Esben Lunde: Analyseskandalen betyder mere iltsvind i danske farvande
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Esben Lunde: Analyseskandalen betyder mere iltsvind i danske farvande

Analyser viste lavere udledninger af kvælstof både i havet og i åmundingerne. Det passede fint med, at der er gjort en stor indsats for netop at udlede mindre kvælstof – men nu lader det altså til, at indsatsen ikke har været stor nok. Her er det Tryggevælde Å, der løber ud i Køge Bugt. Illustration: Scanpix Illustration: Scanpix

I 2021 vil Danmark ikke have helt så mange kystnære vandområder med ordentlig vandkvalitet som ventet. Det oplyste miljøminister Esben Lunde Larsen (V) på et samråd om analyseskandalen onsdag.

Årsagen er den analyseskandale, som har gjort, at de officielle opgørelser i helt op til ti år har vist for lavt indhold af kvælstof og fosfor i åer, søer og farvande.

Læs også: Bombe under landbrugspakken: Analysefejl har tegnet skønmaleri af det danske vandmiljø

De danske fjorde og indre farvande lider under jævnlige iltsvind, hvorfor mange næringsstoffer, hovedsagelig kvælstof, får alger til at blomstre op. Når de dør og falder til bunds, nedbrydes de af bakterier, som bruger vandets ilt.

Færre end 50 vandområder bliver forbedret

Derfor skulle de nuværende vandmiljøplaner have sikret, at udvaskningen af kvælstof fra hovedsageligt landbruget kom så langt ned, at 50 ud af 119 vandområder kunne opnå en god tilstand på det område, når planerne udløber i 2021.

»Det tal ser nok lidt anderledes ud nu med de fejlanalyser, der har været. Fejlanalyserne kan betyde, at de vandplansindsatser, der har været, i et antal kystvande ikke bringer os helt i mål med hensyn til kvælstofbelastningen,« lød det i den del af besvarelsen, som embedsmændene på forhånd havde skrevet til ministeren.

Læs også: Efter analyse-skandalen: Vores fjorde får stadig langt mere kvælstof, end landbrugspakken forudså

Senere på samrådet sagde han:

»Vi så ud til at komme op på de godt 50 kystnære vandområder, der kunne komme i god opfyldelse. Det er jo en succes, at man kan have et aktivt landbrug i Danmark på så stort et areal, som vi har, samtidig med at man kan køre en klar miljøpolitik, der viser, at man kan få sit vandmiljø i bedring. Det har glædet mig meget at se. Nu er glæden svundet med et par procent, men glæden kan jo komme tilbage, når vi får nye indsatser gjort.«

Minister: Nej, vi behøver ikke gribe ind nu

Med det sidste henviste han til, at der inden 2021 skal vedtages en ny vandmiljøplan, som dækker perioden til og med 2027, og hvor Danmark er forpligtet til at forbedre miljøtilstanden i fjordene og de indre farvande.

Ministeren kunne ikke konkretisere, hvor mange af de 50 vandområder som i 2021 stadig vil få for meget kvælstof. Han kunne heller ikke oplyse, om nogle af områderne falder en hel miljøkategori, men lovede den socialdemokratiske miljøordfører, Simon Kollerup, et skriftligt svar på spørgsmålet.

Læs også: Analyse-skandalen: Laboratorier kunne blæse på Miljøstyrelsens kontrol

Til gengæld gav ministeren sig ikke en tøddel, når det gjaldt det for oppositionen afgørende spørgsmål: Er der behov for at gribe ind og begrænse landbrugets udvaskning af kvælstof, nu da det viser sig, at farvande pga. de misvisende analyser er mere belastede, end vi tidligere forventede.

»Nej,« sagde ministeren. Han fandt det mest logisk at 'pulje' den ekstra reduktion, som landmændene skal tvinges til, med de krav om mindre kvælstof, som de alligevel vil blive mødt med fra 2022.

Det fik oppositionen til at beskylde ham for mangel på rettidig omhu. Ministeren henviste til, at Aarhus Universitet skal bruge det næste års tid på at finde ud af, hvad fejlen betyder for andre år end 2016, hvor de har regnet det igennem.

Men derfor kan regeringen jo godt sætte tiltag i værk nu og her for at kompensere for den øgede belastning med kvælstof, der under alle omstændigheder er en realitet, selv om der ikke kan sættes nøjagtige tal på den, lød det fra de røde ordførere.

Læs også: Miljøstyrelsen overvejer at kræve erstatning for fejlramte vandprøver

På det punkt var ministeren hverken til at hugge eller stikke i. Han fastholdt, at rettidig omhu snarere er at vente og se, nøjagtig hvilken reduktion der er nødvendig.

Ministeren benyttede også samrådet til at gentage, at han har forlangt, at Miljøstyrelsen rejser erstatningskrav over for de to laboratoriefirmaer Eurofins og ALS, som har benyttet en analysemetode, der ikke var godkendt til at måle kvælstof og fosfor i vandmiljøet.

Læs også: Leder: Vandprøve-skandalen – ansvaret kan altså ikke outsources

Se Folketingets egen optagelse af samrådet om analyseskandalen

Havde nogen forventet andet fra Lunde? Manden ved jo ikke hvad rettidig omhu er. Er der overhovedet noget den mand ved som alle vi andre ikke ved?? Magen til arrogance skal man lede længe efter.

  • 8
  • 2

" Lad os vente med at reducere farten indtil vi ved nøjagtig hvor lidt der skal til for at undgå at sejle ind i (indsæt selv et eller andet).."

Det er faktisk værre endnu - vi er jo allerede "sejlet ind i" massive iltsvind, men når man nu er landbrugs (og ikke miljø) minister, må man jo prioritere sine kernevælgere - suk

Listen over den mands beslutninger i åbenlys modstrid med miljøets interesser er efterhånden uendelig.

mvh Flemming

  • 12
  • 2