Er vi virkelig klar til grøn luftfart om fem år?

Plus6. november 2019 kl. 12:5710
Er vi virkelig klar til grøn luftfart om fem år?
Illustration: Jag_cz / Bigstock.
Ingeniøren var i sidste uge til præsentation af ny rapport om nye flydende grønne brændsler til luftfarten. Det blev flere gange gentaget, at teknologien allerede er på plads - men er den nu også det?
Artiklen er ældre end 30 dage

I sidste uge kom en ny rapport om biobrændsler til luftfarten. Rapporten var udarbejdet af forskere fra SDU med professor Henrik Wenzel i spidsen. Med på rapporten var også konsulentvirksomheden Niras og den nordiske initiativ for bæredygtig luftfart, NISA.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
8. november 2019 kl. 21:35

Læg mærke til, at der står "op til 1 MW". Ifølge Electrochaea selv, ligger virkningsgraden på 52-58 procent.

Ja, og der står også "kapacitet" til. Så de to vurderinger går nok lige op. Du burde have spurgt til det og nævnt det i dit indlæg. Metan er måske det letteste at lave, men hvordan ligger det så når det yderligere skal omdannes til flydende brændstof.

Jeg tænker over om et biomasse/fossil-fyret kraftværk får noget el tilovers, hvis de skal lave flydende brændstof af deres CO2? Simple energibetragtninger viser at hele regnskabet brændstof-(varme + el) må være negativt. Du kan ikke brænde noget af og derefter omdanne det igen til originalen eller noget der ligner.

9
8. november 2019 kl. 10:52

Flystriber.

Kan det nye brændstof forhindre flystriberne, som tidligere er omtalt i Ingeniøren, som værende mere skadelige for klimaet end CO2 udledningen, eller vil det blive det samme?

Med venlig hilsen Christian Ramsgaard Odgårdsvej 28 7800 Skive

7
6. november 2019 kl. 21:27

Hvis formålet er at fly skal flyve på syntetiske brændstoffer inden 5 år, så kan det muligvis godt lade sig gøre.

Hvis formålet er at reducerer CO2 udslippet på planeten mest muligt, så er det det sidste sted der skal sættes ind, og især med symbolpolitik.

Vores såkaldte "grønne strøm" har vi absolut ikke rigeligt af, så det giver langt mere klima og miljø for resourcerne, at bruge energi på denne opgave.

Først når vi har slukket det sidste oliefyr, gasfyr, kulfyredekraftværk, og alt muligt andet der står stille på jordens overflade, kan vi gå igang med alt hvad der ruller, kører og sejler.

Hvis vi virkeligt mener det alvorligt med klima og miljøtiltagene, kan vi spare langt mere olie ved at reducerer topfarten på vejene og gøre skibsfarten renere.

6
6. november 2019 kl. 18:01

Topsoes høj temperatur elektrolyse teknologi (eCOs) er noget vi sælger og har solgt på kommercielle vilkår. Så det er korrekt at der er andre virksomheder der kan levere løsninger.

4
6. november 2019 kl. 14:35

Tror der kommer et 2 delt dansk energi overskud: 1. nat vindmølle strøm og 2. sommer dag solceller + evt import til 0 kr, så godt der kommer mere fokus på disse sektor områder. + at bio methanol braendselsceller vist har en bedre virknings grad end dagen motorer.

3
6. november 2019 kl. 14:16

Jeg forstår godt han ikke opgør elforbruget som energi i døgnet, for ummidelbart ser det ud til at 24MWh el bliver til 12MWh gas.

Der er en grund til at energivirkningsgraderne ikke bliver fremhævet i rapporten; der skal først bruges en del energi på at separere CO2 ud af biogas, røggas eller luft (hvilket ikke nævnes i rapporten). Når man så har CO2'en, skal der tilføres 2-3 gange så meget højkvalitetsenergi i form af el eller biogas som man får ud som brændsler (herunder en andel som jetfuel). Der skal bygges rigtig rigtig mange ekstra vindmøller, solceller m.v. hvis det hele ikke skal baseres på den begrænsede klimabelastende træressource.

Men det er interessant at man overhovedet har mulighed for at generere jetfuel og benzin med vedvarende energikilder. Det store elforbrug betyder dog at det næppe bliver den gode undskyldning for "bare at flyve videre", som mange nok håber på.

Rapporten nævner at forgasning (SYNFUEL-projektet) kan give en bedre energiudnyttelse af biomasse-til-brændsel. I modsætning til hvad de skriver i nærværende artikel, regner rapporten dog ikke forgasning med i scenarierne, da den vurdere at der stadig kræves en del udvikling (TRL 2). I stedet baserer de sig på at hente CO2'en fra affalds- og biomassefyrede værker.

1
6. november 2019 kl. 13:25

Anlægget har med et forbrug på op til 1 MW el kapacitet til at tilføre op til 1.200 kubikmeter biomethan til naturgasnettet i døgnet og på årsbasis binde op til 800 ton CO2.

Jeg forstår godt han ikke opgør elforbruget som energi i døgnet, for ummidelbart ser det ud til at 24MWh el bliver til 12MWh gas.