Et fosters gener kan påvirkes gennem moderens føde

»Skat - hvad farve skal barnet have«? Det kan være et meningsfuldt spørgsmål, når farmand står i køkkenet og forbereder middagen til sin gravide kone.

Et hold amerikanske forskere har nemlig fundet ud af, hvordan vi kan påvirke et fosters gener uden at ændre dem - og det er intet mindre end en revolution, mener flere forskere inden for både psykiatri og kræftforskning. Det skriver New York Times.

Forskerne mener nemlig hermed at kunne forebygge alvorlige fysiske og psykiske sygdomme som cancer og skizofreni.

Vitaminer lukker ned for syge gener

Forsøgene er blevet foretaget med mus. Ved at påvirke den arveligt syge moder med bestemte vitaminer, fik forskerne lukket ned for det syge gen i fosteret, som blev født sundt og raskt. Påvirkningen er så præcis, at de endda kan bestemme farven på musens pels.

Forskerne er såkaldte epigenetikere, en forholdsvis ung disciplin, der er specialiseret i at undersøge miljømæssige fænomeners påvirkning af genmaterialet.

»Vi har i lang tid vidst, at hvad moderen spiser - hvad enten det er en mus, en frugtflue eller et menneske, kan have grundlæggende betydning for afkommets geners sårbarhed overfor sygdomme. Vi har bare ikke vidst hvorfor,« siger seniorforsker på projektet Dr. Randy Jirtle til New York Times.