Ericsson: Vi kører automationssystemer over 5G om få år

Ericsson har tidligere eksperimenteret med at rykke en hel produktionscelle over på et mobilt 4G-netværk. Det lykkedes, men latenstiderne kom kun ned på 30 millisekunder. Med de kommende 5G-netværk kan den svartid blive presset helt ned til et millisekund. Illustration: Ericsson

Denne artikel er en forkortet version af en artikel bragt på IndustryTech. Læs den fulde version her.

I d. 19. marts annoncerede TDC, at de har valgt Ericsson som leverandør til teleselskabets kommende 5G-netværk. Fornyligt mødte Industrytech Johan Eker, professor i automation ved Lunds Universitet og tilknyttet Ericsson Research Center, da han fortalte om industriens muligheder med 5G til konferencen, Edge, Fog og Cloud, som Dansk Automationselskab stod bag.

Men først helt kort: Hvad er 5G egentlig. For det første er det vigtigt at slå fast, at 5G er ikke én samlet teknologi, men en stribe teknologier og metoder, der over de kommende år løbende rulles ud. Nogle netværksmetoder er helt nye, mens andre bygger videre på det eksisterende 4G LTE-netværk.

De to væsentligste forskelle fra det nuværende 4G-netværk til 5G bliver en radikalt hurtigere datahastighed og meget lavere og mere pålidelig latenstid, altså svartider. Det er det sidste som for alvor gør de mobile 5G-netværk interessante for industrien, som traditionelt sværger til kablede løsninger på grund af pålideligheden.

5G gør cloud-løsninger mulige i industrien

Ifølge Johan Eker bliver 5G den teknologiske løftestang, der får industrien til for alvor at tage cloud-løsninger i brug.

For mens 4G mest handlede om at sætte turbo på datahastighederne, så man kan se Netflix i metroen på sin smartphone, så er 5G i høj grad henvendt til erhvervsmæssig brug, blandt andet i industrien.

»Den store forskel mellem 4G og 5G er at vi kan bruge mobilteknologi på helt nye typer enheder og helt nye måder. Det er ikke kun til mennesker, men i langt højere grad maskiner,« lyder det fra Johan Eker.

Illustration: Ericcson

Lokale datacentre på fabrikken

Op til i dag har de mobile netværk på mange måder fungeret som en gammeldags omstillingscentral, hvor teleoperatørerne sørger for at viderestille de rigtige datapakker mellem afsender og modtager. Med 5G bliver den omstilling nu for alvor softwarebaseret i stedet for hardwarebaseret.

Det betyder, at de mobile netværk bliver virtuelle og meget mere fleksible skalerbare i sin natur.

»Med 5G får vi to forskellige radio-teknologier: En fortsættelse af 4G LTE, hvor vi bygger ovenpå de eksisterende teknologier, bare med bedre antenner, et større spektrum, og bedre styring af signalerne osv. Derudover får vi 5G NR - som står for new radio,« fortæller Johan Eker.

Det er de nye standarder i 5G NR som gør det muligt at opnå de helt lave latenstider. Det betyder at den lokale basestation som opsamler data fra dit 5G-netværk, kan fungere som et lokalt datacenter på kanten af dit netværk. Du vil i fremtiden altså kunne lave de komplekse beregninger tæt på din produktion, uden at skulle sende data op i skyen og retur. Det kaldes edge computing, og forventes at vinde frem i takt med at 5G bliver kommercielt tilgængeligt.

Denne artikel er en forkortet version af en artikel bragt på IndustryTech. I den originale artikel kan du blandt andet læse om Ericcsons arbejde med trådløs automation, hvordan 5G-netværket kan levere latenstider lave nok til at sikre velfungerende, mindre og varierede produktionsserier, og hvordan Volvo har haft glæde af 5G-netværket til fjernstyrede simuleringer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men der er jo ikke noget i denne artikel, som ikke kan laves med allerede kendte og meget billigere teknologier.

I min optik vil 5G kun være interessant i fht. høj båndbredde og objekter der bevæger sig over store (større) afstande. En maskine i en fabrik hører næppe ind under den kategori....

  • 5
  • 0

Men der er jo ikke noget i denne artikel, som ikke kan laves med allerede kendte og meget billigere teknologier.

Det er latenstiden (svartiden) som gør en forskel.

Citat fra artiklen: Det er de nye standarder i 5G NR som gør det muligt at opnå de helt lave latenstider. Det betyder at den lokale basestation som opsamler data fra dit 5G-netværk, kan fungere som et lokalt datacenter på kanten af dit netværk. Du vil i fremtiden altså kunne lave de komplekse beregninger tæt på din produktion, uden at skulle sende data op i skyen og retur. Det kaldes edge computing, og forventes at vinde frem i takt med at 5G bliver kommercielt tilgængeligt.

  • 1
  • 2

I min optik vil 5G kun være interessant i fht. høj båndbredde og objekter der bevæger sig over store (større) afstande.

Det er uden tvivl grunden til at de fleste vil få 5G. Hvordan vil "edge computing" skulle implementeres? Skal man som tjenesteudbyder have en aftale med hvert teleselskab, eller hvordan vil man kunne afregne? Installeres kode lang tid i forvejen, eller kan det pushes ud for at håndtere et enkelt request?

En maskine i en fabrik hører næppe ind under den kategori....

De prøver virkeligt at sælge det. Jeg ser heller ingen som helst grund til at erstatte en controller on site med noget i en sky som man ikke er herre over.

  • 2
  • 0

Snakker vi om en 5G mast udenfor fabrikken? Sådan at hvis jeg starter min 5G jammer fra parkeringspladsen, så stopper fabrikken.

  • 3
  • 0

Men der er jo ikke noget i denne artikel, som ikke kan laves med allerede kendte og meget billigere teknologier.

Det er latenstiden (svartiden) som gør en forskel.

Ikke i forhold til en langt billigere, langt mere sikker og langt mere pålidelig fastfortrådet feltbus, som oven i købet samtidig kan bruges til at overføre store effekter til drift af diverse aktuatorer og intelligente sensorer. 5G etc. er i mine øjne kun relevant til mobile enheder.

Du vil i fremtiden altså kunne lave de komplekse beregninger tæt på din produktion, uden at skulle sende data op i skyen og retur. Det kaldes edge computing, og forventes at vinde frem i takt med at 5G bliver kommercielt tilgængeligt.

Vinde frem? Et centraliseret styresystem, som det var standard for over 40 år siden, har vel altid været "edge computing". Den gang var det bare ikke et buzz-word ligesom Industri 4.0, som heller ikke er noget nyt under solen. Nu er gamle systemer som f.eks. talrige Ethernet varianter blot forsynet med et Industri 4.0 skilt, når de vises frem på messer :-)

Det spændende idag er vel bare, hvordan IT-nørderne ved brug af millioner af kodelinjer, gigantiske protokolstakke, usikker radiokommunikation og måske SIM-kort med abonnement for hver eneste sensor og aktuator får kompliceret et automationssystem, så det koster det hvide ud af øjnene, ingen kan overskue noget som helst, fabrikken går ned i tide og utide, diverse apps skal opdaters hver anden dag med deraf følgende produktionsstop, og hackerne har fri adgang :-)

  • 3
  • 1

I min optik vil 5G kun være interessant i fht. høj båndbredde og objekter der bevæger sig over store (større) afstande.

Det første, ja. Men det andet nej, da 5G har kortererækkevide pr mast, end 4G, hvis vi skal ned i latency, og op i båndbredde. Problemet er at alm wifi nok ville være et bedre valg i de fleste scenarioer, som så kan bistå 4G's længere rækkehuse.

Det eneste super oplagte eksempel jeg kan se, er ved selvkørende biler; men selv her ville en ny standard, hvor bilerne kan kommunikere med hinanden direkte, uden om mast-forsinkelser, nok være at foretrække..

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten