Et kvarter efter genbrugspladsens lukketid tager tyvene den over hegnet

Plus17. juni 2022 kl. 05:1412
Elektronik tyveri
På overvågningsbillederne kan ARC se, at det ofte er de samme personer, som igen og igen stjæler elektronik­skrot. Dette billede er taget i sidste uge på Borgervænget Genbrugsstation på Østerbro. ARC har droppet aflåste containere, da låseskiftene blev for dyrt. Illustration: ARC.
Lidt under halvdelen af al elektronikaffald i Danmark bliver ikke skrottet efter reglerne. Producenterne, der har ansvar for indsamlingen, peger på tyverier.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forestiller man sig en indbrudstyv, ser man sandsynligvis et scenarie udspille sig, hvor tyven lister gennem nattens mulm og mørke med favnen fuld af bærbare computere, fladskærme og andre værdigenstande. Sådan ser virkeligheden bare ikke ud på landets genbrugspladser.

Når den sidste medarbejder på Borgervænget Genbrugsstation i den københavnske bydel Østerbro går hjem klokken seks om aftenen, så går der ofte blot et kvarter, før den første indbrudstyv møder op og springer over hegnet ind til pladsen for at rode borgernes elektronik­affald igennem.
[box]

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
18. juni 2022 kl. 15:36

Elskrot er IKKE, og bliver IKKE producenternes ejendom før det øjeblik det bliver afleveret i skrotcontaineren, på genbrugspladserne. Og rent samfundsmæssig er det en bedre ordning at det bliver repareret, end at det bliver formalet, og råstofferne genindvundet.

11
17. juni 2022 kl. 13:33

At det er producenternes ejendom, når det er skrottet, skriver jeg for at fortælle, at som der står i artiklen, så er der producentansvar. Det fremgår af elektronikaffaldsbekendtgørelsen (link i artikel). Elskrot er ikke en del af de ti fraktioner, vi og kommunerne skal indsamle. Det eneste kommunerne må er at udpege et areal på genbrugspladsen til Recipos kollektive ordninger

10
17. juni 2022 kl. 13:24

Elektronikskrot tilhører producenterne i og med, det er deres ejendom og ansvar. Så genbrugspladserne kan ikke disponere over det til genbrug eller genanvendelse

Det er da også at lade ræven vogte høns, for så er man da helt sikker på at der ikke er noget der bliver genbrugt.

Men uanset om skrottet ejes af den ene eller den anden, er det relevant om det er en værdi eller en byrde.

Affald har ofte en stor værdi fordi håndtering af det udløser mange offentlige kroner, en værdi der ikke er reel. Og når først offentlige midler kommer i spil forbliver en eventuel reel værdi ligegyldig.

9
17. juni 2022 kl. 12:32

Hvad for noget ?

JEG ejer mit produkt, og jeg overdrager det (vederlagsfrit) til den kommunale genbrugsplads. De kan så betale for bortskaffelse eller sælge det med et udbytte.

En helt anden sag er, som nævnt, om der findes en mere nænsom - effektiv - metode til genbrug ?

Kommunen KUNNE jo lave reoler til typer af elektronik, som ikke kastes i en container, men kan hentes. Genbrug er da fornuftig ?

Hvis værdien af "affaldet" er stort, så er det jo også uagtsomt at det ligger frit fremme på pladsen ?

8
17. juni 2022 kl. 11:24

Elektronikskrot tilhører producenterne i og med, det er deres ejendom og ansvar. Så genbrugspladserne kan ikke disponere over det til genbrug eller genanvendelse

7
17. juni 2022 kl. 10:49

Man ved jo se at tyvene kender vejen til genbrugspladsen. Så kan de vel også finde ud af at aflevere elektronikskrottet der igen, efter de er færdige med at ekstrahere de komponenter de er ude efter.

Man kunne også frygte at tyvene, eller dem tyvekosterne afsættes til, brænder og udvinder ædel metallerne selv - hvorefter det resterende affald + kemi dumpes i naturen eller i restaffalds containeren, selvom dette affald også indeholder værdifulde/farlige stoffer.

Der findes masser af instruktions videoer på YouTube, og det er ikke alle der tager hensyn til sikkerhed og miljø.

6
17. juni 2022 kl. 10:29

Ingen tvivl om at elektronikskrot er fyldt med brugbare dele og komponenter, hvoraf det meste idag blot går til spilde. I følge https://elretur.dk/genanvendelig-viden/nyt-liv-til-brugt-elektronik/ kan man se at den nuværende process især består i at genbruge materialerne, men ikke komponenterne. Genbrug på komponentniveau kræver givetvis mere manuelt arbejde både ved ekstraktion og ved videresalg.

Antager man, at alt det stjålne elektronikaffald var blevet håndteret korrekt, er det sandsynligt, at Danmark ville overholde eller være markant tættere på at nå indsamlingsmålet.

Det er jo nonsens. Tyveriet er jo netop super effektivt genbrug, hvor brugbare dele bliver håndsorteret, bearbejdet og videresolgt, hvilket er den mest direkte måde at spare CO2 og forurening på i produktionslandene.

Man ved jo se at tyvene kender vejen til genbrugspladsen. Så kan de vel også finde ud af at aflevere elektronikskrottet der igen, efter de er færdige med at ekstrahere de komponenter de er ude efter.

5
17. juni 2022 kl. 10:24

Man skal nok regne med at sager på genbrugspladsen er affald. Elektronik der stadig virker bør man indlevere til en egentlig genbrugsbutik.

Hvad er næste skridt i behandlingen af det? Mange processer starter med en kværn, og det lyder som en lille investering for en genbrugsplads. Så er gensalgsværdien ihvertfald begrænset til nogle udvalgte kunder der kan behandle det videre.

4
17. juni 2022 kl. 09:34

Det fremgår ikke af artiklen om det stjålne er en værdi eller en byrde. Hvis det er en værdi burde genbrugsstationen jo få penge når de afleverer til skrotning, og skrotningsfirmaet vil sikker gerne sørge for daglig afhentning eller sikring mod tyveri. Hvis det derimod er en byrde, er det vel en fordel at tingene bliver 'afhentet' til genbrug, den der med at nævne Ghana her tangerer løgn, det stjålne ender jo ikke i Ghana.

Er der nogen her der ved hvad genbrugspladserne evt. får når de sælger elektronikskrot?

3
17. juni 2022 kl. 09:06

Det er godt nok svært at gennemføre en civil anholdelse - hvor mange vil sætte liv og lemmer på spil for noget metalskrot? Og problemet er jo, at Politiet så godt som aldrig gør noget for at fange dem, der stjæler ting - det er lige som helt nedprioriteret i alle almindelige sager. Det er ikke noget, der står højt på agendaen - også fordi straffen for at gøre noget ulovligt som f.eks. at stjæle er nærmest som en løftet pegefinger og et "Fy, det må du ikke". Vi kan bare tage det videre til f.eks.svindel med leasing af biler - momskaruseller - fup fakturaer - mv. Det dokumenteres i TV, men der sker ikke noget... Der er totalt frit valg på alle hylder - tag hvad du vil - det koster ikke noget. For mig at se, må der ske en stramning af vores holdning til disse ting, og der må gives ressourcer til at sætte en stopper for det.

2
17. juni 2022 kl. 08:38

Man kan foretage en civil anholdelse. Det lyder til at de personer (måske tyve) helt klart bevæger sig ind på aflåst område og begår et strafbart forhold (tyveri). Så politiet kan efterfølgende føre en klar sag og på sigt stoppe det helt. Omvendt kan en genbrugsstation placeres på et sted FØR containerne med skrot. En bemandet type. Her kan borgere stille de produkter som stadig virker og dermed har en værdi. De kan sælges til 1/20 del af ny pris og omsætningen dækker så driften af genbrugsstationen. Det der ikke sælges går så i containerne - sorteret. Værdikæden bliver tynd for hvert led af en brugsfunktion, men hvis der er aktører der kan se en værdi i det der er tilbage, så må de også give lidt for det. Også producenterne selv i sidste ende.

1
17. juni 2022 kl. 08:34

Det forekommer som et søgt argument fra virksomheder der har råstofudvinding som hovedopgave at forbinde tyveri af delvist defekt elektronik i DK med den berygtede losseplads i Ghana.

Til lejligheden kaldes det tyveri af elektronikskrot men antageligt er det hovedsageligt genbrug, hvilket bortset fra metoden er vanskelig at kritisere. Vi lever i en tid hvor cirkulær økonomi rykker opad på dagsordenen.

Reelt er"tyveriet" en uformel økonomi der reducere forurenende produktionsmetoder, mindsker forbrug af ikke fornybare sjældne råstoffer og forlænger levetiden af fuldt funktionsduelige produkter. Årsagen er fodslæbende fortidig og misforstået erhvervsvenlig regulering.

Politikerne skal vænne sig til at bruge mindre tid på at spise sammen med erhvervsdrivende og mere tid på at regulere dem til gavn for miljø og befolkning.