Ét billede og computeren genkender dig

Normalt skal der ligge adskillige billeder af en person i en database, hvis han eller hun skal kunne genkendes automatisk ud fra billedet fra et overvågningskamera. Algoritmerne trænes ved at sammenligne billeder af den samme person taget fra forskellige vinkler og i forskellige belysninger. Det gør det i praksis vanskeligt at udbrede systemer med ansigtsgenkendelse, da det er dyrt at opbygge databasen.

Det vil ph.d.-studerende Hung-Son Le fra Umeå Universitet ændre med en ny algoritme. Den kræver kun ét eksisterende billede for at kunne gennemføre ansigtsgenkendelsen.

Algoritmen bygger på, at kontrasten i både eksisterende og nye billeder forbedres, når der er tale om billeder, som er enten under- eller overeksponerede.

Ved at forbedre kontrasten, er det lykkedes at få langt flere detaljer frem på billederne, hvorfor genkendelsen også er bedre end eksisterende systemer, der anvender flere forskellige billeder af den samme person.

Der findes i øjeblikket en prototype på universitetet i Umeå, men der er allerede kommercielle applikationer under udvikling. De skal blandt andet anvendes i sikkerhedskontroller i lufthavne, hvor det vil være muligt at slå alarm i realtid, når en mistænkt person bevæger sig igennem kontrollen.

Hung-Son Les algoritme har været sammenlignet med traditionelle algoritmer og eksisterende test-databaser, hvor den viste sig mere effektiv.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Umeå Universitet
Resumé af Hung-Son Les videnskabelige artikel

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu er der så meget diskussion om vi skal have kamera-overvågning på gaderne.

I London er der OCR-algoritmer der holder øje med bilernes nummerplader for at kontrollere om de har betalt city-afgift.

Kombineres denne type overvågning med Hung-Son Le's algoritme er det bare et spørgsmål om vilje før staten er istand til at følge alle individers færden. Når selv et kamera's sølle processor kan gøre det, er der da ingen grænser for hvad en server kan!

Det eneste det kræver, er enten en lille rutine som kombinerer een identifikation af en person med hans ansigt, hvorefter kan han altid vil kunne følges. ... Eller at foto bliver obligatorisk knyttet til CPR

Brave new world :O)

Mvh Henrik

  • 0
  • 0

Prøv lige at se det i perspektiv med Polar Rose, som henter denne viden fra nettet og kobler den med Spyware i browsere og formentlig også mobiltelefonen. De går direkte til en kommerciel profileringsmaskine og overvågning samtidig.

Så får du 4-i-en overvågning; den fremmede lige foran dig, en kommerciel reklameprofilering, staten (både via logningen og selve databasen) og de kriminelle/terorister kan hente de samme data i databasen eller bruge den samme teknologi til targetting.

Men bare rolig - Datatilsynet beskytter dig ved at sætte et skilt op.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten