Erhvervs- og Byggestyrelsen: Forhandlere vildleder om isolering

I tilbudsaviser og på hjemmesider sidestiller forhandlere refleksiv isoleringsegenskaber med traditionel 200 mm-isolering. Men det er i strid med markedsføringsloven og direkte vildledning af forbrugerne, skriver Erhvervs- og Byggestyrelsen i en pressemeddelelse.

Erhvervs- og Byggestyrelsen råder forbrugere til at kræve erstatning, hvis de har fået opført noget, som viser sig at være ulovligt.

Fidusen ved refleksiv isolering er ellers, at det er meget tyndt - bare 10 mm. Til sammenligning er traditionel mineraluldsisolering 200 mm.

Reflektiv isolering er kun 10 mm tykt. Alligevel isolerer det ifølge forhandler lige så godt som 200 mm isolering. Men det passer ifølge Erhvervs og Byggestyrelsen ikke. (Foto: Airflex) Illustration: Airflex

Traditionel isolering holder på konduktion og konvektionsvarmen, mens refleksiv isolering ved hjælp af dets aluminiumsoverflade reflekterer varmestrålingen.

Konduktion er varmeoverførsel mellem legemer. Når man steger sine mørbradbøffer på panden, sker det ved, at varmen fra kogepladen forplanter sig til stegepande og sidenhen til den saftige bøf.

Konvektion er, når luft opvarmes og derefter stiger til vejrs. Det er det, der sker, når man skruer op for sin radiator.

Men efter at have testet refleksiv isolering og den traditionelle 200 mm mineraluldsisolering er Erhvervs- og Byggestyrelsen kommet frem til, at refleksiv isolerings evne til at holde på konvektion og konduktionsvarme ikke kan sidestilles med 200 mm-isolering.

Denne isoleringstype holder i stedet på den termiske stråling ved hjælp af aluminiumsoverfladen, som reflekterer varmestrålingen - deraf navnet, refleksiv isolering.

Har man benyttet sig af tilbuddet hos en forhandler - og byggeriet dermed viser sig at være ulovligt i henhold til byggereglementets krav om isolering, skal man søge erstatningskrav hos den forhandler, som har leveret isoleringen, skriver styrelsen.

Dokumentation

Læs pressemeddelelse fra Erhvervs- og Byggestyrelsen
link

Emner : Isolering
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En påstand om en salgsvare, som er usand, og en salgsvare der samtidig bliver indbygget i noget, og som dermed indbygges forkert, giver en kaskade af tab: Forkert indkøbt vare, og forkert dimensionering af tag og mure og etageadskillelser, behov for ombygning, og dermed tab af også bekvemmelighed i bolig imens, måske tab af huslejeindtægter, måske tab på at skulle indlogere i hoteller. Forudsigeligt er det, at hvis leverandører bliver idømt at skulle erstatte, at nogle af disse vil erklære sig konkurs, og siden snart at genopstå i et nyt aktieselskabsnummer, eller aps, »A Prøver Sgu igen«, som om at intet er hændt.

Som er en evig advarsel: Der er visse fejl, som, hvis de opstår, ikke er til at redde for en bygherre. Et lag af isolering, der kun fylder en tyvendedel af det normale, er åbenbart nu også iblandt faldgruber.

Hvad skulle en bagklog have gjort? I så fald, hvis jeg havde været så klog, ville jeg have fyldt to mælkekartoner med vand, hver 22 grader varmt, den ene karton isoleret med 1 cm "refleksiv", den anden med 20 cm "stenuld", og begge puttet i køleskab og med termometer stukket ned i vandet. I så fald ville jeg måske i løbet af kun et par minutter have opdaget, at der er forskel i kvalitet?

Som over for en dommer intet hjælper, hvis en leverandør ikke kan eller ikke vil betale. Gad vide, hvor mange kunder der har købt og anvendt 1 cm "refleksiv" ?

 • 0
 • 0

Det ville være rart at vide hvilke målingsresultater og metoder der ligger bag konklusionen af forskellen .

Det er umuligt at lave en direkte sammenligning.

Isoleringsevnen af reflektiv isolering stiger meget kraftigt med temperaturforskellen (Stefan-Bolzmans lov), mens mineraluld har samme isoleringsevne uanset temperaturforskellen.

Misforståelsen er opstået fordi reflektiv isolering er udviklet på langt sydligere breddegrader, til isolering af sommervarme tage imod opholdsrum der er kølet med air-condition.

Til dette formål, hvor temperaturforskellen kan nærme sig 80-100 K er det ikke usandsynligt at det virker ligeså godt som 20cm mineraluld.

Men til isolation af et 20°C rum imod et 10°C vejrlig har det stort set ikke anden effekt end de ca. 6mm skumplast der befinder sig imellem de to alufolier.

