ESA: USA skal oplyse om mulige satellitsammenstød
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

ESA: USA skal oplyse om mulige satellitsammenstød

USA er storovervåger af rummet. Derfor er det også dem, der sidder med oplysninger om, hvor satellitterne befinder sig, og om de risikerer at støde ind i hinanden.

Og det er ikke altid let for NASAs lillebror, Det Europæiske Rumagentur (ESA) at få de oplysninger.

Efter satellitsammenstødet i midten af februar arbejder ESA ifølge leder af ESA's kontor for rumskrald, Heiner Klinkrad, på højtryk for at få mere international åbenhed omkring satellitter og rumskralds placering i rummet. Og mere autonomi til overvågning.

Det amerikanske organisation North American Aerospace Defence Command er storovervåger at satellitter og rumskrald. (Foto: Norad) Illustration: Norad

»Før de ved, hvem der ejer skraldet, vil de ikke fortælle, hvor det er på vej hen. Så i dag skal vi sidde og vente på at få oplysninger fra USA. Der er behov for mere autonomi til at studere rumskraldet,« mener han.

Årsagen er ifølge Flemming Hansen, chefkonsulent for Teknologi og Industri på DTU Space, at det er den militære organisation NORAD, der står for overvågningen.

»Det er svært at få vristet oplysninger ud af dem. Nogle satellitter vil de slet ikke sige noget om, for eksempel hvis der er tale om spionsatellitter eller militære satellitter,« siger han.

Denne lukkethed gør det sværere at forebygge fremtidige kollisioner, mener ESA. For når endelig oplysningerne kommer, kan det være for sent at gøre noget.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, det skulle være velkendt at NORAD holder styr på isenkrammet i rummet. Men hvorfor så nævne at NASA er til besvær oppe i indledningen til artiklen. Hvad er NASA's egentlige aktie i den her historie - altså ud over at være "storebror" for ESA??

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten