Er magnetisk påvirkning af vand nøglen til en ny biologi?

29. marts 2015 kl. 14:0018
Er magnetisk påvirkning af vand nøglen til en ny biologi?
Professor Livio Giuliani (tv.) sammen med Nikolaj Sorgenfrei Blom ved en forsøgsopstilling på DTU Nanotech. Illustration: Iben Julie Schmidt.
Danske målinger af Jordens magnetfelt kan være med til at afgøre, om vand kan lagre energi. En kontroversiel påstand, som kan tænkes at revolutionere biologien.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Tænk, hvis magnetfelter fra vores mobiltelefoner i stedet for at have en eventuel skadelig effekt havde en gavnlig effekt.«

Sådan siger Nikolaj Sorgenfrei Blom, der tidligere har været forsker ved DTU og Novozymes, om det arbejde, han er involveret i med at undersøge, om svage magnetfelter kan tænkes at frigive energi lagret i vand.

Påstanden om, at vand kan lagre energi, er meget kontroversiel og betragtes med mere end almindelig skepsis af mange forskere. I den forbindelse er det værd at erindre, at ekstraordinære påstande kræver ekstraordinære beviser.

Nikolaj Sorgenfrei Blom nøjes da også med at fremhæve, at han ser et kæmpe potentiale i forståelsen af, hvordan magnetfelter og vand påvirker kroppen, og at det derfor er værd at studere nærmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En blandet kreds af både nobelprismodtagere og ukendte forskere har gennem en årrække søgt at dokumentere sådanne egenskaber. En af disse er Livio Giuliani fra forskningscenteret INAIL i Rom, som for nylig var gæsteprofessor ved DTU Nanotech.

Her gennemførte han en række forsøg sammen med Nikolaj Sorgenfrei Blom, der viste, at det med svage magnetfelter er muligt at frigive mere energi fra vand end den elektromagnetiske energi, der er i magnetfeltet.

Effekterne er ikke altid tydelige, og de skal derfor under nøje kontrollerede forhold.

Giuliani, der gennem mere end 40 år har arbejdet med strålings­fysik, tøver dog ikke med at omtale vand som en antenne eller forstærker for elektromagnetiske signaler i levende celler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dette perspektiv, der inter­esserer Nikolaj Sorgenfrei Blom, der har biologisk tilgang til problemstillingen.

»Der er stadig meget, vi ikke forstår omkring liv, og som vi heller ikke kommer til at forstå alene ved mere og mere detaljeret sekventering af dna,« siger han.

»Der er ikke noget forkert i de metoder, der beskriver, hvordan to molekyler kan reagere og danne et tredje molekyle, men der må være mere,« mener han.

Han sammenligner det med, at Newtons mekanik ikke giver et fuldt billede inden for fysikken, uden at man dermed kan sige, at Newtons mekanik er forkert.

»I dag har vi groft sagt en partikelbeskrivelse af biologien, der skal suppleres med en bølgeskrivelse, som det kendes inden for fysikken,« siger han.

Tilbagevist af tryllekunstner

I 1988 publicerede den franske forsker Jacques Benveniste en artikel i Nature, der beskrev, at vand besad en form for hukommelse. Helt ekstraordinært blev artiklen ledsaget af en kommentar fra tidsskriftet om, at der ingen fysisk basis fandtes for en sådan påstand.

En måned senere offentliggjorde Natures chefredaktør, John Maddox, en rapport skrevet sammen med bl.a. James Randi – en tryllekunstner, som har sat sig for at afsløre fup og fiduser – en rapport, der fuldstændigt underkendte Benvenistes påstande.

Benveniste accepterede ikke denne afgørelse, og han fik bl.a. støtte fra Brian Josephson, nobelprismodtager i fysik. Livio Giuliani formoder, at Benvenistes eksperiment kan være korrekt. Han mener, det var ideologiske og politiske fordomme, der var med til at trække tæppet væk under Benveniste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Giuliani henviser desuden til amerikanske og russiske forskere, der i 1980’erne og 1990’erne har udført forsøg, der viser, at vand kan lagre energi i form af resonansfrekvenser for opløste ioner. Han samarbejder bl.a. med den franske forsker Luc Montagnier, der i 2008 modtog Nobelprisen i medicin for opdagelsen af hiv-virusset, og den amerikanske forsker Abraham Liboff, der gennem en årrække har studeret, hvordan svage magnetfelter kan påvirke levende organismer.

Sammen med disse har Giuliani bl.a. gentaget forsøg, der viser, at vand med ioner kan udsende energi ved en frekvens, som er bestemt af styrken af magnetfeltet og derved virke som en forstærker. Selv helt rent vand indeholdende H3O+-­ioner kan virke som en forstærker for lavfrekvente signaler (eksempelvis omkring 50 hertz).

I samarbejde med Nils Olsen fra DTU Space har Nikolaj Sorgenfrei Blom indsendt en ansøgning til den europæiske rumfartsorganisa­tion, ESA, om at måle sådanne frekvenser for forskellige ioner ved eksperimenter i både Rom og København.

Nils Olsen står i spidsen for ESA’s Swarm-projekt, der med tre ens satellitter måler Jordens magnetfelt med hidtil uset høj præci­sion, og som derved kan bestemme forskellen mellem magnetfeltet i Rom og magnetfeltet i København med stor nøjagtighed.

Hvis målingerne på vand eksempelvis viser, at resonansfrekvensen for energiudsendelse knyttet til calciumioner i vand i de to byer er forskellig på samme måde som magnetfeltet, kan det tages som støtte for teorien.

Når Giuliani og andre mener, at vand kan lagre energi, så forklarer de det med, at vand kan findes i en særlig struktureret form.

Hans tidligere kollega, nu afdøde Emilio del Giudice, har beskrevet denne form for struktur med, at der findes kohærente domæner, hvor vandmolekylerne svinger i takt. Den canadiske professor Gerard Pollack har udviklet en anden teori for struktureret vand, han kalder EZ (Exclusive Zone).

Vand som en flydende krystal

Pollack var for tre år siden i København, hvor han under et foredrag på Niels Bohr Institutet forklarede, at vand nær visse overflader minder om en flydende krystal – og det overraskende er, at denne tilstand rækker tusindvis, ja millionvis af molekylelag ind i vandet.

Pollack kunne dog ikke overbevise sine tilhørere, da han teoretiserede over det, han observerede. Han mener, at det er ultraviolet lys med en bølgelængde på omkring 270 nm, der lagres som energi i vand. Nikolaj Sorgenfrei Blom forklarer, at de italienske forskere har en mere bred opfattelse af, hvordan vand kan lagre energi.

I biologien spiller vand en helt central rolle. Henved 70 pct. af menneskets krop er vand, og når det gælder fordelingen af molekyler, er 99 pct. H2O.

Hvis vand i celler er en form for struktureret vand i form af kohærente domæner eller EZ, så er det måske muligt at styre energien og transporten af ioner i celler med magnetfelter. Det kan dermed være startskuddet til en ny form for kvantebiologi og nye behandlingsformer, mener Nikolaj Sorgenfrei Blom, som forestiller sig, at sådanne nyttige magnetfelter måske kan dannes i vores mobiltelefoner.

Mange eksperter i vand karakteriserer dog hele tankegangen om struktureret vand som pseudo­videnskab.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
18. marts 2016 kl. 21:42

Super interessant artikel. Vand har mange besynderlige egenskaber, som allerede er delvist belyst, men ret ukendte i offentligheden. Det her er bare endnu et aspekt. Hvem kender for eksempel til vands mange forskellige is-stadier?

Men for lige at tage udgangspunkt i hvad der bliver skrevet, så påstås det at magnetfelterne omkring os i dagligdagen måske kunne vise sig at have en positiv effekt. Altså lige umiddelbart giver det ikke nogen mening at magnetfelterne nødvendigvis skulle have en såkaldt "positiv" effekt? Hvad begrunder den opfattelse? Det kunne ligeså godt være en negativ. For eksempel har man målt relativt store opvarmninger af tindelapperne under mobilsamtaler. Er det "positivt"?

17
31. marts 2015 kl. 15:19

Det kan kun gå galt.

Med venlig hilsen Biologen

Til gengæld er kvantemekaniske processer på celleniveau interessante og kun lige (måske) opdaget.

14
30. marts 2015 kl. 13:47

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=cbbJdmd8sj8">https://www.youtube.com/wa…;
<p><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25020009">https://www.ncbi.nlm.nih…;
<p>Søg på "Water: a universal amplifier for the signals of life" og find desuden en powerpoint præsentation med yderligere referencer, også tli Benveniste - og husk at kombinere et åbent sind med en naturlig skepsis.

Journalen "Electromagnetic biology and medicine" har så vidt jeg kan se en impact factor mellem 0.7 og 1.1. Nature Cell Biology og Nature Biotechnology har til sammenligning hhv. ca. 20 og 40. Om impact factor så er en fair måde at sammenligne det på, er en anden sag. (Det hæderkronede IEEE Transactions on Microwave Theory & Techniques ligger åbenbart også dernede omkring)

13
30. marts 2015 kl. 11:58

@Mads: Det er simplethen ikke rigtigt at man ikke kan diskutere nytænkning på ing.dk.

