ESA frygter, at Mars-lander er havareret

ESA har modtaget tydelige signaler om, at orbiteren er gået i kredsløb, men landeren har de ikke hørt noget fra. Illustration: ESA

Kl. 16.48 onsdag ramte ExoMars’ landingsmodul Schiaparelli Mars’ overflade, men det er endnu uvist, om modulet overlevede faldet.

Ifølge en pressemeddelelse fra ESA er det bekræftet, at rumsonden Trace Gas Orbiter som planlagt er gået i kredsløb om planeten efter at være blevet separeret fra Schiaparelli søndag. Herefter satte landeren kurs mod Mars’ overflade.

Landingen skulle foregå automatisk ved hjælp af bl.a. styring fra danske Terma, som sørgede for, at hastigheden blev reduceret til 1.700 km/t 11 km fra overfladen. Herefter blev varmeskjoldet skudt væk, hvorefter de sidste kilometer foregik med faldskærm.

Små raketmotorer skulle bremse landeren så langt ned, at den kunne falde de sidste meter.

Læs også: Danske Terma holder vejret: Ansvarlig for perfekt ExoMars-landing i dag

Ifølge The Telegraph har lederen af lander-missionen hos ESA Thierry Blancquaert sagt til AFP, at det er helt sikkert, at landeren er nået ned til overfladen, men at det er usikkert, hvilken stand den er i, og om den kunne have ramt en sten eller et krater ved faldet.

ESA’s og Nasas to eksisterende Mars-satellitter har efter sigende opfanget signaler fra hele turen ned mod overfladen, men landeren har ikke selv givet lyd fra sig.

ESA vil gøre flere forsøg i de kommende dage på at få kontakten op at stå, men der er kun batteri på landeren til få dage.

Læs også: ESA har opsendt sin methan-sniffer mod Mars

En fejlslagen landing kan samtidig få konsekvenser for næste ExoMars-mission i 2020, hvor en rover efter planen skal lande på Mars.

2016-missionen var tænkt som en generalprøve på en succesrig landing, og en af designerne bag instrumenterne på den nye satellit i kredsløb frygter, at landingsproblemer kan få konsekvenser for fundingen til næste opsendelse.

»Men det er positivt, at orbiteren er i sikkerhed og giver os mange års banebrydende forskning og opdagelser,« siger designeren, Manish Patel, ifølge The Telegraph.

ESA holder pressemøde om landingen kl. 10, og du kan følge med via linket nedenfor.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Status rapport kl 10 fra ESA. Jeg tror nok at de fleste påhørende undrede sig over ESA teamets begyndende udmelding om, at missionen var en succes og at kredsløbssonden havde det fantastisk. De fleste af pressens folk, var nok mere interesseret i at høre, hvordan det gik med landeren. ESA har kun oplyst, at landerens kom godt gennem den del af Mars øverste atmosfærer, hvor varmeskjoldet beskyttede sonden. De har oplyst, at faldskærmen blev udfoldet, men at signalet ophørte i det øjeblik, hvor bremsraketterne skulle aktiveres, eller kort efter.

Det første spørgsmål fra salen kom da også fra BBC News, der spurte ind til landeren. Spørgsmålet blev besvaret af en tydeligvis irriteret Jan Wörner (ESA Director General), der ikke mente han forstod spørgsmålet. Et par minutter senere, havde samme person mere opmærksomhed på et stykke lommeelektronik, end på forsamlingen foran ham. Nogle minutter senere igen, forlod han lokale, da han havde andre møder der skulle passes. Det lå i luften, at der blev tilbageholdt information omkring landeren, som journalisterne tydeligvis var opmærksom på. Der blev gravet meget i spørgsmålet omkring sondens nedstigning.

Det oplyses, at 2020 landeren er GO og at man ikke ser grund til at ændre de planer. Journalisten fra BBC, stiller dog spørgsmål om, om politikerne vil punge ud med de, yderligere 300 millioner euro på en 2020 lander, når gårsdagens test muligvis var en fiasko.

Jeg tror den del af ESA, der arbejder med missionen er rystet og gætter på, at 2020 roveren bliver aflyst, indenfor de kommende dage.

  • 7
  • 0

Ærgerligt!

Det ville klæde ESA med lidt mere åbenhed og ærlighed omkring missionen, end det som er beskrevet oven for af Nicholas.

  • 4
  • 0

Kan være årsag til at forbindelsen røg. Sonden slog måske koldbøtter i luften og landede fatalt. 9 små brændere i klynger af 3. Hvis een klynge trykker 10% mindre and de 2 andre.

Nej, det vil ikke ske selvom thrusterne skulle være lidt forskellige, da de er individuelt styrede (pulse mode) baseret på måling af Schiaparelli's stilling i forhold til overfladen med radar og accelerometre, http://spaceflight101.com/exomars/schiapar... .

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten