Et Apple-opvarmet Viborg har lange udsigter

18. juli 2017 kl. 05:148
Et Apple-opvarmet Viborg har lange udsigter
Det planlagte datacenter nær Viborg vil i sine første fem leveår næppe bruge mere end 15-20 MW. Det er ikke nok til at dække Viborgs varmebehov med overskudsvarme. Illustration: Apple.
Energi Viborg vil trække 50 MW overskudsvarme fra Apples datacenter til at opvarme byen, men frem mod 2024 vil centrets forbrug næppe overstige godt 20 MW. Derfor kan datacentret langt fra dække viborgensernes varmebehov de kommende år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skal radiatorerne i Viborg flyde med restvarme fra Apples kommende datacenter i Foulum, kan det få årtier lange udsigter.

Energi Viborg forventer nemlig at bruge 50 MW overskydende varme fra kølingen af datacentrets servere til at opvarme den midtjyske by. Men når Apples center efter planen står klar i 2019, vil det kun bruge 7 MW til en start og der er endnu ikke lagt planer for at udvide datacentret til en størrelse, hvor det kunne dække Viborgs varmebehov.

Hertil kommer, at det langt fra er hele datacentrets forbrug, der omsættes direkte til varme. Hvor stor en andel af energiforbruget, man forventer at kunne udnytte til varme, oplyser hverken Apple eller Energi Viborg.

Læs også: Viborg-formand om Apples spildvarme: Derfor tror vi på smuthul

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter 2019 vil udvidelser af centret og dets nyligt offentliggjorte søster i Aabenraa føre til en samlet omsætning på omkring 30 MW på de to centre i 2024, oplyser Apple. Det betyder, at selv hvis datacentret i Aabenraa ikke udvider sit start-behov på 7 MW, vil centret nær Viborg næppe udvide til et behov på mere end højst 23 MW i sine første fem leveår.

Det er langt fra tilstrækkeligt til at dække viborgensernes varmebehov i første omgang.

Læs også: To danske landmølleparker kan umuligt dække forbruget i Apples nye datacentre

Fuld udbygning årtier ude i fremtiden

Til Ingeniøren oplyser Apple, at en fuld udbygning af centret vil føre til et forbrug på 300 MW. Men et center i denne størrelsesorden er noget, der potentielt ligger årtier ude i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er da ifølge direktør ved Energi Viborg, Christian Hagelskjær, heller ikke tale om, at Apple skal kunne forsyne Viborg med varme fra dag ét. Men da direktøren ikke kender til takten, med hvilken IT-giganten vil udvide, vil han ikke kommentere på de konkrete fremtidsudsigter for data-varme i nettet.

Samtidig vil han ikke fortælle, hvilken størrelse center, Energi Viborg anser som nødvendig for at kunne dække varmebehovet. I et skriftligt svar til Ingeniøren pointerer han dog sin tro på, at Apple kan levere tilstrækkelig med varme:

‘Men deres samlede behov ved fuldt udbygget center er naturligvis meget større end vores behov, hvorfor jeg forventer at vi får dækket vores behov inden for en overskuelig periode.’

Læs også: To spritnye vindmølleparker skal drive Apples datacentre

Vigtigere at få styr på afgifterne

Energi Viborg har endnu ikke fået en endelig aftale på plads med Apple, om hvordan overskudsvarmen kan blive til fjernvarme. Men ifølge Christian Hagelskjær er der nu langt større udfordringer ved projektet end Apples udvidelsesplaner:

’Men det vigtigste i denne sag er naturligvis, at der politisk kommer en afklaring på afgifterne således vi kan begynde at anvende overskudsvarmen fra både nuværende og kommende datacentre. Det vil være af væsentlig betydning for vores grønne omstilling i DK, og det eneste som giver mening.’, skriver han.

Læs også: OVERBLIK: Op og ned i afgifter på spildvarme

Da overskudsvarmeprojektet vil være afhængig af brugen af varmepumper, hilser han eksempelvis en reduktion af el-afgifterne velkommen. Noget, der netop er blevet foreslået i en tværministeriel afgiftsanalyse, der skal bruges i kommende politiske energipolitiske forhandlinger.

Samtidig afventer Energi Viborg stadig, at Skat afgør, hvorvidt Apple kan få lov at levere den overskydende energi uden at skulle betale overskudsvarmeafgift. I Rødkærsbro har Arla fået lov at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet afgiftsfrit, og håber Energi Viborg på en lignende aftale.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
19. juli 2017 kl. 08:30

"Det er vel bare Apple der ikke har lyst til at blive hængt op på løfter om et bestemt afkast af spildvarme til et bestemt tidspunkt."

Det er vel sjovt nok at levere lidt lunt vand om sommeren, men det er vel reelt billigere for Apple at fri køle når byen har brug for varmen! -Eller har man aftalt at få eneret på varmen?

7
18. juli 2017 kl. 17:55

Det kan være et problem at de 50MW bliver brugt som grund til, at det er en fordel at lade Apple flytte ind. Når der så måske kun bliver indfriet 7MW, så kan det have en stor indflydelse på hvor varmepumper osv. skal bygges og hvordan de skal dimensioneres. Det kan for eksempel blive dyrt at køre med en 50MW varmepumpe i 10 år før Apple leverer det de har budgetteret med.

6
18. juli 2017 kl. 15:34

Det er vel bare Apple der ikke har lyst til at blive hængt op på løfter om et bestemt afkast af spildvarme til et bestemt tidspunkt.

5
18. juli 2017 kl. 14:53

Kunne man ikke på Ingeniøren blive enige om hvad man mener om datacentrets energiforbrug? Det som angives i denne artikel: 7 - 20 Mw eller det flerdobbelte som bruges i den anden der handler om 2 vindmølleparkers utilstrækkelighed til dække datacentrets energibehov? For mig ser det ud som om, at det gælder om at producere negative nyheder om dette projekt for en hver pris?

4
18. juli 2017 kl. 13:46

Kære Liv, kan Ingeniøren en gang for alle få styr på disse datacentres effektforbrug og dermed potentiale for fjernvarmen? Noget tyder på, at Apples tal er for små. 7MW er selv til en begyndelse næsten ikke værd at skrive hjem om. Faktisk er det ca det samme som Viborg Fjernvarmes nuværende nettab (ca 20% af 30MW gennemsnitseffekt jvf seneste årsberetning). Dansk Energi når frem til ca 1TWh pr år for et enkelt center, og EnergiNet til 3,6TWh for tre. Det er MEGET mere end Apples tal. Se evt undertegnedes indslag her på den parallelle tråd samt Thomas Lodborgs efterfølgende svar: https://ing.dk/artikel/to-danske-landmoelleparker-kan-umuligt-daekke-forbruget-apples-nye-datacentre-201848#comment-806021

3
18. juli 2017 kl. 13:05

Men når Apples center efter planen står klar i 2019, vil det kun bruge 7 MW til en start og der er endnu ikke lagt planer for at udvide datacentret til en størrelse, hvor det kunne dække Viborgs varmebehov

- hvorfor skal det være alt (eller intet)?? 'Mange bække små' osv. osv.! ;)

1
18. juli 2017 kl. 12:29

Så vader Ingeniøren nok en gang rundt i sumpen af sammenblandede fysiske enheder, denne gang effekt og energi - MW ctra. MWh. Flovt-flovt-flovt! ?