Erfarne ingeniører afvises som 'overkvalificerede'

'Fordi du er overkvalificeret'. Ikke færre end fire gange i løbet af det års tid, han har været arbejdsløs, har Villi Skov fået denne kortfattede besked, når han har bedt rekrutteringsfirmaer begrunde, hvorfor han fik afslag på en jobansøgning.

Den 60-årige produktionsingeniør og HD mistede sit arbejde, da hans tidligere arbejdsplads gik konkurs, og han har måttet sande, at de 11 år som fabrikschef ikke kun tæller på plussiden. En erkendelse, der er kommet bag på Villi Skov, som udelukkende søger job, han virkelig ønsker sig:

»Jeg havde aldrig forestillet mig, at man kunne give afslag med den begrundelse. Jeg har været med til mange ansættelser, hvor folk var mere kvalificerede end nødvendigt, men i de tilfælde må man jo tage det op, at de kan komme til at kede sig. Det skal arbejdsgiveren ikke sætte sig til dommer over. Søger folk et job, må man grundlæggende gå ud fra, at det er interessant for dem at søge,« slår han fast.

Læs også: Sådan undgår du at blive stemplet 'overkvalificeret'

Når prædikatet 'overkvalificeret' kommer bag på Villi Skov, skyldes det også, at han møder stor åbenhed, når han sammen med sit netværk, Ledergruppe Fyn, tager rundt på virksomhedsbesøg.

»Vi kommer ud mange forskellige steder, og jeg møder aldrig den indstilling, at man kan være overkvalificeret,« fortæller han.

Tilbagemeldingerne er da også kommet fra folk i rekrutteringsbureauer, når han har bedt dem forklare, hvorfor han er blevet vraget til et bestemt job.

»Første gang det skete, blev jeg forbavset, men syntes også, det var lidt morsomt, for er man overkvalificeret, er man vel også kvalificeret. Hvor var deres logik henne? Anden gang undrede jeg mig, og tredje gang sagde jeg bare 'nå'. Fjerde gang kom der så den forklaring oveni, at direktøren ikke ville ansætte én, der var ældre end sig selv,« konstaterer han tørt.

Tilfreds med et lavere niveau?

Oplevelsen er Villi Skov ikke ene om. Omtrent hver tiende arbejdsløse ingeniør har fået at vide, at han er overkvalificeret, vurderer Morten Esmann, chefkonsulent i Komplement, som rådgiver ledige ingeniører.

»I en situation med et presset arbejdsmarked kan mange dygtige folk ikke få et arbejde, og de søger naturligvis andre typer job, end de ellers ville have gjort, « forklarer han.

Ifølge Morten Esmann risikerer højtuddannede faggrupper som ingeniører i større omfang at få påduttet prædikatet 'overkvalificeret'. Søger en kemiingeniør et job som laborant, er vedkommende de facto overkvalificeret til opgaven og skal derfor nødvendigvis overbevise en potentiel arbejdsgiver om, at han eller hun vil være tilfreds med et lavere fagligt niveau og en lavere løn. For arbejdsgiverne er det nemlig vigtigt, at deres nye medarbejdere bliver glad for jobbet og ikke forsvinder ved først givne lejlighed.

Kernen i problemet er dog ganske anderledes for hovedparten af de ingeniører, der får besked om, at de har for mange og for tunge kvalifikationer:

»Langt de fleste har rundet de 50, har haft et specialistjob eller en lederstilling og burde i virkeligheden betegnes som 'overerfarne', mener han:

»En del arbejdsgivere er bange for, at ældre, erfarne ingeniører ikke kan indordne sig under en yngre og mindre erfaren leder, vil mistrives i et mindre udfordrende fagligt job og ikke for alvor er indstillet på et job med lavere løn. Og så kalder de dem overkvalificerede,« vurderer Morten Esmann.

Læs også: Særligt til 50+: Sådan undgår du at fremstå overerfaren

Hvis man som erfaren ingeniør vil undgå at blive stemplet som overkvalificeret, gælder det ifølge Morten Esmann om kun at fremhæve de kompetencer og erfaringer, der er relevante for jobbet, og udelade resten. Det er heller ikke nogen brillant idé at udstille hele raden af fine ledertitler, hvis man ønsker at score en stilling som menig ingeniør.

»Der er flere forskellige måder at strukturere sine kompetencer og tidligere arbejdsopgaver i en ansøgning eller et cv på. Man må ikke lyve, men man kan overveje, hvad der er væsentligst at fremhæve i hvert enkelt tilfælde. Det er ikke altid nødvendigt at præsentere hele pakken,« anbefaler Morten Esmann.

Virksomhederne kan dog også gøre sig selv en tjeneste ved at blive bedre til at vurdere, hvad de rent faktisk har brug for, når de søger en ny medarbejder, og dermed give velkvalificerede og erfarne medarbejdere en chance:

»Ligesom ansøgeren skal se på arbejdsgiverens motiver for at ansætte en ny medarbejder, skal virksomhederne selv granske deres motiver. Vi ser arbejdsgivere, der ikke har gjort sig tanker om, hvilke opgaver der ligger i virksomheden. Gjorde de det, ville det måske være oplagt at ansætte en 'overkvalificeret' og 'overerfaren' medarbejder, som har en bredere vifte af kompetencer,« foreslår Morten Esmann.

Villi Skov undrer sig fortsat over, at erfaringer og kompetencer står i vejen for job, han ellers er fuldt ud egnet til:

»Hvordan kan man bruge 'overkvalificeret' som afslagsgrund? At arbejdsgiveren frygter, du vil kede dig, fordi han opfatter dig som overkvalificeret, er da alene et udgangspunkt for dialog,« konstaterer han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes lidt at debatterne omkring arbejdsløshed bliver mere og mere giftige, når selv højtuddannede også sidder i saksen.

Det giftigste er næsten når de politiske debattører ønsker strammere regler for arbejdsløse, men ikke siger til virksomhederne at de skal tage folk ind.

 • 0
 • 0

»Hvordan kan man bruge 'overkvalificeret' som afslagsgrund? At arbejdsgiveren frygter, du vil kede dig, fordi han opfatter dig som overkvalificeret, er da alene et udgangspunkt for dialog,« konstaterer han.

Begrundelsen skal nok ses som frygten for at den overkvalificerede medarbejder kun bruger den aktuelle ansættelse som et midlertidigt job indtil han finder noget mere interessant og noget som passer til hans kvalifikationer.

 • 0
 • 0

Det kan også være at "ansætteren" er bange for at ansætte en der beviseligt er klogere end han selv, der kan true ansætterens position.

Når man bliver mødt med den påstand, at man er overkvalificeret så kan man svare at man ikke havde søgt hvis man mente sig overkvalificeret. Og angsten for at man skulle rende af gårde, kan ens hidtidige CV afgøre.

Men hvis man er midt i halvtredserne og søger et nyt job fordi man er blevet arbejdsløs på grund af en konkurs.......så er det næppe sandsynligt at man render af gårde i utide......for rotterne forlader altid den synkende skude i tide og har fundet sig et nyt job inden forliset.

 • 0
 • 0

Det kan også være at "ansætteren" er bange for at ansætte en der beviseligt er klogere end han selv, der kan true ansætterens position.

Jeg har mødt en der kaldte det for "matrikelpleje". Det har jeg selv været udsat for af en chef, som jeg fandt ud af var tekniker (jeg er diplomingeniør).

I dag er han og alle medarbejderne i den virksomhed dog arbejdsløse, da det firma er gået konkurs her i år.

 • 0
 • 0

Jeg oplever tit når jeg kommer til samtalen, at jobbet viser sig at være fuldstændig anderledes end hvad står i opslaget. Så det er svært at ramme rigtig med et ned-tonet CV. Man skal helst ringe og høre lidt mere inden man skriver en ansøgning.

 • 0
 • 0

Vi er alle "overkvalificerede", hvis der dermed menes, at vi kan andet og mere end det, der netop er nødvendigt for at sidde i et givent job.

Problemet er, at mange er blevet ledere, uden at de har en ordentlig uddannelse i ledelse, eller at de mangler de nødvendige personlige egenskaber.

En god leder betaler for de kvalifikationer, han har brug for, og indkasserer resten af kvalifikationerne som bonus. I disse tider vil den gode leder ikke bekymre sig for et hurtigt jobskifte, hvis kandidaten ikke har åbenlyse årsager til at søge noget andet.

Da jeg sidst søgte job, skar jeg 20% af projektreferencerne på mit CV for hver ansøgning. Til sidst blev jeg ansat af en leder, der ikke er ingeniør, og som ikke er bange for mennesker, der kan noget andet end ham selv.

 • 0
 • 0

[quote]Det kan også være at "ansætteren" er bange for at ansætte en der beviseligt er klogere end han selv, der kan true ansætterens position.

Jeg har mødt en der kaldte det for "matrikelpleje". Det har jeg selv været udsat for af en chef, som jeg fandt ud af var tekniker (jeg er diplomingeniør).

I dag er han og alle medarbejderne i den virksomhed dog arbejdsløse, da det firma er gået konkurs her i år. [/quote] Ha, så kunne han lære det hva'?

Jeg kan ikke helt forstå at i stejler sådan over den begrundelse - jeg er selv blevet vraget med den begrundelse (og de firmaet havde helt ret).

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten