Ericsson sætter Bluetooth på vågeblus

Det er det europæiske marked for udstyr til mobilt Internet, der skuffer, og mobiltelefonproducenten Ericsson, som ellers er en af hovedkræfterne bag Bluetooth-teknologien, lægger nu Europa på køl.

Samtidig køres salgskanonerne i stilling i Japan, hvor befolkningen har taget mobil datatransmission til sig med stor hastighed. På kun to år er mængden af Ntt Docomos I-mode brugere vokset fra nul til 28 millioner. I-mode er en særlig japansk mobiltelefon, som kan overføre og vise grafik, selv om den datahastigheden er lav.

»Vi oplever en stor interesse i Japan for Bluetooth tjenester og netværk, og det er for øjeblikket et spændende marked for tidlige brugere af Bluetooth,« oplyser salgschef Inger Marie Smestad fra firmaets afdeling Bluetooth Networks.

Indsatsen i Europa kan dog genoptages, når markedet modnes.

Det har haft betydning for Ericssons beslutning, at interessen for at bruge Wap over Bluetooth er udeblevet. Den mulighed ville have givet brugerne mulighed for at Wap-surfe på lokale, trådløse net - for eksempel i stormagasiner, på banegårde, i tog, busser eller i lufthavne. Og det helt uden at benytte deres GSM-forbindelse, dvs. uden at betale penge til teleselskaberne.

Konsekvensen bliver, at Ericsson ikke introducerer sin nye BLIP (Bluetooth Local Information Point) i Europa. BLIP'en er et trådløst access-point, altså en lille, lokal basestation, der kan udsende informationer og reklamer gennem luften. Den kan betragtes som en trådløs hub til brug for mobiltelefoner og pda'er, som for eksempel kan spille og lægge beskeder på den.

Ericssons beslutning er overraskende, idet flere konkurrenter er på vej med tilsvarende produkter. For eksempel Red-M og IBM. Men det ligger fast, at alle Bluetooth-markeder uden for Japan bliver afskåret fra at købe Ericssons nye BLIP C11 fra 16. november. C11 var ellers designet på en måde, der skulle tiltrække udviklingsfirmaer. For eksempel havde den open source software, som kørte under Linux.

Pressechef Ole Selchau, Ericsson i København, siger:

»Der er tale om en nedprioritering af produktet C11. Alle Ericssons aktiviteter bliver gennemgået for tiden, og der vil blive fokuseret på kerneområder. Det får den konsekvens, at Bluetooth-udviklingen lukkes ned i Göteborg og Karlstad i Sverige og flyttes til Aalborg. I Japan markedsføres en ny BLIP Net 0,5 - en prototype.«