ESA opsender sin mest komplekse satellit til at observere Jorden
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

ESA opsender sin mest komplekse satellit til at observere Jorden

Sentinel-3A og dens makker 3B, der opsendes næste år, vil inden for to dage dække hele Jorden fra en polær bane i en højde af 815 km. (Ill: ESA) Illustration: ESA

I aften, tirsdag, opsender ESA efter planen sin nyeste jordobservationssatellit Sentinel-3A. Satellitten, der indgår i Europas generelle jordovervågningsprogram Copernicus, skal bl.a. måle temperatur, farve og højde af havoverfladen og tykkelsen af havis.

Disse målinger skal give information til brug i vejrudsigter og vurdering af havforurening. Over land vil satellitten bl.a. give bedre information om skovbrande, indsigt i vegetationstilstanden og vandmængderne i floder og søer.

Af de i alt seks Sentinel-missioner, der skal give data til Copernicus-programmet, er Sentinel-3A den mest komplicerede.

Se ESA's egen animation af Sentinel-3A her:

Satellitten indeholder fire hovedinstrumenter heriblandt et Sea and Land Temperature Radiometer (SLSTR), der kan måle hav- og landtemperaturer med en nøjagtighed bedre end 0,3 grader.

SLSTR har desuden to kanaler, der er optimeret til termisk detektion af store brande. Opløsningen er 500 meter i det synlige og nærinfrarøde område, og 1.000 meter for de termiske bølgelængder.

Et Ocean and Land Colour Instrument skal måle i 21 forskellige frekvensbånd i området 400-1.020 nanometer i det synlige og nærinfrarøde område.

Opsendes fra Rusland

Sentinel-3A opsendes fra Plesetsk-kosmodromen i det nordlige Rusland med en raket af typen 'Rokot', som er en ombygget udgave af det interkontinentale ballistiske missil SS-19 fra 1970’erne.

Opsendelsen er beregnet til at finde sted 16. februar kl. 18.57 dansk tid. De første signaler forventes at blive modtaget hos ESA's kontrolcenter i Darmstadt i Tyskland omkring kl. 20.30.

Sentinel-3A får i 2017 følgeskab af Sentinel-3B, der opsendes fra ESA’s rumhavn i Kourou i Fransk Guiana med en Vega-raket.