ESA’s vindmåler er klar til opsendelse
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

ESA’s vindmåler er klar til opsendelse

Illustration: ESA/CNES /Arianespace

 

Aeolus er placeret i toppen af Vega-raketten på den europæiske rumhavn i Kourou, Fransk Guiana. Illustration: ESA/CNES /Arianespace

Efter en forsinkelse på 11 år opsendes ESA’s næste jordobservationssatellit, Aeolus, efter planen på tirsdag 21. august kl. 23:20 i et lavt kredsløb omkring Jorden, hvorfra den kontinuert skal kortlægge vindhastigheder og retninger i atmosfærens nederste 30 km.

Satellitten er bl.a. udstyret med to stjernekameraer fra Terma til brug for sin orientering.

Siden Aeolus blev færdiggjort hos Airbus Defense and Space i Toulouse, Frankrig, i juni, er alt forløbet efter planen, men sådan gik det ikke de første år, man arbejdede på at udvikle satellitten og dens måleinstrument.

Direktøren for ESA's jordsobservationsprogram indrømmer, at Aeolus har givet store tekniske udfordringer, men undskylder med, at der tale om et måleprincip, der aldrig tidligere har været anvendt i rummet.

»Aeolus vil blive en game changer for forståelsen af dynamikken i vores atmosfære og vil være med til forbedre vejrprognoserne,« udtaler han.

I denne ESA-video fortæller Product Assurance Manager Martin Kaspers mere om forberedelserne til opsendelsen af satellitten:

Ingeniøren bragte før sommerferien en større artikel om satellitten og dens måleprincip og ikke mindst besværet med at udvikle dens måleinstrument, som er en lidar med en ultraviolet laser.

Læs også: Endelig er ESA’s mareridts-satellit klar til opsendelse

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først