ESA har opsendt sin methan-sniffer mod Mars
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

ESA har opsendt sin methan-sniffer mod Mars

I rummet åbnede Proton-raketten sig og sendte sin last mod den røde planet. Illustration: ESA

I toppen af en russisk Proton-raket flyver ExoMars 2016-missionen af sted på en syv måneder lang rejse mod den røde planet. Opsendelsen skete klokken 10.31 og alt forløb som planlagt.

Med sig havde raketten en sonde kaldet ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) og en lander kaldet Schiaparelli. Landeren er ikke beregnet til at overleve længe på overfladen og har kun batterier til maksimalt fire dage.

Læs også: ESA: Er der liv på Mars, så finder vi det

Pointen med landingen er hovedsageligt at teste det landingssystem, der skal bruges på næste Mars-mission, som bliver opsendt i 2018 og medbringer en avanceret rover, der har en slående lighed med Wall-E fra Pixar-filmen af samme navn.

TGO’en har dog kapacitet til at operere indtil 2022 og skal sniffe efter gasser som methan, kvælstof samt vand. Især methan optager forskerne, fordi det kan give hint om geologiske processer og muligt liv.

Danske Terma har også en finger med i missionen og har leveret en boks på knap seks kilogram, der skal hjælpe Schiaparelli med at lande sikkert på Mars.

Læs mere om EXOMars 2016:

Læs også: Det sker i rummet 2016: Kinesisk rumstation og missioner til Jupiter og Mars

Læs også: Rusland godkendt som deltager i Exomars

Danske Terma har også en finger med i missionen og har leveret en boks på knap seks kilogram, der skal hjælpe Schiaparelli med at lande sikkert på Mars

Jeg syntes det kunne være interessante at høre more om denne "boks" og hvad Terma ellers har bidraget med.
Ekstra bladets artikel var lidt mere informativ, om end jeg havde svært ved at forstå hvad præcis Terma havde lavet. Var det "bare" en strømforsyning eller var der flere komponenter?

  • 3
  • 0

Terma beskriver selv deres boks således i en pressemeddelelse:

"Terma har udviklet en Remote Terminal and Power Unit (RTPU) til landingsmodulet. Vi har endvidere leveret Mission Control System, som overvåger og styrer missionen samt udviklet en simulator til at forberede procedurer og teste systemer til den egentlige drift.

RTPU’en er både en ”traditionel” strømforsyning med kendt teknologi fra power-systemer så som Rosetta, MarsExpress og BepiColombo og en avanceret nyudviklet sensorpakke.

RTPU’en skal foretage en lang række kontrolmanøvre og målinger af temperatur, tryk og landingsfartøjets orientering under turen ned mod Mars’ overflade. RTPU’en medvirker desuden til frigørelsen af varmeskjoldet og faldskærmen samt styring af de små raketmotorer, der bruges under den sidste den af landingen.

ExoMars består to missioner, den aktuelle 2016-mission og den efterfølgende 2018-mission, som medbringer et køretøj – en rover. 2016-missionens to enheder Schiaparelli og Trace Gas Orbiter skal søge efter spor af methan og andre atmosfæriske gasser, der kunne være tegn på aktive biologiske eller geologiske processer og de skal afprøve en række nøgleteknologier forud for 2018-missionen og fremtidige landingsmissioner.

Der er den lille interessante detalje, at ”indsats” for Termas RTPU slutter lige inden, Schiaparelli når overfladen. 2 meter før touch down afbrydes strømmen til den, men på det tidspunkt har den allerede sendt alle data til kontrolcentret i Darmstadt."

  • 6
  • 0