Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Esben Lunde bruger tvivlsomme oplysninger om plastaffald i havene

Plastaffald er et voksende problem - og Danmark skal også tage del i det fælles ansvar. Billedet er fra Rio de Janeiro, hvor forureningen er synlig. Illustration: Hanne Kokkegård

Går man en strandtur, møder man stort set altid plastaffald, som badegæster har efterladt, eller som er skyllet i land ude fra havet.

Nu vil Danmark gøre noget ved problemet. En kampagne om plastforurening skal næste år få folk til at stoppe med at smide affaldet, fortæller miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

I sin pressemeddelelse kommer ministeren dog til at benytte et tvivlsomt estimat for, hvor høj mængden af plastaffald i havene vil være i år 2050 i forhold til fisk:

»… Hvis udviklingen fortsætter, vil der i 2050 være mere plastik end fisk i havene,« siger Esben Lunde Larsen.

DR’s Detektor-redaktion påpegede i to faktatjek tilbage i maj og juni i år, at udsagnet var højst usikkert.

Både Alternativet, Socialdemokratiet og SF har benyttet sammenligningen i debatindlæg og Facebook-opslag om plastforurening. Nu dropper de to første partier sammenligningen, mens SF vil bruge den med ’varsomhed’.

Men hverken Esben Lunde Larsen, hans ministerium eller Miljøstyrelsen har altså været opmærksomme på problemet.

Tænketank står bag tal om fisk og plast

Det var World Economic Forum, der i januar 2016 fortalte, at hvis udviklingen fortsætter med plastforurening, vil der være mere plast i havene i 2050 end fisk.

Læs også: Gigantisk 'boblebad' skal blæse plastforurening op til havoverfladen

Tallene stammede fra tænketanken The Ellen MacArthur Foundation, men fonden havde benyttet forældede tal for mængden af fisk i verdens have, fortalte Detektor. Og fonden sammenholdt fisketallet med en fremskrivning af, hvor meget plastaffald der vil være tilført havene i 2050, når man tager højde for den forventede økonomiske vækst.

Plastestimatet er en fremskrivning af forskning, der anslår mængden i 2025, men forskeren bag mener ikke, at man kan lave en fremskrivning på den måde.

Miljøstyrelsen vil kontakte tænketanken

Ingeniøren har bedt ministeriet forklare, hvordan det kan være, at ministeren benytter et udsagn, der bygger på en højst tvivlsom fremskrivning.

Læs også: Forskere uenige om mikroplast: For tidligt at frikende karkluden og fleecetrøjen

Ministeren holder ferie, men i et svar fra Miljøstyrelsen fortæller kontorchef Nis Christensen, at styrelsen nu vil kontakte tænketanken:

»Vi anerkender, at tallene er behæftet med usikkerhed, og det skulle have fremgået af pressemeddelelsen. Vi vil tage kontakt til Ellen MacArthur Foundation for at få dem til at præcisere baggrunden for tallene.«

»Det er centralt for Miljøstyrelsen, at vi har det bedst mulige talgrundlag, når vi laver vores indsats mod marint affald, som bl.a. skal adressere det stigende problem med plastaffald i havene,« siger han.

Informationskampagne på vej

Uanset hvad mængden af plastaffald og fisk i havene bliver, er Miljøstyrelsen formentlig glad for, at kampagnemateriale endnu ikke er udarbejdet på baggrund af de tvivlsomme estimater.

Læs også: Plast i kosmetik kan erstattes af mikroperler af cellulose

En rapport fra 2015 viser, at strandaffald især stammer fra fiskeri og turisme, og mindst halvdelen af affaldet på stranden er plast.

Derfor bliver kampagnen målrettet fiskere, strandgæster og lystsejlere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med tanke på de store omvæltninger hele verden undergår, så vil næste enhver fremskrivning på flere årtier være behæftet med nærmest absurde usikkerheder.

 • 15
 • 0

Nu skal vi ikke tro at Danmark er sammenlignelig med Brasilien. Danmark kan kun gøre noget i Danmark, der trods alt er relativt renere end mange andre lande.

 • 5
 • 5

Hver gang jeg høre noget om hr Esben Lunde spørger jeg mig selv hvad han laver i politik? Hvad har han om muligt gjort siden han kan blive valgt ind og forblive der?

 • 11
 • 5

Står der i overskriften, det er simpelthen forkert. Jeg er vokset op ikke så langt fra Søndervig. For godt 50 år siden, når vi var ved stranden lå der en bræmme af opskyllet forurening, langt mere end man ser i dag. Ligeledes var terpentinflasken altid med når vi var ved stranden så os børn kunne få fjernet de tjærelignende olierester fra fødderne inden vi skulle i bilen igen.

Vi har en miljøminister der sætter massernes hylen i kor højere end fornuft når han beslutter hvor fokus skal være, hvor er det trist.

 • 4
 • 0

Det skete med affald og hundelorte på gaderne.

Der er stadig lang vej igen.... Vi bor på landet og vores ene hestefold har omkring 100 m til fælles med en ret befærdet forbindelsesvej mellem to større indfaldsveje til Randers. Det er utroligt så meget affald der smides bare på de 100 m, og det er påfaldende at der er stort set ingen sodavandsdåser mens der er ret mange øldåser. Derudover alt fra cigaretpakker over slikpapir til bagerposer.

 • 12
 • 0

Plastforureningen i havmiljøerne er jo en gammel historie. Det er noget slemt griseri. Billeder af havfugle kvalt i plast er gyselige.

Men det er vigtigt at holde styr på proportionerne. Det fandt jeg ud af for 5-6 år siden, da jeg kikkede på sagen. Jeg havde hørt om 'øer' af plast, der samler sig i kæmpe områder i Stillehavet og i andre af oceanerne. Når det samler sig i et område, kan man jo bare fiske det op og udnytte det. Man kunne gøre det ved at etablere en flydende plast-til-metanol fabrik på stedet. Så kunne tankskibe med passende mellemrum afhente den producerede metanol til diverse fornuftigt brug.

Men så fandt jeg en kilde (som jeg ikke lige har genfundet i den aktuelle håndevending), ifølge hvilken den samlede mængde plast i disse 'øer' blev opgjort til et tal, der er sammenligneligt med, hvad Vestforbrænding forbrænder på et år (omkring ½ mio. tons). Så lagde jeg ideen på hylden.

Hæng mig ikke op på, om tallet lige er, hvad der svarer til Vestforbrændings årsforbrug. Min konklusion var, at den samlede mængde plast i verdenshavene er alt for lille til at udnyttelse kan komme på tale, selv når havstrømmene selv samler plasten i 'øer'.

Er der nogen her i kommentaren, der har lyst til at eftersøge de senest opdaterede tal?

 • 5
 • 0

Først og fremmest, plastøer findes ikke: http://www.dr.dk/nyheder/indland/faktatjek... Men der kommer mere og mere plast i verdenshavene, min formodning er at det hænger sammen med den hastigt faldende fattigdom; først slipper man ud af fattigdom, senere holder man op med at forurene. https://ourworldindata.org/wp-content/uplo... Ourworldindata.org er forøvrigt en rigtigt godt sted at finde reelle data frem for politikernes pladder.

 • 1
 • 0

Jeg havde hørt om 'øer' af plast, der samler sig i kæmpe områder i Stillehavet og i andre af oceanerne.

Plast øerne er, og har altid været, en myte. Ø'erne var et udtryk der blev opfundet for at få pressens opmærksomhed. Og det har jo også virket fint. Men hvis du sejler derud for at se øerne, så vil du blive gevaldigt skuffet. Eller måske nærmere lettet. De findes simpelthen ikke!

Der er områder hvor der er ophobet mikroplast i vandet. Og nogle enkelts større stykker på overfladen. Men hvis du stikker en hånd i vandet vil det ikke føles anderledes end hvis du stikker den i håndvasken. Koncentrationen af plast er så lav at du intet vil bemærke.

Derfor er ideen med at indsamle det heller ikke god. Der skal enorme mængder energi til for at pumpe og filtrere så store mængder vand at de vil gøre en forskel.

Og bagefter står du så med en masse plast der forurenet med salt. Ikke lige optimalt for den vider forarbejdning, for at sige det mildt.

Problemet med plast i havet skal nok løses før det bliver til mikroplast. Det vil i praksis sige før det kommer i havet. Og det vil kræve en enorm holdningsændring i hele verdens befolkning.

Men nok hovedsaligt i asien og Afrika. På grund af mit arbejde har jeg sejlet rundt over det meste af kloden. Og det er absolut i asien jeg ser den største mængde affald flyde på overfladen. Lars nævnte Malaccastrædet. Og det er nok også det sted jeg har set den største koncentration af overflade affald. Men ud for nogle af asiens store byer er havbunden nærmest dækket af affald. Så slemt ser det overhoved ikke ud omkring Nordsøen.

 • 6
 • 0

Alverdens plattenslagere der lever af at udmale og opfinde humane katastrofer er på evig jagt efter nye emner der kan generere penge til deres organisationer. Sidste skud på stammen er historien om, at plast om 50 år vil være den dominerende faktor i verdenshavene - hvis ikke verden tager sig sammen og sender penge til deres redningsoperationer.

Vel er plast et problem, og der er brug for en indsats, men indsatsen skal komme fra myndigheder i de U-lande hvorfra svineriet stammer. Men når der ofte ikke er nogle reelt fungerende myndigheder til udøvelse af god uegennyttig regeringsførelse, er det op ad bakke.

Og ingen hjælpeorganisation kan ændre på U-landenes kleptokratiske og korrupte politikere og regeringer, så hele sagen lugter langt væk af rent og skært tiggeri fra det i øvrigt velbjergede segment i den traditionelle godhedsindustri.

 • 4
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten