Et af danmarkshistoriens største kraftværker lukker (næsten) elproduktionen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Et af danmarkshistoriens største kraftværker lukker (næsten) elproduktionen

Asnæsværket, der i sin storhedstid var Danmarks største kraftværk med tre aktive blokke og en kapacitet på 1.057 MW, bliver så godt som nedlagt som strømproducerende værk.

I stedet vil Dong Energy, som ejer værket, erstatte det nuværende, kulfyrede blokke med en langt mindre blok, der skal brænde træflis af. Det kan kun producere 25 MW el, og det kommer det ikke engang til hele tiden.

Værkets hovedopgave bliver at forsyne Kalundborg med fjernvarme samt virksomhederne Novo Nordisk og Novozymes med damp. Flisværket skal have en kapacitet på 135 MJ/s damp og varme, vel at mærke hvis turbinen ikke er i brug.

Selve værket er naturligvis dimensioneret til at kunne klare en langt højere produktion fra en ny blok. Men elprisen er ganske enkelt for lav til, at det kan betale sig for Dong at bygge større.

Læs også: Færre køer og biomasse redder Danmarks klimamål

Ifølge presserådgiver Carsten Birkeland Kjær er der heller ikke økonomi i at ombygge de to eksisterende blokke, så de kan brænde træpiller af i stedet for kul.

Backup til Østdanmark

Den aktive blok på Asnæsværket, blok 2, kan producere 142 MW strøm og 233 MJ/s varme. Den langt større blok 5 er kun betinget driftsklar og kan starte med 60 timers varsel, hvis der ser ud til at mangle strøm i Østdanmark. Den har en kapacitet på 640 MW el og 308 MJ/s.

Det nye, flisfyrede værk er også en konsekvens af, at Dong for godt et år siden drejede nøglen til sin forgasningssatsning om.

Læs også: Dong lukker sit højt profilerede forgasningsanlæg til 150 millioner kr.

Teknologien, der blev kaldt pyroneer, havde netop hjemme på Asnæsværket, men det lykkedes ikke at finde en partner til at bygge et anlæg, hverken på Asnæs eller andre steder.

»Vi har undersøgt, om det første fuldskala pyroneeranlæg skulle være på Asnæsværket. Men det er spørgsmål om, hvad der er økonomisk bæredygtigt,« siger Carsten Birkeland Kjær.

Halm er også en mulighed

Både Kalundborg Forsyning, Novozymes og Novo Nordisk fremhæver, at de med aftalen sikrer sig grøn varme i fremtiden. Carsten Birkeland Kjær understreger, at der bliver mulighed for at fyre med lokal biomasse, f.eks. halm, hvis der viser sig et overskud i området.

Den endelig aftale mellem parterne ventes først indgået om et års tid, når alle undersøgelser er færdige. Den nye blok kan så begynde at producere varme i 2018.

Dong Energi er i forvejen ved at bygge en endnu større fliskedel på Skærbækveærket, som skal stå klar i 2017.

Læs også: Dong bygger flisfyret lillesøster til Skærbækværket

I København ombygger Hofor Amagerværket til et nyt, flisfyret værk.

Læs også: Træflis skal varme københavnerne efter milliardombygning af Amagerværket

Dong Energy ombygger derimod de store kraftværker i Studstrup og Avedøre, så de kan fyre træpiller ind i de nuværende ovne.

Kalundborg by kan dække deres fjernvarmebehov 7 gange, alene med overskudsvarme fra byens fabrikker, alene Statoil kan dække 80-90 % af byens varmebehov, uden nogen form for efter varme, så som varmepumpe, eller andet.
Men fordi Dong skulle betale flere hundrede millioner for oprydning, hvis de skulle lukke Asnæsværket, Valgte de istedet at ombygge det til flis.
Denne ombygning har fået 400 millioner i tilskud til !!
Og da Dong også får tilskud til at brænde det, ikke afgiftsbelagte flis af.
Og der skal betales afgift for at benytte overskudsvarme.
Så er det mere økonomisk fordelagtigt at forsætte med at lade oveskudsvarmen forsvinde til himmels, og istedet brænde flis af.
Hurra for den danske energipolitik........

  • 35
  • 0