Den eneste fornuftige anvendelse af reflektiv isolering på vores breddegrader, som jeg har set dokumenteret, er på dårligt isolerede ydervægge bag radiatorer og brændeovne.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Angående tynd isolering:

Jeg har set beskrivelser af vakuumisolering, f.ex her: http://sydsvenskan.se/bostad/article399812... Citat: "...Hennes favoritmaterial är de måttbeställda bitarna av vakuumisolering. De ser ut som folieinslagen spånskiva men har sju gånger bättre isoleringsförmåga än mineralull – vilket gör att man kan göra konstruktionen bara en sjundedel så tjock. Det utnyttjar Karin Adalberth i vardagsrummets burspråk. "

Kan det så virkelig være så gode som lovet? Det lyder på beskrivelsen som det er 'nogle kasser med vakuum' pakket ind i sølvpapir. Altså en kombination af refleksion og afbrydelse af konvektion.

Ved nogen hvad det er? Er det virkelig 7 gange bedre?

 • 0
 • 0

Den eneste fornuftige anvendelse af reflektiv isolering på vores breddegrader, som jeg har set dokumenteret, er på dårligt isolerede ydervægge bag radiatorer og brændeovne.

Tak for øvrigt for en god og direkte beskrivelse.

Hvad med energiruder? De har en reflekterende belægning. I hvor høj grad bidrager den til isoleringen sammenlignet med argon-gassen. Jeg kan godt regne ud, at når det er meget koldt stiger belægningens bidrag til isoleringen, men er der nogle relevante tal på baggrund af det danske klima?

 • 0
 • 0

Ok, det ligner bare at f.eks. sådan nogle fyre som dem her rent faktisk sælger det til byggeri (eller ønsker at de kunne :)

http://www.aerogel.com/markets/building-in...

Det er i granulat form, det meget dårligere end aerogel i block-form. (af hvilket du kan se forskellige imponerede eksempler hvis du søger på "aerogel" i googles billedsøgning).

aerogel granulat har været brugt lige siden NASA begyndte at rode med flydende brint og man har f.eks "nitrogenhandsker" der er isoleret med det.

Så vidt jeg ved er det stadig dyrt, men jeg kender ikke prisen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvad med energiruder? De har en reflekterende belægning. I hvor høj grad bidrager den til isoleringen sammenlignet med argon-gassen. Jeg kan godt regne ud, at når det er meget koldt stiger belægningens bidrag til isoleringen, men er der nogle relevante tal på baggrund af det danske klima?

Jeg vil godt tilslutte mig spørgsmålet om (lav) energiruder. En del af deres isoleringsevne er jo også reflektiv, men hvor stor en del under normale, danske forhold?

 • 0
 • 0

Jeg vil godt tilslutte mig spørgsmålet om (lav) energiruder. En del af deres isoleringsevne er jo også reflektiv, men hvor stor en del under normale, danske forhold?

Energiruder og airflex kan ikke sammelignes, af to årsager:

 1. Energiruder arbejder med hele solskinnets effekt, vist nok omkring 1 kW/m^2 om sommeren, mens airflex kun arbejder med forskellen i sortlegmestråling.

 2. Energiruder er bølgelængdeselektive, mens airflex er (næsten) totalt reflekterende.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Man har brugt dette isoleringsmateriale i mange år, Det bliver brugt i flyindustrien Det bliver brugt af USA´s i rumklapser. Astronauterne´s rumdragt der bliver det også brugt Det bliver brugt på Thule til alle bygningerne og varmerør Det bliver brugt mange steder i verden Jeg har brugt det i vores hus, med meget gode resultater Der i målinger som pågår, på 2 ens huse på 10 m2. Men er det ikke meget normalt, at det som kan bruges i alle andre lande, KAN ikke bruges i Danmark, Er vi virkelig så kloge i vort lille land. Nå men Rockwoolfonden betaler jo også for DTU´s forskning eller hvad ? Mon der er brød-nid ?

 • 0
 • 0

Med alle de "flotte" eksempler Claude Enoch komme med lige over dette indlæg skal vel bemærkes at det jo netop der er refleksionen som har afgørende betydning. Isolering på tekniske installationer har ofte refleksionen udvendig og - såfremt køling - er der helt andre betragtninger. Når man på TV ser redningsfolk hjælpe tilskadekomne mennesker eller dyr sker det ofte at der "i ventetiden" tildækkes med en tynd alubelagt plastfolie som reflekterer til "begge sider". Det er nemt, vejer og fylder intet i lommen, det hjælper på stedet, men isolerer gør det vel ikke. Jeg håber at læserne i dette forum også kigger på en samtidig debat på: http://ing.dk/artikel/96684-forhandler-kae.... Så er der ingen grund til gentagelser.

 • 0
 • 0

Hej Poul- Henning Ja der kan man se, at det ikke er alle som læser det hele. Du svare Claus, men det er Claude som har skrevet, Ja det går godt.

Om det du skriver er rigtigt, det vil jeg ikke udtale mig om. Men som skrevet, så har jeg brugt det, og med et godt resultat, jeg har andre dele af huset hvor der er brugt Glasuld, og det giver ikke den samme isolering.

Det skal bemærkes, at jeg ikke har noget med importør, forhandler, at gøre, jeg udtaler mig som forbruger, så der ikke opstår nogen misforståelser

Men lad os nu se de forsøg som bliver lavet viser et godt eller dårligt resultat.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten