Et år efter Fukushima: Atomkraften okser videre

11. marts 2012 kl. 09:00104
Et år efter Fukushima: Atomkraften okser videre
Illustration: TVO.
Katastrofen på det japanske Fukushima-kraftværk fik verden til at genoverveje atomkraften. Men kun et kort øjeblik. I dag - et år efter - har røgen lagt sig, og de fleste lande kører på med udbygningen, som om intet var hændt.
Artiklen er ældre end 30 dage

For en stund er verdens opmærksomhed igen rettet mod Fukushima-Daichi atomkraftværket i Japan. Det er étårs-dagen for katastrofen, der fik det til at løbe koldt ned af ryggen på en hel verden.

Umiddelbart efter katastrofen gav EU ordre til, at de 14 medlemslande, der har atomkraft, foretog en række stresstest af de i alt 136 kraftværker i unionen. Samtidig hoppede Ukraine og Schweiz med på vognen.

Cirka 10.000 sider med nationale resultater landede omkring nytår og var baseret på rapporter fra a-kraftværkernes licenshavere.

»Der var ikke noget alarmerende i de rapporter. Men de pegede på en række mindre ting, som Fukushima viste, kan være vigtige for sikkerheden. Det er ganske betryggende,« siger Wolfgang Weisenack, der er ekspert i reaktorsikkerhed ved Institut for Energiteknikk i Norge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger blandt andet på Schweiz, der har bygget depoter til generatorer og pumper på et sted væk fra kraftværkerne, hvor udstyret kan nås med helikopter, så man ikke er forhindret af ødelagte veje, som det skete i Japan.

Eksperter på europæisk rundtur

Siden rapporterne blev indleveret, har nationale eksperter i regi af European Nuclear Safety Regulators Group, Ensreg, diskuteret resultaterne. I morgen, mandag, tager de så næste skridt, fortæller civilingeniør i Beredskabsstyrelsen Poul Erik Nystrup, der sidder med i evalueringsgruppen for Danmark.

»Evalueringerne af rapporterne gav en række nye spørgsmål. Nu tager vi i forskellige hold ud til de enkelte lande og diskuterer deres nationale rapporter i dybden. Det arbejde skal samles i en fælles rapport i løbet af april,« fortæller Poul Erik Nystrup, der selv skal til Slovenien og Sverige.

Netop Sverige var, som vi kunne fortælle her på ing.dk, blandt de lande, der fik en radikal øjenåbner i forbindelse med stresstesten.
De svenske analyser viste blandt andet, at kraftværkerne slet ikke er rustet til at kunne håndtere hændelser, hvor de ville være uden strøm i over 24 timer eller episoder på flere reaktorer på samme tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var en af svaghederne ved Fukushima, som Europa skal lære af, mener Wolfgang Wiesenack. Flere reaktorer delte samme sikkerhedsudstyr, og det gav problemer på flere reaktorer da systemerne ikke fungerede.

»Mange europæiske kraftværker har flere reaktorer op af hinanden, det vil være naturligt, at man kigger ekstra godt på den del,« siger han.

Da undersøgelserne i Ensreg stadig pågår, ønsker Poul Erik Nystrup ikke at gå i detaljer med, hvad man har fundet ud af på et overordnet europæisk niveau. Det vil fremgå at den endelige rapport, der afleveres til Det Europæiske Råd i juni, fremhæver han.

Samtidig med arbejdet i Ensreg gennemgår EU-Kommissionen regelsættet for europæiske atomkraftværker, og det arbejde kan sammen med resultaterne fra stress-testene meget vel ende i nye, skrappe krav til licenshaverne i Europa.

»Hvis et atomkraftværk ikke består testen og ikke kan opgraderes, bliver det lukket,« hed det i en meddelelse fra Kommissionen, der samtidig har afsat knap 400 millioner kroner i budgettet for 2012 til forsknings- og træningsprojekter, der kan øge sikkerheden på europæiske atomkraftværker.

Begrænsede konsekvenser

Ud over de europæiske stresstest, der endnu ikke har ført til konkrete anbefalinger på europæisk niveau, er det begrænset, hvad Fukushima fik af følger uden for Japan.

Katastrofen sendte godt nok chokbølger gennem det meste af verden, men modsat de meterhøje tsunamibølger, der ramte den japanske østkyst og Fukushima, var konsekvenserne hurtigt til at overse.

Ambitioner om et Europa uden atomkraft inspireret af katastrofen blev hurtigt manet i jorden af den realpolitiske hverdag. Hensynet til en sikker og stabil energiforsyning, det stigende elforbrug, manglen på reelle alternativer og til dels kravet om klimavenlige teknologier, overskyggede hurtigt ønsket om at distancere sig fra den problematiske energiform.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Status er, at kun Tyskland definitivt har besluttet at udfase atomkraften. Schweiz og Italien overvejer eller har indtil videre sat udbygningsplaner på stand-by. Også Belgien vil udfase, men kun hvis man kan finde alternativer.

Storbritannien, Frankrig, Sverige. Holland, Spanien, Finland samt stort set hele Østeuropa fortsætter med at fastholde atomkraften eller vil bygge nye værker - næsten som om, intet var hændt.

Britiske energipolitikere står over for en kontant virkelighed, hvor over otte millioner husstande kan blive energifattige, hvis ikke udtjente kul-, gas- og atomkraftværker erstattes af ny kapacietet.

Frankrig har netop underskrevet en bilateral aftale med briterne på området, der involverer industrigiganter som EDF, Areva og Rolls-Royce. Franskmændene har gode erfaringer med sine kraftværker og især de indtægter, som en massiv eksport af elektricitet tilfører nationen. Det er arbejdspladser i en finansielt set meget stram tid.

På den måde adskiller Fukushima sig fra Three Mile Island og Tjernobyl, der stort set lagde atomkraften ned i Vesten. Det lader ikke til at ske denne gang.

»Jeg tror, at vi vil se, at projekterne trækker lidt ud i de vestlige lande. Samtidig kan det presse på udviklingen af generation IV-reaktorer, og måske vil man i højere grad overgå til mindre reaktortyper - det man kalder small modular reactors. Det vil også være lettere rent økonomisk og politisk,« vurderer Wolfgang Wiesenack.

Klimakampen taler for atomkraft

Samtidig har klimakampen betydet, at atomkraften trods Fukushima stadig opfattes som en ren energikilde. Da det internationale energiagentur, IEA, præsenterede sit World Energy Outlook 2012, var det dyster læsning.

Den usikkerhed, der trods alt er i en række lande om udbygningen af atomkraften, er en katastrofe for miljøet, fastslog IEA, for tvivl vil i praksis øge forbruget af fossile brændsler.

IEA forventer derfor, at forbruget af kul i bedste fald vil stige 65 procent frem til 2035, mens olieforbruget vokser fra 87 millioner tønder om dagen til 99 millioner frem til 2035.

»Som årene går uden klare signaler, der kan drive investeringer i rene energiformer, låser vi os mere og mere fast på et samfund baseret på fossile brændsler. Det gør det sværere og dyrere at imødekomme behovet for sikkerhed i energiforsyningen og bekæmpe klimaforandringerne,« lød det fra Fatih Birol, cheføkonom i IEA.

Den besked er endda nået helt til Washington. Selv USA, der i 34 år ikke har bygget nye atomkraftværker, går man videre med sine planer om at udbygge atomkraften. Det skete med godkendelse af to nye reaktorer i Georgia, og flere er på vej. Fire til seks nye enheder kan være i drift i 2020, og i alt er de amerikanske myndigheder ved at behandle 16 ansøgninger om at bygge 24 nye reaktorer.

Kina, der indtil tsunamien skyllede ind over den japanske østkyst var det land i verden, der havde de vildeste ambitioner om ny atomkraft, stoppede op for en kort stund. Efterfølgende har kineserne været i gang med at kapre ingeniører fra især Tyskland, og man okser videre med arbejdet på de 25 atomreaktorer, der er under opførelse lige nu.

Fukushima kunne ikke forhindre, at Kina på alle områder er ved at udvikle sig til den nye atomare stormagt blandt andet ved at blive selvforsynende i alle elementer af atomkraften. Det er det, man i branchen kalder 'the fuel cycle'.

Kineserne har planer om at opføre nogle af verdens mest avancerede reaktorer og frem mod 2050 er det planen at øge produktionen med 400 GW. Alene frem til 2020 vil kineserne have øget produktionen med mindst 60 GW.

»Kina sagde, at man ville holde en pause efter Fujushima, men ikke noget om, hvor lang tid den ville vare. De har bare en enormt behov for energi, og der er brug for alle teknologier for at dække behovet,« konstaterer den tyske forsker.

Derfor er industrien også optimistisk trods den japanske katastrofe. Areva, den franske atomgigant, der blandt andet bygger EPR-reaktorerne i Olkiluoto og Flammanville, måtte godt nok realisere et tab på godt 17 milliarder kroner i 2011. Det skal endda sammenlignes med at overskud på godt seks milliarder kroner året før. Alligevel forventer koncernen en vækst i omsætningen på seks procent i 2012 og otte procent i 2016. Ikke mindst i Asien.

Mere VE i Japan

Det er altså mere end op af bakke for modstanderne af atomkraften, selv om Fukushima for en stund fik rystet atomkraftbranchen. De kan dog glæde sig over, at katastrofen fik stort set alle japanske reaktorer sat ud af drift. Ikke som følge af naturkatastrofen, men på grund af tvivl om sikkerheden. I januar 2012 var 49 ud af samtlige 54 reaktorer ude af drift.

Alternativet er importeret kul, olie og gas, som Japan i forvejen er dybt afhængig af. Japan Atomic Industrial Forum anslår, den manglende kapacitet vil betyde en øget import svarende til godt 200 milliarder kroner. Det vil samtidig give et øget CO2-udslip på 1,2 gigaton om året, lyder det.

Alternativet til alternativet er vedvarende energi. Men det er ikke så enkelt i Japan. I 2008 havde landet installeret vindmøller svarende til 1,9 GW, men problemer med vejrfænomener som tyfoner og lyn har ødelagt en tredjedel af møllerne.

Solenergi især på tage har større potentiale dels på grund af det relativt begrænsede areal i det tætbefolkede land, dels fordi Japan har ret mange producenter af solenergiteknologier.

Det, og støtte fra regeringen, har øget salget af solenergikilder i kølvandet på Fukushima. Canadian Solar vil bygge en fabrik i Japan, efter at salget af solceller steg med over 30 procent i 2011.

Det er altså mest i Japan, man mærker effekterne af katastrofen på Fukushima-Diachi for et år siden. Indbyggerne skal stadig passe på, hvad de spiser, børn må lege inden døre i visse områder, og mange indbyggere er i de kommende årtier forvist fra deres hjemstavn.

Det meste af det øvrige verden - ja, vi så til i rædsel og frygtede det værste. Da røgen havde lagt sig, kom vi videre igen.

Twitter

Følg Ingeniørens journalist Erik Holm[

](https://twitter.com/#!/holm_erik)

104 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
106
30. maj 2012 kl. 02:13

Den rabiat modstanderfløj i Tyskland er ikke i flertal, men er man uenig tager man Baader-Meinhof-metoder i brug.

Sommetider glemmer du Per at du ikke er skolemester og at det du siger ikke nyder almen respekt. Når du kommer med den slags udtalelser bør du derfor begrunde dem med lødig dokumentation idet man ellers kunne få den ide at at du bare fyrer en masse ævl af, og det kan du da ikke være tjent med, du der både har undervist i fysik og lavet en folkeoplysende hjemmeside hvor man kan gå ind og få sandheden om alt muligt at vide - helt gratis. Som idealist der har dedikeret sit liv og tid og fritid til at udbrede sandheden til alle, helt uden beregning, bør du træde varsomt og ikke give fjenden chancer at trænge igennem dit ellers så ubrydelige panser.

Bare et godt råd. Gratis. Spis mig

105
29. maj 2012 kl. 17:38

Citat:--------"Den rabiat modstanderfløj i Tyskland er ikke i flertal, men er man uenig tager man Baader-Meinhof-metoder i brug. "-------

Hvad mener Du med Baader-Meinhof metoder?

104
29. maj 2012 kl. 14:38

Lobbyvirksomhed med bestikkelse og korruption tegner til at være meget udbredt i tyske parlamenter. Derfor må man regne med at en del parlamentarikere vil udnytte enhver chance til at opnå en længer driftstid for tyske a- kraftværker

  • Enig i det første. Den sidste konklusion er derimod forkert. Det korrekte er, at enhver tysk parlamentariker stiller sig på den side, hvor der er flest stemmer. Den rabiat modstanderfløj i Tyskland er ikke i flertal, men er man uenig tager man Baader-Meinhof-metoder i brug. Det er et stort tysk problem og det har medført enorme prisstigninger på el og på sigt forringes den tyske konkurrenceevne.
103
29. maj 2012 kl. 11:36

og mange andre

  • ak ja, der Gerhard!:

Nur wenige Wochen nach dem Regierungswechsel, am 12. Dezember 2005, wurde bekannt, dass Schröder einen Posten bei der Nord Stream AG, einem Tochterunternehmen des vom russischen Staat kontrollierten Energiekonzerns Gazprom, annimmt.[21] Damit war er in ein Projekt involviert, das er bereits als Regierungschef immer sehr wohlwollend begleitet hatte.[22] Deutsche Politiker aller Parteien reagierten mit Kritik und Empörung[22], und auch russische Oppositionelle kritisierten Schröders neue Beschäftigung.[23]...

Kilde:

https://de.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schröder

102
29. maj 2012 kl. 10:32

Citat Hans Henrik Hansen ---------"- som du vil kunne se, var det de 'rygmarvsagtige' korruptionspåstande, jeg kommenterede."-------

Husk, at vi nu har sommertid med de mange politiske havefester partierne arrangerer og som lobbyisterne financerer. Partiernes krigskasser skal også fyldes til næste valg. At "tage imod" er jo ikke gratis.

Når politikerne i et land tappert forsvarer deres privilegier, ikke at skulle overholde samme regler som deres embedsmænd, så kæmper man demonstrativ for korruptionens frihed.

Citat Der Spiegel:--------"In mancher Hinsicht gilt deshalb für die Stromindustrie, was für die gesamte deutsche Wirtschaft nach dem Zweiten Weltkrieg zutraf: Weil ihr geschäftlicher Erfolg dermaßen von Deutschland abhängt, investiert die Branche so viel, um Beziehungen zur politischen Elite aufzubauen. So übernehmen heute der Energieverband BDEW und einzelne Energiekonzerne jene Rolle, die der Bundesverband der Deutschen Industrie in den fünfziger Jahren innehatte. Dazu gehört, frühere Politiker auch ganz offen an sich zu binden: Die ehemalige Staatsministerin im Bundeskanzleramt, Hildegard Müller, ist heute Chefin des BDEW, und fast ein halbes Dutzend Politiker aus der früheren rot-grünen Bundesregierung hat nachher in der Energiewirtschaft angefangen, arbeitet in ihrem Auftrag oder ist ihr als Aufsichtsrat verbunden: der Kanzler Gerhard Schröder, die Minister Wolfgang Clement, Joschka Fischer und Werner Müller sowie der ehemalige Staatssekretär Alfred Tacke."----------

og mange andre.

101
29. maj 2012 kl. 09:41

Helt ærligt, HHH, hvilken vej synes du egentlig selv, de politiske vinde blæser i Tyskland, sådan helt generelt, når det vedrører akraft?

  • p.t. vel nærmest 'vindstille' fsva. 'Energiewende'; så når det atter begynder at blæse, bliver vindretningen svært forudsigelig! :)

Hvis jeg har forstået "din vej" ret, må du vist efterhånden have viftet dit "foul-play-flag" i laser...;-)

  • som du vil kunne se, var det de 'rygmarvsagtige' korruptionspåstande, jeg kommenterede.
100
29. maj 2012 kl. 01:16

- tjaeh...når de politiske vinde ikke lige blæser ens vej, kan man jo altid vifte en gang med 'foul play'-flaget! :)

Helt ærligt, HHH, hvilken vej synes du egentlig selv, de politiske vinde blæser i Tyskland, sådan helt generelt, når det vedrører akraft?

Hvis jeg har forstået "din vej" ret, må du vist efterhånden have viftet dit "foul-play-flag" i laser...;-)

99
29. maj 2012 kl. 00:43

Lobbyvirksomhed med bestikkelse og korruption tegner til at være meget udbredt i tyske parlamenter. Derfor må man regne med at en del parlamentarikere vil udnytte enhver chance til at opnå en længer driftstid for tyske a- kraftværker

  • tjaeh...når de politiske vinde ikke lige blæser ens vej, kan man jo altid vifte en gang med 'foul play'-flaget! :) Uvæsenet har måske sågar bredt sig ind i EU Kommissionen:

EU-Energiekommissar Günther Oettinger hegt ebenfalls große Zweifel, ob aus der Energiewende am Ende eine Öko-Wende wird. Niemand könne derzeit sagen, ob "erneuerbare Energien die Kernkraft ersetzen können und unsere Stromversorgung sicher und bezahlbar bleibt"

Kilde:

https://www.welt.de/politik/deutschland/article106381020/Oekologische-Energiewende-ist-nur-Wunschdenken.html

98
29. maj 2012 kl. 00:23

Måske kan Merkel regeringen endelig tage sig sammen og ratificere UN konfessionen mod korruption (UNCAC).

Lobbyvirksomhed med bestikkelse og korruption tegner til at være meget udbredt i tyske parlamenter. Derfor må man regne med at en del parlamentarikere vil udnytte enhver chance til at opnå en længer driftstid for tyske a- kraftværker.

Alt i alt har 160 stater ratificeret UNCAC. De største stater (efter befolkningstal) som mangler ratificeringen er: Japan, Tyskland, Myanmar, Sudan, Saudi-Arabien, Nordkorea og Syrien.

97
28. maj 2012 kl. 19:11

[b]Wirtschaftspolitiker für längere AKW-Laufzeiten[/b]</p>
<p>Unionsbundestagsfraktionsvize Michael Fuchs (CDU) brachte eine Verzögerung des Atomausstiegs ins Gespräch. "Bisher reduziert sich die Energiewende leider darauf, dass wir die Atomkraftwerke abschalten wollen, aber die Konsequenzen nicht zu Ende gedacht haben", sagte der Vorsitzende des Parlamentskreises Mittelstand der Zeitung. "Wir haben die Kostenseite überhaupt nicht im Griff."

Kilde:

https://www.morgenpost.de/politik/inland/article106382748/Bundesregierung-glaubt-nicht-an-oekologische-Energiewende.html

96
16. maj 2012 kl. 12:10

@Søren Lund,

Per, du gør dig mange forfejlede antagelser om hvad jeg føler og mener og hvad jeg læser af aviser.</p>
<p>Tag nu bare og forhold dig til hvad jeg skriver, og så lad mig om at skrive hvad jeg mener!</p>
<p>Så går det nok meget bedre.

, jamen så gør vi det. du skrev d. 5.5.:

Hvis den ikke nukleare elkraft viser sig i stand til at yde den nødvendige forsyning gennem sommeren, er der meget der tyder på at dette er enden på japansk atomkraft.
<a href="https://www.reuters.com/article...0504">https://www.reuters.com/article…;
<p><a href="https://www.washingtonpost.com/...html">https://www.washingtonpost.com/…;
<p><a href="https://www.world-nuclear-news....html">https://www.world-nuclear-news…;

der er tale om referencer til to medier - og et enkelt til et fagblad, der dog ikke har noget at gøre med dit indlæg, det viser faktisk at atomenergien ekspanderer på global plan! I fagblade kan bl.a. findes:

https://www.world-nuclear-news.org/NP-Japan_needs_nuclear_says_World_Economic_Forum-2404127.html

https://www.world-nuclear-news.org/EE-Japanese_study_underlines_nuclear_cost_advantages-1912118.html

som vist må siges at være noget uenig i din analyse.

Og jeg må fortsat mene, at min reference til ulykkesstatistikker fra energikilder er retvisende og at andre ligger på samme linie - at atomenergien har den bedste sikkerhedsstatistik. Jeg mangler en reference fra din side der viser noget andet! Har du overhoved nogen?

95
15. maj 2012 kl. 16:12

Skal vi vædde en god flaske single malt (jeg kunne f.eks. foreslå en PC6) på, at denne "midlertidige" opstart vil blive mere eller mindre permanent Søren? ;o)</p>
<p>Jeg mener når nu de indser, at det ikke var KK, de mange tusinde døde af men dermod ganske almindeligt Stillehavsvand.

Hvad er "mere eller mindre permanent", og hvor mange af de 50 velfungerende reaktorer, som faktisk er i samme eller endnu bedre stand end før katastrofen, forventer du kommer op og køre med samme kapacitet som de gjorde før?

Japanerne er da om nogen klar over hvad de mange tusinde mennesker døde af d. 11. Marts sidste år.

Det betyder bare ikke, at de ikke har fået en ny og anden opfattelse af bl.a. alle de forsikringer deres myndigheder og elselskaber har tudet dem ørene fulde af gennem årene.

De kan selvfølgelig ligeså vel som du regne ud, at selv meget alvorlige strålingsudslip er noget langt de fleste kan spadsere væk fra, uden at tage synderligt skade af det, så længe de bare bliver væk fra det.

Til forskel fra dig, er de bare anderledes bevidste om hvilke omkostninger atomkraften har haft for deres land, da de ikke som dig nøjes med at gøre det op i antallet af døde, som direkte følge af stråling.

Det tæller bl.a. de 80.000 mennesker, som da heldigvis ikke er døde, men er evakueret fra deres hjem, arbejde, skole og hjemegn - de fleste på ubestemt tid.

130 mio mennesker, fordelt på 375.000 km2 usædvanligt smuk ø-rige, ved derfor om nogen at de ikke kan risikere at sætte væsentlige dele af deres beboelige og dyrkbare land over styr.

Det de nok er blevet allermest overraskede over, er HVOR dyrt det viser sig at være at have atomkraft, når tingene går galt.

  • At TEPCO ikke havde en økonomisk buffer eller forsikring, som kunne dække bare en betydelig del af skaden, så hele regningen nu ligger hos skatteyderne. Den anden dag var det eksempelvis lige 12,5 mia $ for at baile TEPCO-too-big-to-fail ud, hvilket i øvrigt rækker som en skrædder i h... når de 100-250 mia $ til oprydning og erstatninger af landbrugsjord o.s.v, o.s.v. løber på.

  • At de udover dette må leve med rationeringer for industrien, samt indkøbte brændsler i dyre domme. For det er ikke desto mindre den konsekvens de har taget, selvom de måske - nødtvungent af omstændighederne - vælger at starte de to reaktorer i Oi Fukui.

  • At de nu skal til at investere endnu større summer i at begynde forfra med anden teknologi.

Og dertil må de så fortsat leve med den overhængende fare for at resterne af Fukushima's bygning 4 styrter sammen ved næste store jordskælv - eller at den bare får en revne der er stor nok til at SFP'en ikke kan holde vand - og dermed udløser en katastrofe der er mange gange større end den der allerede er indtruffet - og som, afhængig af vindretningen, er i stand til at lægge hele den nordlige halvdel af Japan, inklusiv Tokyo og Yokohama øde - så de 80.000 evakuerede bliver til 80 millioner.

Det er vel ikke svært at forstå, at japanerne har fået nok nu, og derfor accepterer at gå igennem en lang og meget svær tid, for at komme ud af akraften og komme igang med noget andet og bedre?

94
15. maj 2012 kl. 13:47

Skal vi vædde en god flaske single malt (jeg kunne f.eks. foreslå en PC6) på, at denne "midlertidige" opstart vil blive mere eller mindre permanent Søren? ;o)

Jeg mener når nu de indser, at det ikke var KK, de mange tusinde døde af men dermod ganske almindeligt Stillehavsvand.

93
15. maj 2012 kl. 12:14

[quote][quote]Det drejer sig her ikke om hvad det koster at komme af med kernekraft, men om at Japans økonomi har stagneret og tog en alvorligt slag fra det storejordskælv og derfor pt ikke har helt samme brug for energi.

Trods deres stagnerede og vingeskudte økonomi, ser den Japanske befolkning sig nu villige til at importere fossile brændsler i dyre domme, fremfor nogen sinde at starte deres atomare lort op igen.

De har bare fået nok!

Velkommen til virkeligheden Søren:

https://ing.dk/artikel/129235-japan-genstarter-atomkraftvaerker

;o)

mvh Flemming

[/quote][/quote] Allerede inden du for til tasterne, Flemming, linkede jeg i tråden under samme artikel til Reuters originale nyhedsupdate, som skriver:

""Officials must still win over a wary public - including residents of regions close enough to be at risk from a nuclear accident but too distant to reap economic rewards. Delays in setting up a new nuclear regulatory agency due to disputes in parliament have further spooked voters.""

og:

""The central government has no legal obligation to win local approval, but is unlikely to proceed with restarts without the agreement of the host town and prefectural government. It is uncertain, however, that authorities would override opposition from nearby prefectures with public opinion divided.""

Så selv velkommen til virkeligheden! ;-)

(Gælder også ing.dk)

Men læs mit indlæg: https://ing.dk/artikel/129235-japan-genstarter-atomkraftvaerker#p440896

Jeg tror også de bliver nødt til at opstarte Oi 3 og 4 for at komme igennem sommeren, kanske enkelt fordi Kansai-regionen i dag er så massivt afhængige af akraft som de er.

Det ændrer bare ikke på at japanerne har fået nok af akraft, og er begyndt at se sig om efter bedre alternativer - og hvis Kansai-regionen bare [b]kunne[/b] dække hele deres elforbrug med gas sommeren igennem, så gjorde de med garanti hellere det.

92
15. maj 2012 kl. 11:39

[quote]Det drejer sig her ikke om hvad det koster at komme af med kernekraft, men om at Japans økonomi har stagneret og tog en alvorligt slag fra det storejordskælv og derfor pt ikke har helt samme brug for energi.

Trods deres stagnerede og vingeskudte økonomi, ser den Japanske befolkning sig nu villige til at importere fossile brændsler i dyre domme, fremfor nogen sinde at starte deres atomare lort op igen.

De har bare fået nok!

Velkommen til virkeligheden Søren:

https://ing.dk/artikel/129235-japan-genstarter-atomkraftvaerker

;o)

mvh Flemming

[/quote]

91
11. maj 2012 kl. 11:54

- med en klar parallel til det globale fald i CO2-udledning (ledsaget af faldende energiefterspørgsel/-priser), som kunne registreres i kølvandet af finanskrisen.

Ja, krystalklar må man sige. Men er det blot en stakket glæde?

https://phys.org/news/2010-11-global-co2-emissions.html

Tak alligevel for at udpege på alt det positive vi kan glæde os over. Så har du ikke helt spildt din tid foran skærmen.

90
11. maj 2012 kl. 11:49

Det drejer sig her ikke om hvad det koster at komme af med kernekraft, men om at Japans økonomi har stagneret og tog en alvorligt slag fra det storejordskælv og derfor pt ikke har helt samme brug for energi.

Trods deres stagnerede og vingeskudte økonomi, ser den Japanske befolkning sig nu villige til at importere fossile brændsler i dyre domme, fremfor nogen sinde at starte deres atomare lort op igen.

De har bare fået nok!

89
11. maj 2012 kl. 10:27

men om at Japans økonomi har stagneret og tog en alvorligt slag fra det storejordskælv og derfor pt ikke har helt samme brug for energi.

  • med en klar parallel til det globale fald i CO2-udledning (ledsaget af faldende energiefterspørgsel/-priser), som kunne registreres i kølvandet af finanskrisen.
88
11. maj 2012 kl. 04:16

[quote]En af grundene til at man "klarer" sig uden kernekraften i Japan er at det er en økonomi, der er sendt til tælling og udgifterne til import af naturgas til erstatning gør det endnu vanskeligere for Japan at komme i gang igen.

Ja, atomkraft er rigtigt dyrt at komme ud af.

[/quote]

Det drejer sig her ikke om hvad det koster at komme af med kernekraft, men om at Japans økonomi har stagneret og tog en alvorligt slag fra det storejordskælv og derfor pt ikke har helt samme brug for energi.

87
10. maj 2012 kl. 20:28

[quote]En af grundene til at man "klarer" sig uden kernekraften i Japan er at det er en økonomi, der er sendt til tælling og udgifterne til import af naturgas til erstatning gør det endnu vanskeligere for Japan at komme i gang igen.

Ja, atomkraft er rigtigt dyrt at komme ud af.

[/quote]

Ja, det koster 70 milliarder i "buy in", og så kommer de rigtige udgifter endda først senere..https://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2012/05/09/0509140533.htm

I øvrigt mærkeligt, jeg havde fået den opfattelse at forsikringselskaberne nærmest stod i kø for at forsikre industrien, og nu viser det sig at TEPCO var underforsikrede.

R

86
10. maj 2012 kl. 15:16

En af grundene til at man "klarer" sig uden kernekraften i Japan er at det er en økonomi, der er sendt til tælling og udgifterne til import af naturgas til erstatning gør det endnu vanskeligere for Japan at komme i gang igen.

Ja, atomkraft er rigtigt dyrt at komme ud af.

85
8. maj 2012 kl. 04:41

En af grundene til at man "klarer" sig uden kernekraften i Japan er at det er en økonomi, der er sendt til tælling og udgifterne til import af naturgas til erstatning gør det endnu vanskeligere for Japan at komme i gang igen.

"In January the same forces applied. Imports rose 9.8 per cent from a year earlier, while exports fell 9.3 per cent, resulting in a record monthly deficit of Y1,480bn ($18.6bn), according to the finance ministry. ... The import data underlined Japan’s rising dependence on imports of coal and liquefied natural gas to substitute for nuclear plants idled after the Fukushima crisis. Mineral fuel imports increased 24 per cent year on year, accounting for three-quarters of the overall rise in imports (in value terms)." https://www.ft.com/cms/s/0/a5f3a548-5b8f-11e1-841c-00144feabdc0.html#axzz1uF20H5bm

84
5. maj 2012 kl. 22:56

- du fortsætter din optimisme vedrørende lukning af Japans atomkraftværker, måske ser du det som et skridt i den "rigtige" retning...

Per, du gør dig mange forfejlede antagelser om hvad jeg føler og mener og hvad jeg læser af aviser.

Tag nu bare og forhold dig til hvad jeg skriver, og så lad mig om at skrive hvad jeg mener!

Så går det nok meget bedre.

83
5. maj 2012 kl. 22:25

@Søren Lund,

(quote] Hvis den ikke nukleare elkraft viser sig i stand til at yde den nødvendige forsyning gennem sommeren, er der meget der tyder på at dette er enden på japansk atomkraft [/quote]

  • du fortsætter din optimisme vedrørende lukning af Japans atomkraftværker, måske ser du det som et skridt i den "rigtige" retning, på trods af, at alle fagfolk erkender, at det ikke bør opføres a-værker på lokaliteter, hvor der risiko for stærke jordskælv, tsunamier og vulkanudbrud! Der er ikke den store ændrig at se på den globale interesse for atomenergi - der er 63 værker under opførelse, 160 er planlagt eller i ordre og 329 er i forslag. Det er mere end en fordobling af den nuværende kapacitet - faktisk nærmere en tredobling. Det kan du forresten læse i en af dine egne referencer. Hvad pressen mener er nok uinteressant, de har endnu tilgode at komme med seriøse historier fra den nukleare front. Her i landet er DR/TV2 og dagspressen kun ude med artikler om atomenergi når de kan finde en negativ vinkel. jeg tror du har læst for mange aviser gennem mange år? Vi kan vende tilbage til Japan om et halvt års tid, når politikerne har studeret forholdene grundigt.
82
5. maj 2012 kl. 22:24

@Peter Huber,

Halve sandheder er værre en en rigtig løgn!
Siden Tschernobyl ulykken i 1986 har ingen af de tyske elkoncerner haft ønske om at bygge et nyt a-kraftværk. Man ønskede kun at drive de bestående a-kraftværker så længe som mulig.

  • du lever i fortiden og blander det en smule sammen. Jeg har på intet sted nævnt en lyd om at tyskerne ønsker om at bygge nye a-kraftværker i Tyskland - du bedes henvise til de indlæg, hvis du er uenig. Måske er det de halve sandheder, du nævner?? Hvor har jeg benægtet elselskabernes monopoler? Svaret er, det har jeg ikke. Det er udelukkende en diskussion, du fører med dig selv.

Jeg nævnte den tyske skat på uran i bændslet - det ignorer du, hvorfor? kender du ikke til de tyske skatter? Der har ellers været fremme i pressen, at elselskaberne vil føre retssag mod forbundsstaten fordi de mener det er i strid med loven, enkelthederne er jeg ikke inde i, måske er formleringen lidt forkert, men jeg har faktisk set beløbet - såvidt jeg erindrer var det et meget stort beløb.

Jeg må henvise til tidligere indlæg, hvor jeg nævnte hvad Merkel gik ind for medens Joscha Fischer var i regering, nemlig at ændre den famøse lov om at værker skulle lukke ned efter 32 års drift - uanset værkets tilstand, du snakker udenom og vil hellere tale om monopoler og noget andet, ast merkel har indset hun ikke kan få flertal for det ændrer ikke noget ved det, jeg har fremført og som du benægter. Om der er monopoler eller ej vil jeg blot ikke bruge tid på, det er uden større interesse for denne debat. Hvis tyskerne hellere vil være afhængig af import af el og af kul og gas i stedet for deres godt fungerende trykvandsreaktorer, så er det fint nok for mig.

Jeg havde feriegæster fra Ruhrdistriktet engang - de havde et barn med lungevejslidelse og brugte ferien til at rekreere familien ved vestkysten. Det var før Biblis blev opført. Nu går det den anden vej med luftforureningen i dette område. Det var denne sundhedsskadelige forurening, der fik Belgien til at satse på atomenergi, der medførte en stor nedsættelse af partikelforureningen i landet. Det aspekt synes jeg at a-modstandere lukker helt af for - der er tale om ganske mange for tidlige dødsfald at bruge kul, som Tyskland nu bygger adskillige af. Polen er så gennemsyret af kulos, at de nu vil have renset op - de vil indføre atomenergi til erstatning for kullene. Gennemsnitslevealderen i minebyerne ligger i nærheden af 50 år.

81
5. maj 2012 kl. 15:33

Synes da lige jeg ville markere dagen. Nedlukningen af Japans sidste aktive reaktor er påbegyndt i dag, og vil efter planen være gennemført tidligt søndag, d.v.s. i aften dansk tid.

Foreløbig vil den være lukket ned i 2 måneder for inspektion og opdatering, men det betyder at Japan nu går ind i højsæsonen for elforbrug, helt uden atomkraft, for første gang siden 1966.

Det er herefter op til de kommunale ledelser om de vil have dem startet op igen.

Hvis den ikke nukleare elkraft viser sig i stand til at yde den nødvendige forsyning gennem sommeren, er der meget der tyder på at dette er enden på japansk atomkraft.

https://www.reuters.com/article/2012/05/04/japan-nuclear-idUSL4E8G24HZ20120504

https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/japans-last-reactor-to-shut-down-leaving-country-nuclear-free-for-first-time-since-1966/2012/05/04/gIQAcNKx0T_story.html

https://www.world-nuclear-news.org/RS-Last_Japanese_reactor_in_outage-0405127.html

Jeg havde nu forventet at kunne læse om det her på sitet, men det synes at have forbigået ing.dk's opmærksomhed.

Måske står det i lidt for stor kontrast til "Et år efter Fukushima: Atomkraften okser videre" ;-)

80
19. marts 2012 kl. 10:55

Per A Hansen

Citat: -----"I Tyskland blev el-selskaberne pålagt en meget høj afgift på uran i brændslet, desuden gennemtrumfede man en nedlukning efter et vist åremål uden at tage hensyn til producenternes argumenter eller til reaktorernes tilstand. å det med monopolet skal vist tages med et vist forbehold? "-------

Halve sandheder er værre en en rigtig løgn! Siden Tschernobyl ulykken i 1986 har ingen af de tyske elkoncerner haft ønske om at bygge et nyt a-kraftværk. Man ønskede kun at drive de bestående a-kraftværker så længe som mulig. Den 14. juni 2000 kom det til en frivillig overenskomst mellem den rød grønne regering og elkoncernerne. Den sluttede kontrakt blev afsikret ved lov i 2002 (Novellierung des Atomgesetzes).

I 2010 så koncernerne chancen til at løbe fra kontrakten! Længere løbetider med gamle afskrevne a-kraftværker var den rene gevinst som fristede. Nye værker var absolut uinteressant.

Med den nye kristdemokratiske regering kom det til en forlængelse af den tidligere aftalte løbetid (Laufzeitverlängerung). Denne dispensation fra en frivillig sluttet kontrakt var politisk ikke til at holde efter Fukushimaulykken.

Ikke engang Tysklands dårligste kansler, socialdemokraten Gerhard Schröder ,som startede en del af sin politiske fremtid ved demonstrationer i Brockdorf og Gorleben, har turdet bestemme over elkoncernerne. Man opnåede en deal i al fordragelighed!!!

Egentlig er det uinteressant, om Du på den jyske hede betvivler at de fire tyske elkoncerner har et monopol. Sådan bliver de betegnet her i Tyskland!

NB Da jeg bygge hus i 1971 kunne jeg kun få lagt el ind i huset efter at jeg underskrev en kontrakt, hvori jeg forpligtede mig til aldrig at producere strøm selv. Først i 1990 blev denne blokade ophævet ved lov. Fjerne slægtninge i Aperne fik med denne lov igen mulighed til at producere strøm ved vandkraft. Det handler hos dem om en nedlagt hammersmedie fra middelalderen, som altid har udnyttet vandkraften på stedet.

79
19. marts 2012 kl. 09:19

@Peter Huber,

Nej! Jeg er ikke modstander af atomenergi som teknik, men jeg er modstander af den samfundsmæssige deformation som opstår rundt om teknikken! Fukushima er jo bare et yderligere eksempel. Jeg er modstander af monopolstrukturer som ødelægger fri social markedsøkonomi. I særdeleshed er jeg modstander af tyske elforsyningsmonopolister, som med ikke øremærkede henlæggelser i milliardhøjde kan skalte og valte som global player

  • det er nyt for mig, at Japans og Tysklands elforsyning er monopoliseret! Er TEPCO den eneste udbyder? Er DONG? I Tyskland blev el-selskaberne pålagt en meget høj afgift på uran i brændslet, desuden gennemtrumfede man en nedlukning efter et vist åremål uden at tage hensyn til producenternes argumenter eller til reaktorernes tilstand. å det med monopolet skal vist tages med et vist forbehold? I Japan har myndighederne forresten godkendt fortsat drift at det nu lukkede Ikata-værk. Man fortsætter det nukleare samarbejde med udlandet etc. Dine ekstreme politiske synspunkter på en enkelt gren af energisektoren lyder da meget interessant, men jeg kan ikke rigtig finde noget baggrund for den i realiteternes verden. Både i Japan, Tyskland o.a. steder, er det statslige myndigheder, der bestemmer om værkerne må køre - ikke selskaberne - de skal blot betale og finde sig i at deres takster skal godkendes. At der er i Japan har været en række kritisable forhold indenfor den nukleare sektor er jeg helt enig i. Det skal rettes, atomenergi egner sig ikke til den gamle japanske ledelsesform. Uanset hvilken konstruktion man anlægger vedrørende drift og ledelse, så ender det med at ganske få personer i praksis bestemmer alt. Hvem var det lige der besluttede nedlægning af fibernettet for forbrugernes opsparede kapital - hvem bestemte lige at der skulle pumpes enorme beløb i kulværk i Greifswald? Svaret er - en enkelt mand.
    Hvem bestemmer i Andelsvirksomheder - nogle få personer.
78
18. marts 2012 kl. 19:41

Nej! Jeg er ikke modstander af atomenergi som teknik, men jeg er modstander af den samfundsmæssige deformation som opstår rundt om teknikken! Fukushima er jo bare et yderligere eksempel. Jeg er modstander af monopolstrukturer som ødelægger fri social markedsøkonomi. I særdeleshed er jeg modstander af tyske elforsyningsmonopolister, som med ikke øremærkede henlæggelser i milliardhøjde kan skalte og valte som global player. Med den fyldte krigskasse går man på erobringstogter. Ikke til gavn for de berørte mennesker.

Når du nu følger så godt med i danske forhold så kan det vel ikke undgå din opmærksomhed at voldsomme samfundsmæssige deformationer omkring energiforsyning sagtens kan opstå uden at atomkraft er involveret, sådan som vi ser det i disse dage med DONG.

Jeg er fuldstændig enig i din ide om at energiforsyning burde være på andelsbasis, sådan var det engang her og vi havde omtrent den billigste og sikreste elforsyning man kunne tænke sig og resten af Europa måtte misunde os indtil for 10 - 15 år siden. Nu er det overtaget af en rodebutik af et statsmonopol som foregiver at fungere som en privat virksomhed og vi er endt med at have de dyreste energipriser i verden og en del af os kommer formentlig til at overveje nøje hvordan vi får råd til at varme op når vi går på pension.

Vi har fået landskabet skæmmet af alle disse grimme tårne der skal høste den "gratis" energi, omkostningerne har været så enorme at vi nærmest er blevet religiøse omkring det og ikke tør se virkeligheden i øjnene og blot messer videre om velsignelserne ved den "vedvarende" energi og vi har allerede i en del år drømt om at omverdenen vil lave elektriske biler til os fordi nogen tror at det kan redde os ud af vor selvskabte suppedas.

Ovenikøbet skal man læse at det er nogen af landets bedste hjerner der har skabt denne situation, det er muligt, de har ihvertfald været gode til at få os alle til at betale!

Så jeg tvivler stærkt på at vi kunne have gjort det ringere eller dyrere med atomkraft, hvad synes du?

77
18. marts 2012 kl. 13:28

Att.: Per A Hansen
Citat:-------"Det er fint nok du er modstander af atomenergi - fuld respekt for det. Men så bør man vel også kunne pege på løsninger på CO2-udslippet og finde alternativer til fossil energi."-------

Nej! Jeg er ikke modstander af atomenergi som teknik, men jeg er modstander af den samfundsmæssige deformation som opstår rundt om teknikken! Fukushima er jo bare et yderligere eksempel. Jeg er modstander af monopolstrukturer som ødelægger fri social markedsøkonomi. I særdeleshed er jeg modstander af tyske elforsyningsmonopolister, som med ikke øremærkede henlæggelser i milliardhøjde kan skalte og valte som global player. Med den fyldte krigskasse går man på erobringstogter. Ikke til gavn for de berørte mennesker.

Alternative VE løsninger af betydning er kun mulig, hvis nuværende elmonopol endelig afskaffes og borgerne får en chance direkte at engagere sig finansiel i el-andelsselskaber. Elektrificeringen startede engang med andelsselskaber!!

76
18. marts 2012 kl. 10:44

@Peter Huber,

Mit spørgsmå lød:-----"Hvorfor skal tyske elkoncerner producere el i Danmark og Sverige? Har Du nogensinde gjort Dig nogle tanker hvordan det kunne ske? Var man for uegnet i Danmark til opgaven?"-------</p>
<p>At affyre titusend andre spørgsmål er altså ikke noget svar! Elforsyning i Danmark er en national opgave. Hvorfor skulle den komme på udenlandske hænder? Er el fra en global player bedre og billigere? Kan E.On levere noget som ELSAM var for dum til???

  • dit spørgsmål er da meget relevant - blot ikke i denne tråd hvor emnet er atomenergi efter Fukushima. Jeg affyrede ikke tusind spørgsmål, men blot et par enkelte med relevans til dit eget indlæg - hvad kan vi i grunden bruge Fukushima til i energidebatten - både lokalt og globalt? Min mening er, at det kan vi ikke, for ingen bygger jo energianlæg på lokaliteter, hvor der er risiko for jordskælv, vulkanudbrud og forekomster af tsunamier. Derfor kan der da være andre og mere relevante bekymringer.

Det er fint nok du er modstander af atomenergi - fuld respekt for det. Men så bør man vel også kunne pege på løsninger på CO2-udslippet og finde alternativer til fossil energi. Når danskere kan drive energianlæg m.v. i udlandet, så må vi vel også acceptere, at udenlandske selskaber har interesser her i landet? Vi er nødst til at samarbejde, og der er da ret stor interesse for at få indflydelse på hvordan de nordisk vandmagasiner skal forvaltes!

Tysk befolkning har absolut ingen indflydelse på energiudviklingen. En af de tyske monopolister E.ON, blander sig godt i Danmark og ingen her i runden kan forklare fordelen ved det, set ud fra en almindelige danske elkunde.

  • jo absolut, det er et mindretal, der styrer den tyske udvikling i retning af at erstatte uran med brunkul og naturgas fra Rusland. "De grønne" med en tidligere terrorist i spidsen fik gennemtrumfet dødsstødetfor den nukleare industri - alle a-værker skulle lukkes efter 32 års drift - uanset tilstanden. Merkels plan var at skrue den beslutning tilbage, men måtte erkende at hun ikke kunne få flertal - nu kæmper hun for sit politiske liv. Resultatet ses på elpriser og CO2-udledning - på den massive elimport. Det er helt fint, hvis de ønsker at lpriserne skal sige - og at de bliver afhængige af russisk gas. Den samme situation som i Danmark, hvor stikledningen fra Rusland bliver garanten for, at vore efterkommere kan få varme i husene.
75
17. marts 2012 kl. 18:35

Citat: -----"Hvad den mand (Premierminister Kan) gør og siger er for egen regning(der blev stor). Du er i din gode ret til at mene at en utroværdig politiker i frit fald er et sandhedsvidne, men den står du nok alene med.https://ajw.asahi.com/article/0...0019"------

Jeg har kun informationer fra ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) hvor reporter Johannes Hano informerer fra Japan. Han har oplevet ulykken for et år siden og fulgt udviklingen til i dag. I første omgang stoler jeg mere på ham end en anonym skribent som Du henviser til. Såvidt Hano informerer vil Japans regering kun hjælpe økonomisk, hvis ledelsen af TEPCO bliver fyret. Af alt i alt 54 akraftværker er kun 2 værker i drift. Uanset situationen i værkerne kan de kun tages i brug igen hvis provinsgouvernørerne giver grønt lys. For tiden er det dog langt fra sikker. Japanerne har mistet tilliden til deres presse og i særdeles grad til a-kraftværkernes management. Et nyt jordskelv vil formodemtlig igen sætte gang i katastrofen i Fukushima.

74
17. marts 2012 kl. 18:15

Niels gider du begrunde/uddybe dit udsagn(?)!

Gerne.

I dagens dollar betyder det 22000kroner for een Kw.Passende ledninger koster 8000.Altså 30 kKr per kW.

Et hus som bruger 18MWh varme om året bruger ca mellem 1 og 3 kW sinusformet henover året og kan derfor holdes passende opvarmet i al evighed for en investering på 90 kKr. Den overskydende strøm ca 8 MWh sælges til tyskere og andre VE forvirrede og kan mageligt betale Uran og Betjening og nedtagning . Hvis husets indre rumfang skal være det samme og opvarmningsbehovet nul ,så koster det mere end 90000 extra i opførelse. 300000 måske? Differencen kunne bruges humanitært her eller hisset. Derfor er den vej vore politikere anbefaler (Isolering og VE) ikke blot forkert men forbryderisk.

73
17. marts 2012 kl. 17:47

Niels gider du begrunde/uddybe dit udsagn(?)!

72
17. marts 2012 kl. 17:13

Hej Lars

Hvis det er rigtig forstået er isoleringsrådgivning som den praktiseres i Danmark jo landsskadelig.Forekommer der fejl på Wikipedia?

71
17. marts 2012 kl. 14:47

Gode mand, jeg citerer her den japansk ministerpræsident. Tror Du så ikke Dine platte bemærkninger er lidt lovlig overfladisk? Jeg mener at ingeniører, som arbejder med a-kraft ikke kritikløs skal lader sig feje til side og lade sikkerhedsniveauet bestemme af købmænd ud fra kassebeholdningen, som det er sket i Japan og andre steder.

Ja Kan har sagt og gjort så meget dumt under Fukushima-krisen. Det var derfor han blev så upopulær og fik sparket! Han kritiseres i særdeleshed for hans indblanden i den tekniske operation. Det blev han advaret mod. Den politiske gevinst han kunne opnå ved sin tilstedeværelse, ville flytte de formelle magtbalancer i operationen, så de teknisk vidende skulle have en kransekagefigur med flere generalstjerner med på holdet. Skammeligt.

Hvad den mand gør og siger er for egen regning(der blev stor). Du er i din gode ret til at mene at en utroværdig politiker i frit fald er et sandhedsvidne, men den står du nok alene med.https://ajw.asahi.com/article/0311disaster/fukushima/AJ201202290019

Han er ligeså troværdig som jeres egne "gørnne" fossilkøbte politikere som Fischer og Schröder.

EON? De har da lidt troværdighed tilbage, de investerer stadig i CO2-let kernekraft uden at det et gennemsubsidieret VE cover-up for at flå forbrugerne. Her tænker jeg selvfølgelig på Fennovoima i Finland og Horizon i England.https://www.fennovoima.com/https://www.horizonnuclearpower.com/

70
17. marts 2012 kl. 14:27

Den højt besungne "Atomkraftens Renaicance", hører vi simpelthen ikke omtalt længere!

Fødsler tager i værste fald et par døgn, genfødlser er heller ikke lange :) Når det ikke længere giver mening om at tale om genfødslen, så er det fordi den er overstået. Det er allerede blevet så meget hverdag, at Ingeniøren er tavse omkring meget af det der sker, f.eks. er det så meget hverdag at der ikke gives spalteplads til Kaliningrads 2 nye reaktorer.https://en.wikipedia.org/wiki/Kaliningrad_Nuclear_Power_Plant

Japans atomkraft dækkede over 30% af Japans enorme elforbrug. Selvom den umiddelbare erstatning er baseret på fossiler, går Tyskland og Japan nu for alvor i gang med at demonstrere for resten af verden, hvordan VE skal løse fremtidens energibehov.

Det eneste tyskerne har vist er at de er mere end villige til at købe russiske fossiler. Japan? De skal nok få gang i kernekraften igen, efter stress tests. Selvom de ligesom tyskerne er blevet mere fossilinteresserede. Senest med massiv import og udforskning i methane hydrate.https://fuelfix.com/blog/2012/01/25/the-age-of-fossil-energy-is-far-from-over/

Så nu er hele den fossile bingoplade fuld: Tar sands, shale gas og methane hydrates. CO2-tilvæksten er så godt som beseglet, og dit dyre gennemDJØFfede VE er der ingen der kan betale.

Kernekraft er heldigvis mere levende end du forestiller dig, til alt held for økonomien, miljøet og klimaet.

69
17. marts 2012 kl. 14:20

Att: Lars Andersen

Citat:-----"Jaja Peter. Nu har vi vist også hørt nok på dine konspirationer. "Arbejder du med kernekraft, så er du en mafia-kriminel menneskefjendsk høker"."-----

Formuleringen er Din egen frie opfindelse

Gode mand, jeg citerer her den japansk ministerpræsident. Tror Du så ikke Dine platte bemærkninger er lidt lovlig overfladisk? Jeg mener at ingeniører, som arbejder med a-kraft ikke kritikløs skal lader sig feje til side og lade sikkerhedsniveauet bestemme af købmænd ud fra kassebeholdningen, som det er sket i Japan og andre steder.

Jeg er bare modstander af det tyske ordsprog der siger: " Der Ingenieur ist das dumme Kamel auf dem der Kaufmann durch die Wüste reitet."

Citat: ------"Hvordan er det i Tyskland? I er frygtstyrede, forkælede og nu i kløerne på russisk gasindustri og jeres egen brunkulslobby. Det eneste nye der kommer fra jer er tom retorik og CO2."------

Med nazisternes planøkonomi forsvandt de uafhængige kommunale værker, som producered el. Datidens spir til monopoldannelser har 80 mio mennesker ikke kunnet ryste af sig op til i dag. Tysk befolkning har absolut ingen indflydelse på energiudviklingen. En af de tyske monopolister E.ON, blander sig godt i Danmark og ingen her i runden kan forklare fordelen ved det, set ud fra en almindelige danske elkunde.

Monopolisten E.ON har købt sig ind i russisk gas og ikke de tyske forbrugere. Svenske Vattenfall satser fremtidig på østtysk brunkul og ikke befolkningen. El-monopolister kan i dag opføre sig som en slags besættelsesmagt. Det frie marked fungerer ikke i dette markedssegment Du mærker vel selv, at det ikke var særlig klog det Du kom med.

68
17. marts 2012 kl. 14:05

KK kan køre lastfølge: Et AP1000 værk er 2 t om at regulere ned fra 100% til 50% eller omvendt.

Nu ikke så beskeden Jesper. Det er +-5% nominel effekt per minut. Altså væsentlig hurtigere, end 2 timer. Og det er altså hastigheden i almindelig lastfølge. AP1000 kan selvfølgelig rampe op eller ned i højere tempo og køre styret eller autonom frekvenskonkrol.

67
17. marts 2012 kl. 13:08

A-kraften fremmer desværre en kriminel energie helt op i toppen af samfundet. Den slags udviklinger er en alvorlig fare for vores demokrati.

Jaja Peter. Nu har vi vist også hørt nok på dine konspirationer. "Arbejder du med kernekraft, så er du en mafia-kriminel menneskefjendsk høker".

Nu forholder det sig således at kernekraft er en ufattelig ufarlig måde at løse energiproblemerne på. Hvis vi endelig skal kigge på høkeri i Japan så er det utvivlsomt langt mere farligt med deres byggestandarder for almindelige huse, kystnær industri, og ikke mindst dæmninger.

Det var her dødsfaldene skete. Det er her de primære omkostninger ligger, det er her japanerne vil sætte hårdt ind i fremtiden. Skulle der være anvendt en yen mere på tsunamisikring, så er det faktisk svært at finde dens bedste anvendelse. Selvfølgelig er det releativt billigt at sikre kernekraftværkerne mod tsunamier (højere volde, diversifikation af nødkøling), men det ville ikke redde liv der mistes i dårlige huse og ved dæmningsbrud. Det ville sikring af huse gennem fordyrende byggestandarder og forbud mod dæmninger gøre. Derfor er det nogle af de tiltag de gør nu.

Japan er et utroligt sted. Intet sted er så "naturramt": Vulkaner, jordskælv, tyfoner, jordskred, tsunamier plus en stor fattigdom på naturressourcer. På mange måder er det en reference til hvad fremtiden kan blive mange andre steder på Jorden. Alligevel klarer japanerne sig, de har trods den ubarmhjertige natur og ressourcefattigdom overvundet befolkningstilvækst og har idag en meget høj middellevetid.

Hvordan er det i Tyskland? I er frygtstyrede, forkælede og nu i kløerne på russisk gasindustri og jeres egen brunkulslobby. Det eneste nye der kommer fra jer er tom retorik og CO2.

Og Japan? De arbejder på at komme på fode igen -og kernekraft er en del af løsningen.

66
17. marts 2012 kl. 12:09

Att.: Per A. Hansen

Mit spørgsmå lød:-----"Hvorfor skal tyske elkoncerner producere el i Danmark og Sverige? Har Du nogensinde gjort Dig nogle tanker hvordan det kunne ske? Var man for uegnet i Danmark til opgaven?"-------

At affyre titusend andre spørgsmål er altså ikke noget svar! Elforsyning i Danmark er en national opgave. Hvorfor skulle den komme på udenlandske hænder? Er el fra en global player bedre og billigere? Kan E.On levere noget som ELSAM var for dum til???

65
17. marts 2012 kl. 11:23

@Peter Huber,

A-kraften fremmer desværre en kriminel energie helt op i toppen af samfundet. Den slags udviklinger er en alvorlig fare for vores demokrati.

  • en fin samling udokumenterede påstande - måske for ikke at svare på mine spørgsmål, som dine egne indlæg har givet anledning til. Din konklusion ser åbenbart ud til at være, at man med erfaringerne fra Fukushima skal lukke alle atomkraftværker - og sætte aktørerne bag tremmer - de er jo alle dybt kriminelle i følge din fremstilling?

Hvad skal vi så gøre ved de energieksperter fra energi- og fjernvarmefronten, der bondefangede en stor del af den danske befolkning, som de lokkede til at opføre de såkaldte barmarksværker? Det vil du helst ikke svare på - men vil langt hellere fortælle japanerne hvorledes de skal drive Japan.

De eneste kriminelle i den tyske atomindustri er de dele af a-modstanderne, der ved deres aktivitet ødelægger både offentlig og private værdier. En blev fængslet i 4 år pga. et mordforsøg på en politibetjent. Har du nogensinde hørt om voldelige atomkrafttilhængere, der har raseret andres ejendom?

Peter Huber, jeg efterlyser stadig energikilder, der har en bedre sikkerhedsstatistik end atomenergien?
Hvorfor bliver du ved at krybe udenom? Det er da et simpelt spørgsmål, som du selv har lagt op til.

Mener du fortsat at man kan bruge Fukushima-nedsmeltningerne til at stoppe for den øvrige verdens nukleare drift og planer om nybygninger? De ansvarlige bliver straffet - ikke af Peter Huber, men af det japanske retsvæsen.

Jeg har set filmen fra det indre af reaktorerne, hvor man færdes i de nedsmeltede områder! Det har jeg så sammenlignet med a-modstandernes visioner om kernenedsmeltninger som den ultimative katastrofe, der gør store landområder ubeboelige. I Japan er containmentet desuden væk - det forbliver faktisk intakt ved en kernenedsmeltning uden hjælp af tsunamer og jordskælv. Derudover har jeg ikke den store interesse i at se propagandafilm der ser i bakspejlet, men vil hellere se fremad og indbytte de japanske erfaringer i sikkerhedskonceptet for nye værker.

Om Tyskland ved jeg, at grunden til de fik bygget en flåde af vel nok verdens bedste trykvandsreaktorer var, at man fik indført "konvojprincippet". Før den tid skulle alle skriftlige protester behandles enkeltvis - det fik a-modstanderne sat i system - 25.000 enslydende protester kunne tage retten mange år at komme igennem. Værker med samme specifikationer kunne herefter godkendes administrativt med henvisning til domstolsafgørelser andet sted. Måske er det det justeri, du er så forarget over? Dine ensidige eksempler med udenlandske el-producenter er ren propaganga - danske ingeniører holder sig ikke tilbage for at opføre kulværker og vindanlæg i andre lande. DONG var langt fremme med at bygge kul-kraftværker i Tyskland. Hvad med Vestas, der bygger en masse vindanlæg i USA o.a. steder? Jeg kan ikke rigtig se, hvad det kan bruges til - er du imod globalisering?

64
17. marts 2012 kl. 09:52

Att. Per A Hansen

Kan Du ikke finde passende svar i Din "lærebog"?

63
16. marts 2012 kl. 10:49

Att. Per A Hansen

Citat:------ "jamen jeg er ikke uenig i, at der har været noget galt i den japanske nukleare industri, men det kan jeg ikke bruge til noget. Det smitter jo ikke."------

Har Du nu set filmen -Die Fukushima Lüge- eller ej? (Tysk tv ZDF af 07.03. 2012. Kan ses på Google Video)

Her kan man se, at en krævende højteknologi med enorme anlægsomkostninger, på en mærkelig måde fremmer en destruktiv samfundsudvikling.

A-kraften fremmer desværre en kriminel energie helt op i toppen af samfundet. Den slags udviklinger er en alvorlig fare for vores demokrati.

Har Du undersøgt hvor utrolig mange politikere der står på E.ON' s lønliste?

Hvorfor skal tyske elkoncerner producere el i Danmark og Sverige? Har Du nogensinde gjort Dig nogle tanker hvordan det kunne ske? Var man for uegnet i Danmark til opgaven? Kunne man ikke mere finde ud af hvordan man producerer el til hele landet? Eller havde det måske noget med a-kraft at gøre? Med den store kapital tyske koncerner, i forbindelse med henlæggelser, kunne ophobe udenom skatten?

Vi er nået så langt, at tyske elkoncerner kan udstationere deres jurister direkte ind i ministerier, hvor de udarbejder passende love, som gælder for dem selv. Hvorfor tror Du at mange kalder Tyskland for "E.ONien"?

62
16. marts 2012 kl. 09:39

@Jens Stubbe,

KK romantikken får ikke kunstigt åndedrag ved at servere teknologien som et alternativ til fossil energi.</p>
<p>KK skal slå VE.</p>
<p>Prisen for et KK anlæg som man planlægger i dag skal fra dag et være konkurrencedygtig med f.eks. solceller den dag det skal tages i brug.

Dit indlæg viser et formelig katalog over misforståelser vedrørende energi. KK er et alternativ til fossil energi - det er specielt kul, den erstatter. KK er ikke et alternativ til solceller, KK leverer grundlast, det gør solcellerne ikke, de kan supplere med decengtral elenergi i de perioder, hvor der er sol på. Der er tonsvis af indlæg der dokumenterer priserne pr. kWh elenergi, her ligger atomenergien bedst - solenergi ligger i den høje ende. Hvordan du kan bytte om på virkeligheden er mig en gåde - kan du ikke oplyse, hvor du har det fra? Typisk bygges et a-værk på 5 år - det gjaldt f.eks. for Brokdorf lige syd for grænsen. Ved nye konstruktioner kan der ske overskridelser, det forhold kendes da også fra vindenergi. Vestas fremstillede en beregning over tilbagebetalingstiden for energien for Horns Rev-1 møllerne, først var det 11 mdr., senere gik de ned på 9 mdr. Vestas glemte bare at sig undskyld, for efter den periode skulle alle møller pilles ned igen - en komponent skulle udskiftes. Det samme problem havde man ved nogle af møllerne i Øresund.

Det korte og lande er, at KK leverer el til de laveste priser - bortset fra de steder, hvor et kulfyret anlæg ligger i nærheden af en kulmine. Selv om uranprisen 10-dobles ville et KK værk kunne levere billigere strøm end en vindmølle - når alt regnes med.

Med disse absolut best case antagelser for KK, så skal værdien af et KK værk el produktion ligge 54% under solcellers el produktion i dag.</p>
<p>Især ikke fordi solcellers el kan sælges dyrere, fordi solcellers energiproduktion matcher peak power og ikke som KK er nødt til at producere energi om natten når efterspørgslen er i bund og prisen derfor lav.

  • lad mig rette et par misforståelse, idet du fejlagtigt anser uran og sol som alternativer til hinanden. Prisen for 1 kWh fra et KK-værk ligger langt under prisen for en kWh fra et solanlæg. Solenergien leverer ikke energi efter vort behov, de er ikke kommet i gang om morgenen, når industrien for alvor starter op. KK leverer grundlast - altså det nødvendige elforbrug døgnet rundt - se på kurverne for døgnets forbrug af elenergi.
61
16. marts 2012 kl. 09:10

@Peter Huber,

Jeg kan se, at Du ikke har har kigget på filmen, som jeg henviste til. Den afslører efter et år, at der ikke har forandret sig noget.

  • jamen jeg er ikke uenig i, at der har været noget galt i den japanske nukleare industri, men det kan jeg ikke bruge til noget. Det smitter jo ikke. Jeg efterlyste nogle energikilder, der statistisk er mere sikre og miljøvenlige end atomenergien - det ignorerer du. Jeg går ud fra du ikke har noget at byde på! Det er ikke bare japanerne, der leverer dårligt arbejde på energifronten. Her i landet rejste en række energieksperterog fjernvarmefolk rundt i landet og fik en række mennesker til at opføre barmarksværker på nogle forkerte præmisser og på et fysisk uholdbart grundlag. Den nye regering måtte dengang feje op efter fjernvarmeeksperterne for at undgå at tusindvis af de bondefangede forbrugere gik fallit (var det ikke 150 mio. kr?). De ansvarlige for fadæsen blev ikke fyrede, de fik lønforhøjelse.

I den aktuelle debat er det eneste interessante, hvad man kan bruge de japanske erfaringer til indenfor den nukleare industri. Skal man lukke de to nye værker i ydkorea? Skal Jordan sige ned til de fremsatte tilbud? lad os bruge Fukushima til at forbedre fremtidens reaktorer, som der er brug for, hvis man tager CO2-udledningen alvorligt. Se på udviklingen i Japans udledning. Realiteterne er den, at der er 4-500 nukleare anlæg trapperne indenfor de næste 20-30 år. De kommer uanset hvad du og jeg måtte mene.

60
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tor, 03/15/2012 - 23:35

Prisen er på vej ned effektiviteten er på vej op. Effektiviteten på en kommerciel solcelle kan forbedres med ca. 45% hvis man kan nå standarden for de bedste solceller, der pt. produceres i laboratorier.</p>
<p>Thin film solceller er nu nået op på 14% effektivitet for kommercielt tilgængelige produkter og udviklingen går meget stærkt.</p>
<p>Prisniveauet kan fortsætte med at falde meget dramatisk. Man regner med, at prisen falder ca. 25% hver gang salgsvolumen fordobles.</p>
<p>Jeg har valgt.

Den bedste solcelle leverer ca.14 % under ideelle forhold, ellers leverer den langt mindre. Skulle dette stige til 20 %, vil det fortsat være under ideelle forhold, altså langt mindre under reelle forhold.

Er du overhovedet klar over hvor stor Spanien er ? Det lyder jo "lidt ud i skoven".

Når hele planeten ligger i tyk røg, fordi man har skulle fremstille solceller og vindmøller, så vil det måske gå op for dig, hvilken retning der var den rigtige. Eller, det gør planeten jo faktisk allerede. Der er så voldsomme klimaforandringer, at det er almindeligt anerkendt, at der allerede er et problem med fossile brændstoffer.

Hvor mange mennesker vil du have dør af partikel forurening inden det begynder at dæmre for dig ? Hvor mange mennesker tror du der lever under en meter under den gennemsnitlige vandstand, og kan se frem til at deres land forsvinder inden for få generationer ?

Det indgår jo ikke i dit valg, når du er bange for at der er arealer der bliver forurenet, eller mennesker der kan lide skade.

Så jeg må betragte din argumentation, som bygget på forældet viden.

59
15. marts 2012 kl. 22:47

Og det er så DIN uforbeholdne mening :-)

Din snedige logik holder ikke Jens Arne. Jeg begrunder jo netop min mening.

58
15. marts 2012 kl. 21:40

Det er ikke særligt interessant at du fortæller os din uforbeholdne mening hvis ikke du begrunder den.

Og det er så DIN uforbeholdne mening :-)

57
15. marts 2012 kl. 21:11

Alternative energikilder, som sol anlæg og vindkraft, vil aldrig kunne dække det fulde behov, uanset hvor mange penge der stoppes i det.

Det er ikke særligt interessant at du fortæller os din uforbeholdne mening hvis ikke du begrunder den.

56
15. marts 2012 kl. 17:13

Att.: Per A. Hansen

Jeg kan se, at Du ikke har har kigget på filmen, som jeg henviste til. Den afslører efter et år, at der ikke har forandret sig noget. Den mindste kritik med krav om forbedring bliver fejet til side. Svindel og bedrageri har ingen konsekvenser. Selv domstolene er indbundet i maffiastrukturen, som har dannet sig omkring den japanske a-kraft. Det er den fhv. japanske premierminister, Naoto Kan, som kommer med disse alvorlige udtalelser.

Dybt bukkende ingeniører, som lader sig presse til kriminelle handlinger er nu engang en skamplet for faget!

55
15. marts 2012 kl. 17:07

Flere fremhæver at KK forurener mindre end fossil energi, men i så fald må man jo konstatere at konkurrence om at blive en vinder energiteknologi ikke handler om at være bedre på nogle få parametre end den næstringeste energiteknologi.</p>
<p>KK romantikken får ikke kunstigt åndedrag ved at servere teknologien som et alternativ til fossil energi.</p>
<p>KK skal slå VE.</p>
<p>Prisen for et KK anlæg som man planlægger i dag skal fra dag et være konkurrencedygtig med f.eks. solceller den dag det skal tages i brug.</p>
<p>Lad os bare antage at PV industriens ønske tænkning om at prisfaldet kan holdes på 12% årligt (Industriens håb om et afdæmpet prisfald er urealistisk og har været det i en årrække, hvor der år efter år er kommet rapporter som forventede lavere prisfald end der rent faktisk efterfølgende kunne konstateres).</p>
<p>Lad os også antage at KK kan bygges til budget og at der går 6 år fra plan vedtages til at man begynder at producere. (I praksis, så overskrides budgetter typisk 300% og byggeperioder også).</p>
<p>Med disse absolut best case antagelser for KK, så skal værdien af et KK værk el produktion ligge 54% under solcellers el produktion i dag.</p>
<p>Det er ikke engang realistisk.</p>
<p>Især ikke fordi solcellers el kan sælges dyrere, fordi solcellers energiproduktion matcher peak power og ikke som KK er nødt til at producere energi om natten når efterspørgslen er i bund og prisen derfor lav.</p>
<p>Et realistisk scenarie vil både forlænge byggeperioden for et KK anlæg, øge prisen med den traditionelle budgetoverskridelse, indkalkulere at el skal sælges billigere fra KK pga. mismatch med demand samt indkalkulere et større prisfald for solenergi.</p>
<p>Antager vi f.eks. at et KK værk tager et år længere at bygge og at solceller falder 15% istedet for 12% årligt, så skal KK i dag kunne producere el, der kan sælges til en pris som ligger 68% under solceller.</p>
<p>15.02.2011 få uger før Fukushima, så bad DOE NE om $832 mill. i 2012 budget og der talte de om nuclear renæssance. Mon ikke KK drømmene snart bisættes i USA.</p>
<p>Til sammenligning, så bad DOE dagen efter om $3.2 milliarder til renewable energy research.</p>
<p>KK okser ikke videre.

Det er svært at spå, især om fremtiden. Der er ingen der kan sige, om solceller vil falde med 12% i pris om året eller om faldet vil være større eller mindre. Solceller leverer NUL om natten og meget tæt på NUL om vinteren, hvor der er mest brug for strømmen! Når der er overskydet er solcellers ydelse heller ikke imponerende. KK kan køre lastfølge: Et AP1000 værk er 2 t om at regulere ned fra 100% til 50% eller omvendt. Det tager 24 t at koldstarte til 100% eller at lukke helt ned. Det årlige brændselsskift lægges typisk om sommeren, hvor behovet er mindst.

54
15. marts 2012 kl. 16:55

Flere fremhæver at KK forurener mindre end fossil energi, men i så fald må man jo konstatere at konkurrence om at blive en vinder energiteknologi ikke handler om at være bedre på nogle få parametre end den næstringeste energiteknologi.

KK romantikken får ikke kunstigt åndedrag ved at servere teknologien som et alternativ til fossil energi.

KK skal slå VE.

Prisen for et KK anlæg som man planlægger i dag skal fra dag et være konkurrencedygtig med f.eks. solceller den dag det skal tages i brug.

Lad os bare antage at PV industriens ønske tænkning om at prisfaldet kan holdes på 12% årligt (Industriens håb om et afdæmpet prisfald er urealistisk og har været det i en årrække, hvor der år efter år er kommet rapporter som forventede lavere prisfald end der rent faktisk efterfølgende kunne konstateres).

Lad os også antage at KK kan bygges til budget og at der går 6 år fra plan vedtages til at man begynder at producere. (I praksis, så overskrides budgetter typisk 300% og byggeperioder også).

Med disse absolut best case antagelser for KK, så skal værdien af et KK værk el produktion ligge 54% under solcellers el produktion i dag.

Det er ikke engang realistisk.

Især ikke fordi solcellers el kan sælges dyrere, fordi solcellers energiproduktion matcher peak power og ikke som KK er nødt til at producere energi om natten når efterspørgslen er i bund og prisen derfor lav.

Et realistisk scenarie vil både forlænge byggeperioden for et KK anlæg, øge prisen med den traditionelle budgetoverskridelse, indkalkulere at el skal sælges billigere fra KK pga. mismatch med demand samt indkalkulere et større prisfald for solenergi.

Antager vi f.eks. at et KK værk tager et år længere at bygge og at solceller falder 15% istedet for 12% årligt, så skal KK i dag kunne producere el, der kan sælges til en pris som ligger 68% under solceller.

15.02.2011 få uger før Fukushima, så bad DOE NE om $832 mill. i 2012 budget og der talte de om nuclear renæssance. Mon ikke KK drømmene snart bisættes i USA.

Til sammenligning, så bad DOE dagen efter om $3.2 milliarder til renewable energy research.

KK okser ikke videre.

53
15. marts 2012 kl. 15:16

Efter 9/11 blev det klart at terrorister kunne kapre fly og bruge dem som bomber.

Siden er der kommet A380 til verden og Boing Dreamliner er på vej.

Ved ikke, hvor meget ravage de vil kunne skabe, men mon ikke det er alvorligt.

52
15. marts 2012 kl. 15:08

Der er fuldstændigt sikre forsyninger af VE fra sol og vind.

Med dagens standard PV, så kan et areal lidt mindre end Spaniens dække verdens komplette energiforbrug.

Indtil videre leverer solenergi lidt under 0.5% af kloden elforbrug.

Kapacitetsudnyttelsen af eksisterende produktionsfaciliteter er beskeden og en hovedårsag til den høje pris.

Prisen er på vej ned effektiviteten er på vej op. Effektiviteten på en kommerciel solcelle kan forbedres med ca. 45% hvis man kan nå standarden for de bedste solceller, der pt. produceres i laboratorier.

Thin film solceller er nu nået op på 14% effektivitet for kommercielt tilgængelige produkter og udviklingen går meget stærkt.

Prisniveauet kan fortsætte med at falde meget dramatisk. Man regner med, at prisen falder ca. 25% hver gang salgsvolumen fordobles.

Jeg har valgt.

51
15. marts 2012 kl. 14:16

@Peter Huber,

At grave sig fra et niveau af 35 m ned til 10 m og villig risikerer en katastrofe for a-kraftværket, kun for at sænke omkostningerne ved pumpearbejdet af kølevandet, er rystende uforsvarligt. TEPCOs høkere har dog fremhævet denne "ingeniørdåd" som noget stort i deres beskrivelse af a-kraftværket Fukushima.
Jeg mener at denne japanske ingeniør er en foragtelsesværdig forbryder, "Atomlandsbyen" fremavler dog den slags typer, som villig går på akkord med sikkerheden.

  • jeg er enig i det forkastelige ved placeringen af Fukushimaværkerne for ca. 40 år siden - og ved at man gik på kompromis med sikkerheden - og at der er kritisaqble forhold i den japanske måde at drive a-værker på. Det kan man da godt i bagklogskabens klare lys bruge en masse store ord over. Fejlen var ikke at man gravede dybere ned, men at man bygge et alt for lavt tsunamiværn. At placere sikkerhedsudstyret nede i bunden var også en grov fejl man burde have forudset. Men jeg ser fremad - jeg kan kan ikke bruge de japanske erfaringer med Fukushima til noget på lokaliteter, hvor der ingen risiko er for tsunamier. Japan plages af jordskælv og alle reaktorer er sikrede mod sådanne - de lukker automatisk ned ved selv små skælv. Men der er risiko - den har man erkendt man må leve med i landet - alternativet er at importere kolossale mængder fossil energi - som man må gøre p.t.

Du er da meget velkommen til at pege på energikilder, du mener er mere sikre end atomenergien - i følge alle undersøgelser, analyser og erfaringer. herunder også Japan. Der dør årligt mange personer i Danmark p.g.a. forurening fra vore kraftvarmeværker - herunder fjernvarmeværker, der udleder ting til atmosfæren, som man ikke gerne vil fortælle om.

Husk at indregne den sundhedseffekt der er ved atomenergien - mindre udslip af mikropartikler, tungmetaller, CO2, MOx, SOx m.v. Hvis du kan dokumentere energikilder, der kan levere tilstrækkeligt elenergi på en mere sikker måde end atomenergien, så går jeg ind for disse. Fortæl lige hvad du mener med dine bemærkninger om "snelast" - hvad er problemet? Det problem er da vist størt på store sportshaller og ikke på a-værker. Der er større problemer med isslag på vindmøller, der er direkte livsfarlige.

50
15. marts 2012 kl. 13:51

@Søren Lund,

Må vi være fri!!!</p>
<p>Kan du citere fra et eneste indlæg, som beviser at nogen hoverer???

  • sagtens - du skrev:

    Før katastrofen fik japanerne en tredje­del af deres elektricitet fra atomkraft­værker, men i næste måned lukker de to sidste reaktorer, og så er alle landets 54 kommercielle atomkraftværker historie.

    Der er 3 reaktorer i drift ud af 44 operationelle. Der er ingen tale om lukning af disse 44 reaktorer, de påregnes at gå i drift igen efter at der er sagt god for dem af NESA og de lokale myndigheder. ingen taler om at nedlægge a-værkerne i Japan. Politikerne taler om at man med tiden vil udfase a-kraften. Disse facts ser du væk fra og mener at atomenergien i Japan er ved at være historie.
    Måske får du ret, men det er for tidligt at hovere - der er ingen politisk eller teknisk baggrund for din fremstilling. Japans enorme forbrug af fossil brændsel sætter vist Koyoto-protokollen under stress?
49
15. marts 2012 kl. 12:52

Citat ------"Når man løber tørt af argumenter, går efter de personer. Hvem er hvem`s lomme; er altid en godt demagog argument. Den eneste dokumentation om denne emne er fra KGB, som viser at det hele venstreorienterede (som sandsynligvis hører du også til) bevægelse var engang i lommen af russere. "------

Du har i din "fortræffelige logikske tankegang" glemt de små mænd med de grønne hoveder.

48
15. marts 2012 kl. 12:41

Jens Arne Hansen skrev:

</p>
<p>Over 30 ensidige kommentarer i døgnet!</p>
<p>Er du betalt af DONG ?</p>
<p>Men klart at der er noget at leve op til her på stedet med det efternavn :-)

Det var da en tosset kommentar og personligt angreb mod Søren! Jeg synes han har argumenteret ganske fornuftigt i denne tråd! (Selvom jeg er uenig i mange punkter)

Mvh Steen

47
15. marts 2012 kl. 12:28

Att.: Peter Huber
"Hovere" ???? Jeg er kun dybt bekymret!!!!!!
Da Du jo ikke er ingeniør kan Du heller ikke forstå, hvor dybt foragtelig det er, hvis en ingeniør reducerer sig til en samvitighedsløs, villig tjener for pengegriske høkere.

Når man løber tørt af argumenter, går efter de personer. Hvem er hvem`s lomme; er altid en godt demagog argument. Den eneste dokumentation om denne emne er fra KGB, som viser at det hele venstreorienterede (som sandsynligvis hører du også til) bevægelse var engang i lommen af russere. Hvad med Greenpeace og A-modstandere i dag? Er de i lommen af den Oil- og kulindustri?

I øvrig savner vi stædig at du nævner de argumenter som fik japanerne for at gravet dybere. Måske var der et eller anden fornuft i det. Det kunne også være en slags sikkerhed ved nedsmeltning.

mhv.