ESA sætter rumsonder i dvale som følge af coronavirus

25. marts 2020 kl. 14:49
ESA sætter rumsonder i dvale som følge af coronavirus
Instrumenterne på den nye Solar Orbiter-sonde er sat i dvale. Illustration: ESA.
Den europæiske rumfartsorganisation har sat otte rumsonder omkring Mars og på vej mod Solen i dvale for at kunne nedskalere kontrolrummet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Otte europæiske missioner bliver sat på standby som følge af coronavirussen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det drejer sig om de otte af de rumsonder, der normalt kræver mest mandskab i kontrolrummet i Darmstadt i Tyskland. Kontrolrummet er nemlig blevet kraftigt nedbemandet som følge af virussen, og indtil videre er en enkelt medarbejder testet positiv.

Derfor er instrumenterne blevet sat i ‘hibernation’-mode, og der bliver ikke sendt data ned, der skal behandles, men ifølge ESA er det ikke en manøvre, der kommer til at betyde så meget på den lange bane.

Sol- og Marssonder sat i dvale

Det er især de interplanetariske missioner, der bliver sat på pause, herunder Cluster-missionen, hvor fire sonder blev opsendt for 20 år siden for at måle Jordens magnetfelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden er instrumenterne på Mars-missionerne Exo Mars Gas Orbiter og Mars Express sat på pause. Førstnævnte blev opsendt for fire år siden for at undersøge at Mars’ atmosfære, mens Mars Express siden 2003 har været af sted for at tage billeder af Mars.

Læs også: Corona er med til at udskyde opsendelsen af ExoMars til 2022

Derudover er den spritnye mission Solar Orbiter-sonde på vej mod Solen for at blive klogere på den, men den bliver altså ikke fulgt nøje den næste tid.

ESA har også meldt ud, at den forestående Mars-mission til sommer er blevet aflyst og udsat til næste opsendelsesvindue i 2022, ligesom James Webb Teleskopet, som skulle have været opsendt til næste forår, også hænger lidt i bremsen nu pga. virusudbruddet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger