Et år efter: Energilandsbyer har ikke ført til én eneste renovering

Toksværd. En landsby med 800 indbyggere beliggende 10 kilometer øst for Næstved. Og som sådan ikke værd at bruge som indgang til nærværende artikel, var det ikke, fordi Energiklyngecenter Sjælland sammen med Næstved Kommune i november sidste år udnævnte den til Danmarks første energilandsby.

Målet var at gøre det billigere og lettere for de 800 sjæle at investere i energiforbedringer af husene. Gennem borgermøder og arbejdsgrupper skulle befolkningen spores ind på nødvendigheden af energiinvesteringer, mens det lokale erhvervsliv med markedsmodning af nye forretningsmuligheder skulle have gang i væksten.

Hvad er der så sket?

»Det er ikke sådan, at der er foretaget en stribe energirenoveringer, som vi kan gå ud og tage billeder af. Der er heller ikke gravet nogen rør ned i jorden endnu,« fortæller tovholder på projektet Sara Edske Møller.

Fem landsbyer har siden fulgt trop. Fælles for sekstetten, hvis største medlem er Ruds Vedby med et befolkningstal på 1.600, er, at der er blevet holdt møder, snakket og lagt planer for fremtiden, men at de gode hensigter endnu ikke er omsat til handling.

Læs hele historien:

Teknologisk Indsigt // Energi og Miljø i kommunerne er Ingeniørens nye specialnyhedsbrev, som er målrettet beslutningstagere i kommuner og andre offentlige institutioner samt deres rådgivere. Nyhedsbrevet udkom første gang tirsdag d. 3. august.
Få gratis prøveabonnement på nyhedsbrevet her

Emner : Isolering
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har en omvendt tilgang til emnet. Jeg laver projektet først, så kan vi tale om det bagefter :)

Just do it!

Nogle gange må man bare stoppe med at drømme, og starte med at gøre noget.

Hvilken slags støtte eller anden hjælp gives der i byer som Toksværd? Jeg har ikke modtaget noget tilskud af betydning. Det er nærmere mig der via moms, afgifter og indkomstskat giver tilskud til staten.

Nok har jeg nævnt mit projekt her tidligere, men da det pga forsinkelser i udvikling af vitale dele af teknologien ikke er færdigt endnu, er der ikke så meget konkret at sige. Endnu. Kort sagt - så mangler jeg motoren i projektet, de hybride varme/el solfangere fra det svenske firma Solarus.

Resten af systemet er stort set på plads, omend der er yderligere optioner som jeg gerne vil bygge på senere, f.eks. automatisk styring af lysindfald i alle vinduer via elektrisk solfilm, ekstra varmelager i betondæk mellem stueetage og første sal, og simplificeret affugtning/udluftnings system med varmegenvinding.

Seneste prognose er at det er køreklart forår/sommer 2012.

Jeg forventer at forbrug af el, varme og vand nedsættes til mellem 15 og 25 % af det oprindelige forbrug. Ja, der står "til", ikke "med". Mht vand, så er der stadig nogle uafklarede forhold mht om løsningen er god nok til at vandet må bruges til brusebad, opvaskemaskine mm, og ikke bare wc/vaskemaskine/rengøring/havevanding.

Hvis det går som jeg håber, kommer vandforbruget i husstanden ned under 10 m3 pr år, dvs omkring 10-15% af hvad det er nu.

Dertil, at der ikke udledes regnvand til kloak, før det er brugt i husstanden - med andre ord, et rimeligt konstant flow, uden de store spidsbelastninger som kraftig regn giver. For nogle uger siden fik vi 50 mm regn på 6 timer - og der sparede jeg kloaksystemet for næsten 6 m3.

Det lyder måske ikke af meget, men tænk hvis mange flere huse i området havde sådan et system, ville det blive til en hel del vand - samfundet ville spare enorme summer på udgifter til kloak og forsikringer, samt til nye boringer når grundvandet forurenes af rester fra sprøjtegift. Men håndværkerne som udbedrer skaderne får selvfølgelig mindre at lave så ...

Da der er så mange variable involveret, kan jeg ikke sige noget mere konkret før jeg har måledata til rådighed. Disse data vil meget præcist dokumentere hvor meget de enkelte teknologier i projektet bidrager med. Men med det her emne, kunne jeg ikke dy mig ...

 • 0
 • 0

Dette klyngecenter siger selv: Energiklyngecenter Sjælland er etableret på initiativ af Lolland, Kalundborg og Roskilde kommuner i samarbejde med Region Sjælland. Centret er finansieret af initiativtagerne samt Vækstforum og EU’s mål 2 midler.

Man kan jo godt få den tanke at selve projektet med et klyngecenter var hovedformålet. Dette at få lavet noget reelt arbejde er blot forstyrrende. Men det går skam udmærket.

 • 0
 • 0

simplificeret affugtning/udluftnings system med varmegenvinding.

Hej Karl. Kan du fortælle mere om det anlæg. Danskernes indeklima er truet af efterisolering, ofte uden ventilation.

 • 0
 • 0

[quote]simplificeret affugtning/udluftnings system med varmegenvinding.

Hej Karl. Kan du fortælle mere om det anlæg. Danskernes indeklima er truet af efterisolering, ofte uden ventilation.[/quote]

I mit projekt har jeg kun isoleret nogle steder indtil videre, fordi jeg netop ikke ønsker at isolere huset helt før jeg har check på luftskiftet. Det er en typisk fejl at folk vil spare penge og bare isolerer derudaf.

Mange gamle huse "lever af" at være utætte, og dermed får de ikke råd eller svamp. Når man så lige pludselig gør huset tæt og "energirigtigt", så kommer følgerne, måske først efter mange år, når dele eller hele huset skal renoveres pga svamp.

Det kan vel sammenlignes med at lægge fugtigt løbetøj i en plastikpose et par dage - så ved de fleste af os vist nok hvad der sker!

Der findes systemer hvor ventilationen udnyttes til opvarmning af et hus. Det er ikke lige min kop the, men til gengæld ville det også ærge mig at installere isolering, for derefter bare at ventilere varm luft lige uden for.

Da mit projekt indebærer massiv oplagring af varme allerede - det meste ved en relativ lav temperatur, men en stor masse, så er det oplagt at installere et simplificeret ventilations-system.

Hovedformålet med mit ventilations-system bliver at skifte luften, affugte (sommer) og udnytte energien før luften sendes udenfor (vinter). Luftens temperatur sænkes fra godt 20, til lige over frysepunktet. Derved behøver man ikke tænke på afrimning eller frosne paneler.

Den relativt lave temperatur kan ikke bruges til varmt vand, men fint til opvarmning (i mit system især). Systemet skal ikke bruges til at varme huset op med - primært - men som et supplement, som veksler energien før den spyttes ud.

Der vil kun være få udsugninger - bad/bryggers/køkken, mens indsugning (om vinteren) er via de utætheder der allerede er i huset. Der vil derfor om vinteren være et konstant men lavt vaccum som sørger for at utæthederne virker indad. Da varmen fjernes fra luften før den pumpes ud, så er varmetabet lavt - mens man bibeholder isoleringen.

Om sommeren kører systemet modsat. Luft ind via soveværelser, ud via utætheder (og især bad/wc). Der vil ikke være air condition i gængs forstand, idet der ikke køles, men kun affugtes via flydende silica. Detaljerne er ikke på plads endnu, og det er først næste trin i projektet hvor der kommer fokus på luftskifte og isolering.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten