ESA: Philae begyndte at bore, men så mistede vi kontakten

De bekymrede forskere bag Rosetta-missionen kan se frem til endnu en lang aften og nat. Efter at de her til morgen skabte kontakt til landingsmodulet Philae, der havde aktiveret sit bor, mistede de nemlig kontakten igen. Sådan lød det på et pressemøde for ganske kort tid siden.

Det eneste, forskerne nu kan gøre, er at vente til midnat, hvor de håber på igen at kunne få kontakt med landingsmodulet. I mellemtiden kan de spekulere over, hvorvidt batteriet holder så længe.

Læs også: Kometsonden Philae står skævt under en klippe og får for lidt sollys

Inden ESA-folkene i kontrolrummet mistede forbindelse til Philae, nåede de dog at registrere, at modulet havde aktiveret sit bor og var nået 25 cm ned mod overfladen på kometen 67P. Om det er nok til at have penetreret overfladen, turde Valentina Lommatsch fra kontrolteamet dog ikke svare på.

Til gengæld kunne hun fortælle, at simuleringer af batteriets levetid indikerer, at der er strøm til at etablere kontakt igen i aften. Hun vil dog ikke give nogen garantier.

Læs også: ESA skrev til danske raketbyggere om eksplosiv-problem på Philae

»Siden første touchdown mislykkedes, har vi hele tiden måttet improvisere vores operationer, og det er der som bekendt ikke mange garantier i,« sagde Valentina Lommatsch på pressemødet, hvor hun også understregede, at missionen indtil videre har været en succes. På trods af den turbulente landing.

Hvis det ikke lykkes forskerne at skabe kontakt til Philae sidst på aftenen eller først på natten, vil modulet efter alt at dømme gå i dvale, og så skal forskerne til at tænke i alternativer for at tanke batteriet op via det største af modulets to solpaneler.

Emner : Satellitter