Ethanolkongen på vej med dansk aftale

Båndene mellem Danmark og Brasilien bliver knyttet tættere med den brasilianske præsident Luíz Inácio Lula da Silvas besøg i Danmark på torsdag. Med sig har Lula repræsentanter fra olie- og gasselskabet Petrobas, der forventes at underskrive en samarbejdsaftale med Novozymes om udvikling af 2. generations biobrændstof.

»Det er rigtigt nok, og torsdag kommer der til at ske nogle spændende ting i statsministeriet,« siger marketingdirektør i Novezymes, Poul Ruben Andersen, til nyhedsbureauet Direkt.

Ifølge Poul Ruben Andersen vil samarbejdet dreje sig om udvikling af biobrændstoffer og gøre begge parter »klogere og rigere«.

Brasilien er i dag verdens største producent af biobrændstof på grund af enorme sukkerrørsplantager og sojamarker. Samtidig buldrer Novozymes fremad i både USA, EU og Brasilien. Målet er, at nye enzymer kan blive bedre og billigere til at forædle restproduktet bagasse fra produktionen af bioethanol ud fra sukker.

Interessen for 2. generations biobrændstof er blandt andet stigende, fordi flere kritikere hævder, at bilbrændstof udvundet af korn, soja og sukkerrør hæver priserne på fødevarer og dermed rammer de fattige dele af kloden hårdt.

Samtidig frygter miljøorganisationer, at produktionen af biobrændsel fører til, at områder med regnskov fældes for at give plads til produktionen af sukkerrør.

Ethanolkongen er en ombejlet mand på verdensscenen

I den seneste tid har Lula været en yderst ombejlet mand på den internationale scene og har blandt andet indgået grønne aftaler med Kina, Indien, Japan, EU og USA. Den amerikanske præsident George Bush har allerede underskrevet en aftale, der giver USA adgang til det brasilianske marked for bioethanol.

Under Anders Fogh Rasmussens besøg i Brasilien i forsommeren kom der også en aftale i hus om udveksling af teknologi og viden inden for vindmøller, vandkraft og biomasseanlæg mod fremtidige leverancer af bioethanol og biodiesel. Det er den aftale (Memorandum of Understanding), som forventes at blive konkretiseret under statsbesøget på torsdag.

Lula åbner erhvervskonference

Under besøget vil den brasilianske præsident også åbne en konference i Dansk Industri med fokus på erhvervssektoren. Her vil præsidenten og direktøren for Petrobas fortælle om landets kommercielle interesser og kernekompetencer.

Mellem de øvrige talere på konferencen er transportminister Flemming Hansen (K) og repræsentanter for Vestas og Danisco.

Emner : Bioethanol