Etårig død og 62 indlagt efter norsk vandforurening

Askoy ligger i Hjeltefjorden ved indsejlingen til Bergen på Norges vestkyst. Illustration: Wikimedia/trolvag

En etårig dreng er død af en tarminfektion, og 62 beboere, heraf 15 børn, på den norske ø Askoy vest for Bergen har været indlagt på Haukeland Universitetsykehus efter at være blevet smittet med tarmbakterier fra drikkevandet. Via afføringsprøver er det fastslået, at alle undersøgte var smittet med campylobacterbakterier fra samme kilde.

»Vi skal tilbage til 2007 for at finde en lignende hændelse,« siger Yngve Wold, konstitueret direktør for Norsk Vann til Bergensavisen.

Vandsforsyningen på Askoy er baseret på vand fra tre søer, Kleppevatnet, Ingjerdsvatnet og Oksnesvatnet. For at sikre vandreserver opmagasineres drikkevand i bassinner, hvoraf nogle er sprængt ud i klippen højt oppe i fjeldet.

Det er et af disse fjeldbassiner, Øvre Kleppe, mistanken retter sig imod, efter at der er konstateret forurening med tarmbakterierne E. coli og Clostridium i drikkevandet. Det såkaldte højdebassin, der nu er lukket, er bygget i 1960’erne og 1970’erne, og det var i forvejen planlagt, at det skulle tages ud af drift.

Et nyt bassin er allerede bygget, men det er ikke blevet tilkoblet endnu, oplyste sektionschef Anton Bøe fra Askoy Kommune på et pressemøde i fredags, ifølge Bergensavisen.

Åbent hul til vandreservoir

Myndighederne arbejder fortsat på at fastslå smittekilden og får hjælp af feltepidemiloger fra Folkehelseinstituttet. Det kom i pinsen frem, at bassinnet Øvre Kleppe ikke har været et fast prøvetagningssted.

Vandkvaliteten er i stedet kun blevet målt på vej ind i bassinnet og ikke på vej ud, fortæller Aslaug Sandvin, afdelingsleder for Mattilsynet i Bergen og omland, til Bergensavisen.

Forbrugerne i området, der forsynes af vandværket, har fået påbud om at koge deres drikkevand, ligesom der er blevet opsat vandvogne 21 steder i kommunen, bl.a. ved skoler og børnehaver.

I et af de andre fjeldbassinner, der fortsat er i brug, opdagede en reporter fra avisen VG et åbent hul i ydervæggen, der er beregnet til, at overskydende vand kan løbe ud. En rist, der skal forhindre dyr i at kravle ind til vandreservoiret, var forsvundet, og vandværket har nu skyndsomst fået en ny rist sat på.