Er salmonella et nyt fænomen?

26. november 2011 kl. 09:0011
Er salmonella et nyt fænomen?
Illustration: Karl Pedersen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Christian Madsen spørger:

»Er hønsenes salmonella et nyt fænomen siden 90'erne? Det har tit undret mig, hvorfor vi har den salmonellafrygt, som har eksisteret siden midten af 90'erne. Før den kom, var æggesnaps, kiksekage og citronfromage af rå æg ganske normale delikatesser, og man hørte aldrig om folk, som døde af salmonella.

I dag skal alt laves af pasteuriserede æg, og man hører da også engang imellem om folk, der rammes af salmonella. Så mit spørgsmål er: Har salmonella altid været en sygdom hos hønsene, som vi mennesker bare har (over)levet med, eller er det et fænomen, som er dukket op i 90'erne?«

Høne Illustration: Karl Pedersen.

Karl Pedersen, dyrlæge, dr.med.vet. og leder af Zoonoselaboratoriet ved DTU Fødevareinstituttet, svarer:

»Salmonella er langtfra et nyt fænomen og vel nok den bedst kendte fødevarebårne infektion. Det er en bakterie, der er udbredt i naturen hos blandt andet vilde fugle, gnavere og krybdyr. Mange af vore husdyr, både fjerkræ, svin og kvæg, kan være inficerede og overføre smitten til mennesker gennem kød og æg. Der findes over 2.555 forskellige serotyper, hvoraf nogle forekommer hyppigere som årsag til sygdom hos mennesker end andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salmonella har formentlig eksisteret hos fugle i millioner af år. En enkelt type af salmonella, den der hedder Salmonella Gallinarum, har endog i særlig grad tilpasset sig hønsefugle, hvor den kan forårsage alvorlige udbrud af den fjerkræsygdom, der hedder hønsetyfus.

Til gengæld er den ret ufarlig for mennesker. I begyndelsen af 1900-tallet hærgede denne sygdom fjerkræproduktionen i det meste af verden, hvilket førte til, at der efterhånden blev indført omfattende bekæmpelsesprogrammer, og både herhjemme og i mange andre vestlige lande er sygdommen nu udryddet fra erhvervsfjerkræ-produktionen.

Til gengæld er der så kommet andre typer til og de har spredt sig i fjerkræ, især den, der hedder Salmonella Enteritidis. Der er divergerende meninger om, hvorfor forskellige salmonellatyper dukker op og spreder sig hos en dyreart, men nogle vil mene, at Enteritidis blev almindelig i fjerkræ, fordi Gallinarum blev udryddet, hvorved der blev en økologisk niche ledig, som Enteritidis kunne flytte ind i.

Hvorvidt dette er den hele forklaring, er nok tvivlsomt, da man også har set mange andre salmonellatyper i fjerkræ, både i slagtefjerkræ og i æg, især S. Typhimurium, S. Infantis og S. Kentucky. Det er her vigtigt at forstå, af dyrene i reglen ikke bliver syge af salmonella, men er raske smittebærere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre forhold spiller også ind, såsom avls- og produktionsmetoder, og et kendetegn ved fjerkræproduktionen er den markante avlspyramide, hvor store forældredyrsbesætninger leverer brugsdyrene til producenterne af både æg og slagtefjerkræ.

Særligt for visse salmonella er, at bakterien kan inficere høners tarmkanal, men kan også sætte sig i æggestokken, så smitten kan findes både inden i og uden på ægget og herfra inficere nogle af kyllingerne. Hvis sådanne avls- eller forældredyrsbesætninger er inficerede med salmonella, kan de sprede smitten til alle producenterne, og når 40.000 kyllinger går sammen i det samme hus, kan blot nogle få inficerede kyllinger sprede smitten til hele flokken.

Fjerkræ - både som fjerkrækød og som æg - er væsentlige kilder til salmonellose hos mennesker, og sandt er det, at deres betydning steg op gennem halvfemserne, så her har spørgeren ret. Det kan man se ud af det såkaldte smittekilderegnskab, hvor man kan beregne hvor mange humane salmonellose tilfælde, der kan tilskrives forskellige kilder.

Som det fremgår af grafen herover, havde vi en top af humane tilfælde forårsaget af salmonella i slagtekyllinger i slut-firserne, og en markant top forårsaget af æg i midt-halvfemserne. Dette førte til en stærk fokus på fjerkræ som årsag til sygdom hos mennesker, og i 1996 satte man herhjemme en egentlig handlingsplan i værk for bekæmpelse af salmonella i fjerkræ.

Handlingsplanerne for bekæmpelse af salmonella i ægproduktionen og slagtefjerkræ-produktionen er revideret flere gange siden, men er stadig i kraft, og de har i den grad været en succes, så salmonella nu stort set er udryddet i fjerkræ i Danmark. Alt dansk kyllingekød i supermarkederne er nu salmonellafrit, ligesom det næsten er risikofrit at spise danske æg fra registrerede producenter.

I EU-regi er der også sat fokus på bekæmpelse af salmonella i fjerkræ, men mange lande har langt igen. Derfor er et godt råd til dem, der vil undgå salmonella fra æg og kyllingekød at holde sig til danske produkter. I EU var der i 2009 108.614 registrerede humane tilfælde, men antallet er faldende, hvilket især skyldes effekten af bekæmpelsesprogrammerne i fjerkræ.«

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål
Læs mere om salmonella

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
22. februar 2012 kl. 12:53

[quote]Jeg tror, som Peter er inde på, også at vi der spiste rå æggeblommer og æggesnaps som børn og unge sikkert bare var naturligt vaccinerede. Jeg kunne da godt fristes til at snuppe en vaccine i pilleform til 165 kr og få boostet immuniteten, så man tør spise sig en tartarmad med rå æggeblomme igen :-)

Jeg tar ingen vaccine men tør alligevel spise rå æggeblomme. Jeg tror jeg blev immun i min barndom. Dengang mente man at hynden indefor skallen var en naturlig barrier mod bakterierne. Af den samme årsag måtte vi ikke spise rå gåse eller andeæg.

mvh.

10
7. december 2011 kl. 11:41

Da jeg var knægt hed det musetyfus!

9
5. december 2011 kl. 12:29

Nu ved jeg ikke om det var det man testede for eller det var coccidiose som vi mest frygtede i min farfars hønseri, men fra alle æglæggendde høns blev der en gang om året taget en blodprøve. Vores kyllinger spredtes vel til et område på ca 25 km og tilsvarende var der andre rugerier der ikke lappede meget ind over hinanden. De bakterier der levede i disse høns levede med og sammen med os i en form for symbiose, derfor ikke den store sygdom. Vore slagtekyllinger blev for det meste distribueret inden for samme område. Der var kun enkelte partier der røg til Ringsted fjerkræslagteri. så en ny muteret salmonellaart spredt ud over hele Danmark (Europa) var dengang ret utænkeligt. Da Salmonellaen blev et begreb i begyndelsen af 90erne blev min mor spurgt om hendes "møddings"ænder havde salmonella? "Det ved jeg ikke" svarede hun, "men hvis de har skal du ikke betale ekstra for det" Korrekt varmebehandling kan kurere selv dårlig hygiejne.

8
2. december 2011 kl. 09:05

Måske man skulle tænke lidt på det, og så arbejde sig hen mod en præventiv vaccine

Nej, Man skal hellere lære folk at varmebehandle fødevarer ordentligt! Og i øvrigt have en god hygiejne i køkkenet. Foklk har simpelthen alt for travlt, med sjusk til følge.

7
29. november 2011 kl. 14:48

..dengang var jeg bare en lille knægt på 9 år.

I de første 2 dage, blev jeg affejet som en hypokonder, og en pivskid der ikke kan tåle lidt mavepine. Den 3. dag blev jeg indlagt med blindtarms-betændelse, men inden operationen blev jeg tilset af en læge som tilfældigvis for nylig havde læst om salmonella.

Så salmonella er et forholdsvist nyt fænomen, ihvertfald blandt dem som bør kende til sygdomme ;)

Men hysteriet der blomstrede op i midten af 90'erne, var blot den almene befolknings reaktion på ny viden om at livet er farligt.

Jeg har siden været udsat for potentielt salmonella MANGE gange, og mindst 2 gange har jeg - uden tvivl - indtaget salmonella-inficeret kød. Og jeg har ikke mærket noget til det. Jeg tror dermed på, at er man først én gang blevet smittet (og overlever), så er man immun fremover. Jeg er ihvertfald :)

Måske man skulle tænke lidt på det, og så arbejde sig hen mod en præventiv vaccine.

6
28. november 2011 kl. 23:30

Er salmonella et nyt fænomen?

Svaret er at salmonella har eksisteret meget længe, men salmonella har ikke været så stort et problem som i dag.

Det som er et problem i dag er at dyrefoderet opbevares i så store beholder at varmen fra salmonellas nedbrydning af dyrefoderet får temaperturen til stige så meget at alt dyrefoderet bliver fyldt med salmonella.

Der er så et problem at vi ikke længere har så mange arter af bakterier i tarmene som kan holde sygdoms bakterier nede. Når man bliver syg så er det fordi at der er for mange af kun en bakterieart. Og der bliver for mange af en art fordi der ikke er nogen andre arter, som kan holde den nye art nede. Vores tarme er et økosystem, og jo flere arter der er i et økosystem, jo mere robust er økosystem overfor nye tilkommende arter.

5
27. november 2011 kl. 05:04

Christian Madsen stiller</p>
<p><<<Er hønsenes salmonella et nyt fænomen siden 90'erne>>></p>
<p>besvares ikke.

Det synes da nok det gør.

Salmonella er langtfra et nyt fænomen og vel nok den bedst kendte fødevarebårne infektion.

I begyndelsen af 1900-tallet hærgede denne sygdom fjerkræproduktionen i det meste af verden, hvilket førte til, at der efterhånden blev indført omfattende bekæmpelsesprogrammer, og både herhjemme og i mange andre vestlige lande er sygdommen nu udryddet fra erhvervsfjerkræ produktionen.

Salmonella har formentlig eksisteret hos fugle i millioner af år.

3
26. november 2011 kl. 17:53

Hvis sådanne avls- eller forældredyrsbesætninger er inficerede med salmonella, kan de sprede smitten til alle producenterne, og når 40.000 kyllinger går sammen i det samme hus, kan blot nogle få inficerede kyllinger sprede smitten til hele flokken.

Det er da fuldstændigt korrekt, men hvordan havde det været, hvis de var blevet fordelt på besætninger på 400 kyllinger eller mindre per besætning, som det var normalt "i de gode gamle dage"?

Jo, da ville vi få spredt smitten ud i mindst 100 kyllingehuse - plus sandsynligvis i de andre dyregrupper på gården.

  • Hvor længe ville man være om at opdage den smitte, med samme indsats per kylling i kontrol? - Og hvordan ville det have været, hvis også morhønerne var i små besætninger med dyr i det frie? - Husk salmonella er normalt forekommende blandt dyr og fugle i naturen!!

Hetzen mod det moderne landbrug har i mange år været så stærk, at det efterhånden bare er en talemåde, og selv forskere antager ubevidst, at "industridrift" har uheldige bieffekter.

  • At man så hurtigt har lykkes med at bekæmpe bakterieinfektioner skyldes netop de få store besætninger, der har afløst de talløse små, hvor overvågning ville være umulig i praksis.

Folk går da ikke til lægen pga. omgangssyge - heller ikke i dag.</p>
<p>Vh Troels

Jo, det er faktisk lige, hvad "folk" gør. Nu er det i tillæg sådan, at sammenlignet med tidligere, så bliver folk meget sjældnere smittet med en sygdomsfremkaldende bakterie - og især med færre forskellige typer salmonella f.eks.

Bliver man jævnligt smittet - og især med forskellige typer - så bliver sygdomreaktionerne enten næsten ikke mærkbare eller svagere, end hvis man bliver smittet for første gang og ikke har nogen som helst antistoffer mod nogen salmonellatyper.

  • Øgningen af registrerede tilfælde af salmonella kan derfor paradoksalt nok i mange lande være begrundet i færre smittetilfælde.

Vi skal passe på ikke at blive alt for bakterieforskrækkede. Det er vigtigt, at vi bliver udsat for de sunde bakterier, der lever omkring os.

http://videnskab.dk/krop-sundhed/bondegarden-beskytter-mod-astma-og-allergihttp://videnskab.dk/krop-sundhed/bakterier-holder-allergi-vaekhttp://videnskab.dk/krop-sundhed/bae-transplantation-helbreder-modbydelig-diarrehttp://videnskab.dk/krop-sundhed/byd-bakterierne-velkommen-i-dit-liv

De aller fleste bakterier er "sunde", og da man ikke uden videre kan sortere eksponeringen, må frygten for sygdom ikke gøre os for bange for "naturen".

  • Blive man en sjælden gang syg har lægevidenskaben - trods mange paranoide påstande om det modsatte - midler mod det i de fleste tilfælde.

Mvh Peder Wirstad

2
26. november 2011 kl. 10:55

Jeg kan kun sige at mavepine , med opkastning og efterfølgende diarre et par gange om året blev i min barndom neglegeret som "barnet har nok fået noget han ikke kunne tåle.......en diagnose der i dag ville medføre en undersøgelse af hvilke madvarer der var indtaget og hvor de stammede fra.

Bjarke, godt nok er vi blevet nogle pus, men så slemt er det altså ikke ;-)

Folk går da ikke til lægen pga. omgangssyge - heller ikke i dag.

Vh Troels

1
26. november 2011 kl. 10:32

Christian Madsen stiller

<<<Er hønsenes salmonella et nyt fænomen siden 90'erne>>>

besvares ikke.

Jeg kan kun sige at mavepine , med opkastning og efterfølgende diarre et par gange om året blev i min barndom neglegeret som "barnet har nok fået noget han ikke kunne tåle.......en diagnose der i dag ville medføre en undersøgelse af hvilke madvarer der var indtaget og hvor de stammede fra.

Så fokus på salmonella skyldes nok at pigerne ikke lærte hjemmefra hvordan man skal omgås fødevarer fordi kvinderne ikke mere var hjemmegående og kunne vidreformidle deres erfaringer om fødevarer.

Det har så givet ført til en voldsom opblomstring af madvare relaterede sygdoms forløb der så siden er er blevet udryddet kva lovgivnings tiltag gennem 1980-90.

.