Ernæringseksperter retter skarp kritik mod Sundhedsstyrelsens fedmeråd

Den vejledning i forebyggelse af fedme, som Sundhedsstyrelsen står bag, bygger på forkerte modeller og er misvisende, lyder det fra flere ernæringseksperter.

»De beregninger, Sundhedsstyrelsen lægger til grund for anbefalingerne, er forkerte. Det er heller ikke vist, at de virker på lang sigt og er gavnlige. Jeg har i mange år arbejdet med store befolkningsstudier, og der findes ikke nogen store, gennemprøvede studier, der kan støtte de udsagn, som Sundhedsstyrelsen kommer med,« siger Thorkild I.A. Sørensen, professor i metabolisk og klinisk epidemiologi på Københavns Universitet, til Politiken.

Thorkild I.A. Sørensen er enig i, at det er gode råd, at vi skal spise sund kost og dyrke motion, da det kan forebygge en række livsstylssygdomme.

»Men det er beklagelig misinformation af befolkningen at love de store vægttab,« siger han til Politiken, og fortsætter.

»Grundlæggende ved vi ikke, hvorfor mennesket lagrer for meget fedt. Vi ved simpelthen for lidt om, hvad det er, der foregår i kroppen. Derfor bør råd til befolkningen også være mere nuancerede.«

I Sundhedsstyrelsen tager man kritikken til efterretning, men understreger, at man mener, at regnemetoderne, der er anvendt er mere nuancerede end den kritik, der fremsættes. Styrelsen vil nu se materialet igennem på baggrund af den nye kritik.

Læs mere på Politiken.dk

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er 76 stykker sukker i 1½ l Cola. Da fedme hos mange mennesker er steget, samtidig med at forbruget af cola er vokset, vil den nok være smart, at undersøge om de to ting har noget med hinanden at gøre. Nogen er måske mere modtagelig, for at putte alle de koncentrerede kulhydrater i fedtdepoterne end andre. Når mennesker fortærer en burger med en halv liter cola, så er det måske mere colaen der er synderen end burgeren.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten