Et enkelt renseanlæg udledte 2,37 milliarder liter bypass-spildevand

Plus12. juni 2021 kl. 12:0014
Et enkelt renseanlæg udledte 2,37 milliarder liter bypass-spildevand
Det ligger idyllisk, men det er milliarder af liter fortyndet spildevand, som Renseanlæg Damhusåen leder ud til Øresund som bypass. Se interaktivt Danmarkskort nederst i artiklen med alle bypass og overløb i 2020. Illustration: Biofos.
Damhusåen Renseanlæg topper ny statistik over udledninger af spildevand til vandmiljøet. Biofos har iværksat en udbygningsplan, der skal nedbringe mængden af bypass markant.
Artiklen er ældre end 30 dage

Miljøminister Lea Wermelin (S) uddelte mest ros, da hun tonede frem i en videohilsen på brancheorganisationen Danvas årsmøde i forrige uge. Men der var også en indskærpelse af, at tingene kan – og skal – blive bedre på området for kloakoverløb.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
14. juni 2021 kl. 08:27

Ok, vi kan da fint blive enige forbedringer i begge sektorer på samme tid, men der vil være mange i DK som ikke vil acceptere stramninger over for landbruget når byer leder overløb ud lige ved siden af. Selv 20 % er jo i den høje ende, når nu algevæksten rigtig får fat ned gennem Lillebælt og i alle de fjorde der omkring, når først temperaturen kommer op her over sommeren.

9
14. juni 2021 kl. 07:45

Jeg er nu slet ikke sikker på det er så små overløb. Jeg hører også dykkere som er i vandet og lige pludselig oplever en ordentlig bæ. Det er ikke bare godt fortyndet overløb. Jeg tror desværre ikke vi ser det hele. Derfor mener jeg der bør strammes op inden man beder/kræver forbedringer i landbruget. Vi må gå foran med den gode opførsel. Flere målinger som viser hvornår det sker således at forbedringer kan findes.

8
13. juni 2021 kl. 23:32

AS - også hvis overløbene kun bidrager med 10% af de samlede udledninger?</p>
<p>Det er de størrelsesordner vi taler om ...

Der skal man jo så lige holde sig for øje at kvælstofudvaskningen fra opdyrket landbrugsjord er mellem 0 og 50 kg N, alt efter gødningstype, efterafgrøde, dræn osv. Kvælstofudvaskningen fra skove svinger mellem 0 og 40 kg N alt efter skovtype osv.

Så vidt jeg lige kan se ligger gennemsnitne på udledning fra hhv. landbrug og skov/upasset jord så at landbruget udleder omkring 20% mere kvælstof pr. ha end hvis jorden ikke blev dyrket. Det vil altså sige at, af de nævnte 90% der udvaskes fra landbruget, vil kun i omegen af 20% reelt kunne tillægges landbruget, resten ville blive udledt alligevel, hvis jorden blev lagt om til naturarealer.

Så, af den udledte kvælstof som der sker på baggrund af menneskelige handlinger, er godt 30% af dem fra rensningsanlæg, og 3-7% af den totale udledning vil komme af overløbene.

7
13. juni 2021 kl. 10:10

Det er naturligvis rigtigt som KH skriver, at det har "noget" med størrelsesorden at gøre. Omvendt må ledelser, som ser overløb hver eneste uge, være komplet "tonedøv" for bare at plædere "vi overholder reglerne".

Sund fornuft og almindelig omtanke burde da tilsige en ledelse og en bestyrelse/ejer (læs kommuner) at konstatere problemet, OG iværksætte en afhjælpning. En plan frem til 2027, for et problem set siden 2015, er ren fup og blålys = traditionel strudseplanlægning.

At det er ofte forekommende i mange offentlige planområder er ikke en gangbar undskyldning i specifikke tilfælde. Lær det nu: "Rettidig omhu" er et godt mantra.

6
12. juni 2021 kl. 22:10

AS har du slet ikke fulgt med i artikler og debat om overløbene. Som jeg har læst det, er der 2 løsningsmuligheder, når man nu ikke kan forhindre regnvejr/skybrud.

  1. Separat kloakring så regnvand ikke går gennem renseanlæggene men direkte til å, sø og hav.
  2. Megastore rensningsanlæg voldsomt overdimensionerede til kloakvand/ikke regnvand.
4
12. juni 2021 kl. 19:53

Det er da fuldstændig ubegribeligt at rensningsanlæg ikke gør noget ved overløb af disse størrelser. Man kan jo ikke kræve landbrugspakke 1 og 2 og 3 og 7 hos landbruget, når der sker overløb fra byerne. Det er altså en ommer.

3
12. juni 2021 kl. 19:11

kunne være fint med en principskitse af et renseanlæg med de forskellige delanlæg angivet. Hvordan ser en sådan 'bypass' egentlig ud og fungerer i praksis?

Jeg er ikke leveringsdygtig i en skitse men jeg kan da komme med en øjenvidneberetning fra en ekskursion i biologi til et rensningsanlæg i midtfirserne.

Det startede med en mekanisk sigte der fjernede cykler, vatpinde, kondomer etc.

Derefter kom en lang kanal hvori sand og andet kunne bundfælde sig.

Så var der en række gæringskar med iltning og omrøring hvor mikroorganismer guffede næringsstoffer i sig under omrøring.

Tankpasseren havde et trick med at standse iltningen i intervaller så nogle anaerobe bakterier ville guffe et eller andet i sig nu der ikke var mere ilt. Om det var kvælstof eller fosfor kan jeg desværre ikke huske.

Til sidst bundfældes bakterierne som slam og vandet løber ud i fjorden.

Jeg forestiller mig at bypass simpelthen er at der løber så meget vand igennem at processen ikke når at blive ordentlig færdig før resultatet skylles igennem.

1
12. juni 2021 kl. 17:33

kunne være fint med en principskitse af et renseanlæg med de forskellige delanlæg angivet. Hvordan ser en sådan 'bypass' egentlig ud og fungerer i praksis?

Lidt forvirrende med skiftende enheder, m3 fremfor liter er at foretrække.