Der er bare en hårfin grænse imellem nytænkning og komplet uvidenhed der igen og igen bliver overskredet på disse debatsider og det er jeg træt af.

Alle ideer er velkomne; man lad nu være med at stille spørgsmålstegn ved det åbenlyse, forslå ting der strider imod fysiske grundprincipper, eller rejse debatter der er åbenlyst tåbelige. Vi lever ikke i middelalderen længere, men det virker sq som om vi er ved at genopfinde den fordi folk bruger internettet som sandhedsvidne til at bevise hvad som helst - det er til at få kvalme over.

På det personlige plan, så er det som ingeniør pi.... irriterende at blive ved med at blive konfronteret med den ene jordstråle teori efter den anden, når det nu ikke virker, aldrig har virket og aldrig kommer til at virke.

Havde det virket, så havde du, jeg eller militæret brugt det for længst. Men når det nu ikke virker, så lad det dog ligge og lad os bruge disse debatsider til det de er beregnet til, nemlig debat i stedet for at udgyde overflødig vås. Til næsten ethvert spørgsmål findes der uendeligt mange forkerte svar, men ofte kun et enkelt rigtigt.

12
30. marts 2015 kl. 11:29

”Hvad man ikke forstår, kan man altid pisse på”

rimer bedre som ”Hvad man ikke vil forstår, kan man altid pisse på”. Virker dog også med "kan forstår".

11
30. marts 2015 kl. 10:25
Electromagnetic signals from bacterial DNA

Montagnier has published research detecting electromagnetic signals (EMS) from bacterial DNA (M. pirum and E. coli) after serial agitated dilution in water, and has conducted as-yet unpublished research on detection of EMS in the plasma and in the DNA extracted from the plasma of patients with Alzheimer's and Parkinson's disease, multiple sclerosis and rheumatoid arthritis.

MONTAGNIER, L, AÄISSA, J et al. Electromagnetic Signals Are Produced by Aqueous Nanostructures Derived from Bacterial DNA Sequences. Interdiscip Sci Comput Life Sci (2009) DOI: 10.1007/s12539-009-0036-7 [1] Accessed 1 Sep 2009

Picture: Luc Antoine Montagnierhttps://www.homeopathyeurope.org/downloads/MontagnierElectromadneticSignals.pdf/view?searchterm=None

Legal battle

In 2009, Montagnier became involved in a legal battle with inventor Bruno Robert over the intellectual property rights to these techniques. Robert, who had previously researched "digital biology" with Jacques Benveniste, approached Montagnier in May 2005 regarding his work on EMS. In November 2005, Robert registered a patent for the process of homing in on a "biochemical element presenting a biological activity through the analysis of low-frequency electromagnetic signals." A month later, INPI, France's patents body, received a request for the same patent from Montagnier. Montagnier took Robert to court, claiming that he had intellectual property rights over this process. However, Robert's lawyer alleged that Montagnier had already admitted that he had not come up with the discovery, as he had signed a contract to use Robert's technique in 2005. In response, Montagnier's lawyer said the pair had only signed a "protocol agreement" which was not legally binding. In July 2009, the court ruled that Robert's 2005 patent application was 'fraudulent', because it had subtracted all of Montagnier's contribution, which the court estimated at 50%.

10
30. marts 2015 kl. 09:15

Det vil ganske givet komme som en stor overraskelse for nogle, men vand er flydende, hvilket er udtryk for, at vandmolekylerne kan bevæge sig ret frit relativt til hinanden.

Alene af den grund er tesen om hukommelse i vand nonsens.

Når det så er sagt, så har vand et dipolmoment, og det er ret sandsynligt at vand i nærheden af overflader kan "mærke" overfladen og orientere sig i forhold til denne. Det er så vidt ikke overraskende. Jeg kan huske, at min vejleder på DTU K.A.Mørch så indikationer på dette ved STM målinger. (Kan ikke huske hvornår det var, men Mørchs STM var Danmarks første, så det er nok i slut '80erne)

Og så skal man lige huske på, at "alternativ" er et andet ord for "ingen bevist virkning". Så snart man viser at et lægemiddel har en terapeutisk virkning er det ikke "alternativt" mere. Eftervises en potent virkning at et lægemiddel, så må det ikke sælges uden recept.

Sidst men ikke mindst - homeøpati - tænker folk ikke?

Hele konceptet med "jo mere man fortynder - jo stærkere bliver det" sutter jo big time: Det er fuldkommen umuligt at opdrive helt rent vand. Følger man den Homeøpatiske tankegang, så er det vand man fortynder sin magiske opløsning med er jo "potenseret" med alt muligt andet i forvejen, så tanken som en "ren" fortynding af noget er i sig selv dødfødt.

9
30. marts 2015 kl. 07:50

Uden at have vanvittigt meget forstand på det, synes jeg at d'herrer gør det rigtige: Udfører eksperimenter for at påvise om der er noget om snakken mht. om vand kan påvirkes af magnetfelter.

Man skal jo ikke afskrive alt som nonsens bare fordi det ikke passer ind i den verdensopfattelse vi har lige nu.

Netop omkring vand er der eksempelvis en del som har haft gavn af disse 'magnetiske afkalkere', som man rent videnskabeligt (endnu) ikke kan forklare hvordan virker. Jeg ville selv være blandt de første til at afvise at der overhovedet var en virkning, hvis det kun drejede sig om et par stykker som havde oplevet en effekt, men der er jo efterhånden ret mange som mener det forbedrer deres vandsystemer. Så finder jeg godt nok at der er grund til at undersøge sagen nærmere. Og det ser det jo ud til at der er nogen som gør her.

Og efter den videnskabelige metode, altså. Det synes jeg er al ære værd.

8
30. marts 2015 kl. 00:28

Hidtil er alt jo afvist som tro og overtro. Jeg ved intet, og kikker derfor hver gang spændt på hvad kloge hoveder mener.

7
29. marts 2015 kl. 22:42

Ingeniøren er nok ikke stedet for nytænkning eller nye veje. ”Hvad man ikke forstår, kan man altid pisse på” eller afvise som ”nonsens”. For dem, der prøver med en større synsvinkel, så vil vand med dens slags egenskaber åbne døren både for alternative behandlinger og for en dybere forståelse af, hvad liv er og livets mekanismer. Det er så bare ærgerligt, at det ikke kan forgå i vort eget fagblads regi, og at det skal skæmmes af dumme kommentarer.

Problemet er, at ingeniører og videskabsfolk kræver en argumentation baseret på en stringent og konsekvent dataindsamling. Samt en fyldestgørende beskrivelse af forsøget, der tillader andre at gentage det under lignende forhold.

Konfronterer man homeøpater, healere og andet godtfolk med disse mangler i deres argumentation, bliver man som oftest selv kaldet dum, uvidende, indskrænket og "for logisk".

Men de har jo heller ingen interesse i at få endegyldigt bevist ubrugeligheden af deres overtro.

Jeg har egentlig ikke noget mod alternative behandlingsformer. Bare vi kalder det ved dets rette navn: Wellness, og ikke medicin.

6
29. marts 2015 kl. 22:21

...er egnet til et debat forum, men til en forskning der mener at der kunne være mulighed for at få en viden vi ikke har. Det er forskellen på udvikling og forskning. Forskning prøver at finde ud af hvad vi ikke ved og udvikling bygger på at lave ting med den viden vi har.. en opfindelse opstår, når man arbejder med den viden vi har og opdager at måden med at anvende den viden vi har kan anvendes på en "smartere" måde.

5
29. marts 2015 kl. 21:08

Ingeniøren er nok ikke stedet for nytænkning eller nye veje. ”Hvad man ikke forstår, kan man altid pisse på” eller afvise som ”nonsens”. For dem, der prøver med en større synsvinkel, så vil vand med dens slags egenskaber åbne døren både for alternative behandlinger og for en dybere forståelse af, hvad liv er og livets mekanismer. Det er så bare ærgerligt, at det ikke kan forgå i vort eget fagblads regi, og at det skal skæmmes af dumme kommentarer. Der er så meget, vi ikke forstår. Der er så meget, vi gerne vil vide. Meget af det kommer vi selv til at udelukke med de grænser, vi sætter for vor søgen efter svar. Vand er interessant fordi det indeholder en plasticitet og en foranderlighed, der kunne være mediet for mange ændringer, hvis det f.eks. kan oplagre og afgive energi, og dermed være en slags hukommelse også. Der er ikke noget vidtløftigt i dette. Det med at oplade, aflade og huske, har givet os det kvantespring , vi kalder cpu, og før det spredning af information gennem radio og fjernsyn.

Mads Christensen

4
29. marts 2015 kl. 20:45

"Water: a universal amplifier for the signals of life" - virkelig? Hvorfor ikke brint eller kvælstof?

kære Jens Ramskov, der er stadig et par dage til 1. April...

Det esoteriske passer vist ikke rigtig til ing.dk, men masser af andre hjemmesider byder sig til.

Bent.

2
29. marts 2015 kl. 18:19

Ethvert menneske der har arbejdet med en pilekvist er vel klar over at vand er ualmindeligt magnetisk...

Kilde: The Flat Earth Society

Bent.

1
29. marts 2015 kl. 16:06

Inden tråden bliver oversvømmet med holistisk behandling og grandervand, kan vi så få nogle artikelreferencer til den omtalte forskning, Jens Ramskov?