ESA konstruerer kæmpe kommunikationssatellit

16 europæiske lande har sagt god for at bygge en af verdens største telekommunikationsatellitter, Alphabus til en pris på 3,3 milliarder kroner. Hovedfirmaerne bag Alphabus er Astrium og Thales Alenia Space, støttet af ESA og den fransk rumfartsorganisation CNES.

Alphabus-projektet blev startet i ESA for at støtte den europæiske satellitindustri i den globale konkurrence, bl.a. ved at udvikle en ny stor satellitplatform som kan benyttes til tele- og mobilkommunikation.
Alphasat bliver den første satellit baseret på den nye bus og skal opsendes i 2012.

Efter opsendelsen vil satellitten blive placeret i geostationær bane på 25 grader øst, hvorfra den kan dække Afrika, Europa, Mellemøsten og dele af Asien.

Satellitten skal supplere eksisterende tjenester på Inmarsat's andre satellitter samt levere nye og mere avancerede ydelser.
Satellitten bliver udrustet med en ny udfoldelig parabolantenne på 12 meter i diameter, samt bevægelige transpondere, som er rettet ned af i forhold til satellittens flyveretning.

Herudover vil den medbringe tre teknologiske eksperimenter for ESA; et nyt avanceret stjernekamera, en optisk laser terminal til kommunikation med satellitter i lav jordbane, samt et eksperiment til at måle kvaliteten af kommunikation i Q- til V-båndsområderne.

Aplhasat skal udvikles med Astrium Satellittes som hovedkontrakter. Firmaet skal også levere de nye avancerede L-båndstranspondere der skal benyttes til Inmarsats Bgan-netværk (Broadband Global Area Network).

Servicen sikrer kommunikation i krise og nødsituationer, samt kan benyttes til fjernundervisning og forbedre kommunikationen til en række fjerne enheder indenfor bl.a. medieverdenen, søfarten og offshore-industrien.

En ny advancement integrerede processor, som udvikles af Astrium Satellites i England, er en af nøgleteknologierne i satellitten. Den sikrer fleksibiliteten, hvorved det er muligt at foretage en fuld rekonfiguration af dækningen samt fleksibel effektallokering.

Dokumentation

ESAs pressemeddelse

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

... samt bevægelige transpondere, som er rettet ned af i forhold til satellittens flyveretning. ... transpondere? skal nok være "spot-beams". Den første Alpha mssion ligner Inmarsat 4 og Thuraya satelilitterne og sendes op 12 år efter den første, virkeligt banebrydende Thuraya satellit - made in USA. Det er vist det artiklens sidste afsnit handler om?

Sovjet var i gamle dage hurtigere til at kopiere amerikanerne end vi europæere er i dag!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten