaler bliver givet til producenter i Sverige, afhængig af om produktionen er placeret nord eller syd.

Det betyder, at den kapacitet, der er til rådighed i kablerne også er til rådighed for handlen med strøm. Det slår Kommissionens afgørelse i dag fast.

»Den konkrete udformning af budområder er selvfølgelig afgørende for effekten. Det vil vi i Dansk Energi følge nøje,« siger Charlotte Søndergren.

Dokumentation

Kommissionens meddelelse om Svenska Kraftnät

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
10. oktober 2009 kl. 09:12

Al erfaring viser, at svenskerne får dyrere strøm, som Nils Peter skriver.

Sanne skriver: "EU-forbud gælder først fra 2011".

Så antagelig får det ikke så stor betydning, fordi 600 MW HVDC kan overføres til Østdanmark fra vest efter april 2010:http://en.wikipedia.org/wiki/Storeb%C3%A6lt_HVDC

Ofte nu med korte efterårsstorme og ophold med for lidt vind < ~4 m/s, ser det ud til at denne effekt kan være nyttig på begge sider:http://www.energinet.dk/Integrationer/ElOest/ElsystemetLigeNu/energinet1.swfNu overføres effekten mange gange over udlandet.

Mvh Tyge

4
9. oktober 2009 kl. 08:30

Denne her dom er anskuelighedsundervisning i markedskræfte.

Ja - svenskerne vil opleve dyrere strøm, fordi der er et større marked for den svenske produktion - og danskerne vil opleve lidt billigere strøm - men næppe noget, som virkelig "rykker teltpæle".

Vindkraften vil blive mere værd, fordi den kan sælges på et større marked og til en vis grad "spare" på trækket af vandmagasinerne, så vandkraft herfra kan sælges "når alt andet glipper".

Kort sagt så kommer vi til at udnytte VE og KK kilderne bedre - og det vil koste på kulkraften - specielt hvis og når EU får indført en egentlig CO2 afgift i hele EU og vi får ændret/forenklet den danske energiafgiftsstruktur

3
8. oktober 2009 kl. 21:34

Fordelen for danskerne er, at vi kan købe billig strøm produceret på vandkraft og kernekraft.

Ulempe for den danske energipolitik er, at denne import af billig strøm vil undergrave vores egen produktion baseret på meget dyre VE løsninger.

Så når ulemperne kommer, så skal vi huske årsagen og ikke beklage os, når vi kommer til at standse vindmøllerne mv. fordi man ikke afsætte en for dyr vare.

Denne her dom er anskuelighedsundervisning i markedskræfte.r

2
8. oktober 2009 kl. 20:26

Svenska Kraftnät og Energinet.dk har modstridende interesser.</p>
<p>Det glemmer dem med Super Grid drømme ganske belejligt.

Der er utroligt mange modstridende interesser indenfor energiområdet - nationalt, EU og Rusland for at starte.

Hvorfor skulle det forhindre, at man tænker rationelt og ser på HVDC net til langt op i Sverige og til SKotland?

En "drømmer"

1
8. oktober 2009 kl. 13:24

Svenska Kraftnät og Energinet.dk har modstridende interesser.

Det glemmer dem med Super Grid drømme ganske belejligt.