Samme resultat kommer House Committee frem til:
Et år efter at et etiopisk Boeing 737 Max fly styrtede ned kort efter start fra landets hovedstad Addis Ababa, er den etiopiske havarikommission klar med endnu en foreløbig rapport om styrtet.
Rapporten, som kan læses på engelsk her, kommer som sin forgænger frem til, at hverken flyselskabet Ethiopian Airlines eller de to unge piloter kan tilskrives ansvar for havariet, hvor alle 157 ombordværende blev dræbt.
Som tidligere kommer kommissionen i stedet frem til, at årsagen skal findes i Boeings nydesign af flyet, dels den pilottræning som fulgte med.
Både Boeing og den amerikanske luftfartsmyndighed FAA kvitterer for rapporten, men venter på etiopiernes endelige konklusioner.
»Vi mener, det er vigtigt at have den fulde rapport, så den kan evalueres op imod andre uafhængige rapporter, og vi kan få det fulde billede af alle faktorer - både mekaniske og menneskelige - som spillede en rolle i dette tragiske tab af liv,« lyder det fra FAA.
Fokus i etiopiernes foreløbige undersøgelse er som tidligere på det såkaldte MCAS - Maneuvering Characteristics Augmentation System.
Det bliver afviklet på flyvecomputeren og var installeret for at afbøde ændringer i flyveegenskaberne af det moderniserede 737-fly, som blandt andet kom af, at der var installeret større motorer end på forgængerne.
Ændringerne gav nemlig flyet en tendens til at stalle, når det blev fløjet manuelt, og når der var fare for det, skulle MCAS automatisk rette næsen ned.
Men systemet baserede sig ikke på redundant sensorinformation, og da en sensor fejlede på et indonesisk 737 Max få måneder før det etiopiske styrt, medførte det at flyet ramte havet efter start, og alle blev dræbt.
Dengang kom det frem, at piloterne manglede træning i at slå systemet fra, og derfor i stedet havde forsøgt at kæmpe mod systemet, hvilket fejlede.
Efterfølgende stod det klart, at Boeing havde undladt at dokumentere de væsentlige ændringer i flyveegenskaber, og blandt andet havde solgt det nye fly på, at omskoling til typen kunne klares med få timers kursus på en Ipad.
Da det etiopiske fly styrtede ned, var efterspillet på det første flystyrt i gang, deriblandt "opdagelsen" af MCAS-systemet og diskussion om, hvad der skulle til for at slå det fra.
Og som i sin første rapport viser den etiopiske havarikommission, at de etiopiske piloter fulgte den opdaterede manual, da systemet slog til, som følge af, at to AOA-sensorer, som måler flyets vinkel i luften, målte 56 grader forskelligt.
Således fik de lukket ned for MCAS tredje gang den skubbede flyets næse ned. Herefter skulle de manuelt flytte haleplanet tilbage i neutral position uden hjælp fra den elektriske motor.
Men på grund af den kraftmodstand som haleplanet var udsat for, kunne de ikke operere det såkaldte "trim wheel".
Derfor slog de igen systemet til, hvilket genaktiverede MCAS. Det blev fatalt.
For trods at begge piloter brugte alle deres kræfter - de trak med en kraft svarende til 90 kilogram - på at rette op, fortsatte flyets næse med at dykke, indtil flyet ramte jorden med 925 kilometer i timen.
I rapporten citeres der fra samtaler i cockpit, hvor det står klart, hvordan piloterne flere gange forsøger at samarbejde og ved fælles kraft trække næsen op og modstå MCAS.
De etiopiske luftfartsmyndigheder refererer også til simulatorforsøg, hvor det er forsøgt at genskabe styrtet for at afprøve om flyet stod til at redde.
Kræfterne på haleplanet er for stærke til, at trim wheelet realistisk set kan manipuleres.
Imens de indonesiske luftfartsmyndigheder fandt, at der manglede dokumentation på det første styrtede Boeing 737 Max' vedligeholdeshistorie, kommer den etiopiske havarikommission frem til, at det andet styrtede fly formelt set var fuldt luftdygtigt.
Flyet havde ikke tekniske problemer fra start, heller ikke på AOA-sensorerne, som var enige om flyets vinkel indtil flyet var i luften. Flyets startvægt og balance var også beregnet rigtigt.
Samme resultat kommer House Committee frem til:
Det er stærke formuleringer fra en haverikommision.
Hvis ikke Boeing kommer med nogle rigtige gode forklaringer, så vil jeg betragte det som bevist, at øverste ledelse er skyldige i uagtsomt maddrab.
Hvis ikke Boeing kommer med nogle rigtige gode forklaringer, så vil jeg betragte det som bevist, at øverste ledelse er skyldige i uagtsomt maddrab.
Ja, men også - og måske i endnu større grad - FAA?
At basere det alene på AOA virker noget usikkert. Når flyet flyver 900km/t og ovenikøbet har næsen nedad kan det næppe være ved at stalle.
Jeg læser det som en fuldstændig oprejsning til piloterne. De gjorde alt rigtigt men det var umuligt at rede flyet. Der har været mange spekulationer på om piloterne kunne have handlet anderledes eller at de var dårlige til at håndtere situation og alt det er sat i skamme nu.
ligger kimen til en fiasko, og omvendt.
Nu har Boeing lært at der er dårlig økonomi i at slække på sikkerheden, og så vil Boeings fly igen blive de sikreste i verden.
Ja, men også - og måske i endnu større grad - FAA?
Jep, og som igen er under pres ovenfra fra you-know-who. Ve og skam den, den der forhindrer et amerikansk firma i at modificere et fly, så det bedre kan klare sig i konkurrencen mod Airbus. Det er her, hvor regulerende myndigheder for alvor har en berettigelse, for i en konkurrencesituation kan det betale sig at slække på sikkerheden - ihvertfald indtil det får konsekvenser som her.
Jeg læser det som en fuldstændig oprejsning til piloterne. De gjorde alt rigtigt men det var umuligt at rede flyet. Der har været mange spekulationer på om piloterne kunne have handlet anderledes eller at de var dårlige til at håndtere situation og alt det er sat i skamme nu.
Det var ikke umuligt, piloterne kunne have redet flyet. Men det at det er muligt betyder ikke at det er piloternes fejl hvis kræver 'exceptional skils or strength'. Problemet er at der er formeget information for piloterne at behandle, inden for kort tid. Ved den første indonesiske hændelse lykkede det at flyve flyet til destinationen. Ved den anden indonesiske hændelse lykkedes det capt. at holde flyet i trim i et stykke tid, ved konstant at trimme modsat MCAS, men han overlod kontrollen til FO som hurtigt midstede kontrollen. Ved den 3'de etiopiske hændelse midstede de også kontrollen. Efter 6 sekundes MCAS aktivering krævede det det 90Lbs. træk at holde farten.
så vil Boeings fly igen blive de sikreste i verden.
Hvornår har Boeings fly sidst været verdens sikreste fly? Og har du taget Embraer og Bombardier med I din "konkurrence"?
Men hvor er jeg dog glad for, at piloterne i de to ulandsflyselskaber er pure frifundet.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard