Et blæsende 2015 gav rekord i vindkraft
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Et blæsende 2015 gav rekord i vindkraft

Et vindmæssigt superår og en beskeden udbygning med nye vindmøller førte til ny rekord, idet danske vindmøller i 2015 producerede, hvad der svarer til 42,1 procent af det danske elforbrug. Forrige år var det tilsvarende tal 39,1 procent.

De 42,1 procent er verdensrekord i andel af vindstrøm; ligesom det var tilfældet sidste år, hedder det i en opgørelse fra Energinet.dk.

Læs også: »Tordnende succes«: 39 procent af strømmen kom fra vindmøller i 2014

I virkeligheden kunne andelen have været endnu højere - nemlig cirka 43,5 procent - hvis ikke to havmølleparker, Anholt og Horns Rev 2, havde været ude af drift i henholdsvis én og to måneder på grund af kabelfejl.

Ud over mere blæsevejr er vindkraftkapaciteten i Danmark blevet udbygget med beskedne 126 MW - fra 4.887 MW i 2014 til 5.013 MW (tallet dækker til og med november 2015), hvoraf hovedparten udgøres af 432 husstandsmøller.

Store kraftværker ude i et døgn

2015 var også året, hvor danskerne for første gang nogensinde blev forsynet med strøm i et helt døgn, uden at nogle af landets store centrale kraftværker kørte.

Det skete 2. september, hvor danskerne udelukkende fik strøm fra vindmøller, solceller, decentrale kraftvarmeanlæg og via import fra nabolande.

Det er ifølge Energinet.dk aldrig sket før i et helt døgn i træk.

Læs også: Energinet.dk: Vi skal sikre elforsyningen - ikke redde kraftværker

Danmark oplevede i 2015 også den time med den højeste vindandel i forhold til det samlede elforbrug nogensinde. Det skete 26. juli fra kl. 6.00 til 7.00. Her udgjorde vindandelen 138,7 procent. I 2014 var den dag med højeste vindandel 132,1 procent.

I over 1.460 af årets 8.760 timer blev der i den vestdanske del af det danske elsystem (DK1) produceret vindenergi, der overgik det samlede vestdanske forbrug. Dette skete ikke i Østdanmark, hvor der står langt færre vindmøller.

65 timer med negative priser

Den store vindproduktion resulterede i 65 timer i Vestdanmark og 36 timer i Østdanmark, hvor der var så meget overkapacitet, at elprisen blev negativ, og hvor producenter skal betale for at komme af med strøm.

Det vil sige, at der er negative priser i under 1 procent af tiden.

Læs også: Så skete det igen: Egon gav seks timer med negative elpriser

»Det er i sig selv ikke usædvanligt med timer med vindproduktion større end forbruget,« siger Carsten Vittrup, energistrategisk rådgiver i Energinet.dk’s afdeling for Energianalyse i pressemeddelelsen:

Læs også: Danmark kan hente milliardgevinst ved at bruge vindmøllestrømmen selv

»Men at vi nu er oppe på en sjettedel af tiden i det vestdanske elnet illustrerer, at mere og mere svingende elproduktion betyder, at vi i endnu højere grad har gavn af at importere og eksportere over grænser. Hvis vi i nogle timer har meget vindenergi, sælger producenterne til forbrugere i Norge, Sverige og Tyskland, og modsat køber vi herhjemme f.eks. vandkraft fra Norge, solenergi fra Tyskland og kraftværksstrøm fra Sverige, når det bedst kan betale sig,« siger han.

Kabelfejl forhindrede, at andelen blev endnu højere

Det er anekdotisk, men jeg oplevede mindst et dusin gange sidste år i løbet af sommeren, at vindmølleparkerne i området stod stille i kraftig blæst midt på dagen.

Jeg må gå ud fra, det er fordi der blev produceret for meget.

Kommer der lager på må andelen automatisk blive endnu højere, selvom vi ikke ændrer på vindmøllebestanden overhovedet.

  • 8
  • 0