Er insektgift i frugt skadeligt for hjernen? Ja, siger forskere - nej, siger Miljøstyrelsen

Hvem skal man tro: de forskere, som Miljøstyrelsen har hyret til at måle nedbrydningsprodukter efter insektgifte i urinen på danske børn og deres mødre, eller styrelsen selv?

Det spørgsmål rejser sig, efter at tre forskere fra hhv. Københavns og Syddansk Universitet har fundet spor af sprøjtemidler, der går under betegnelsen organofosfater, i urinen på 90 procent af de kvinder og børn, som de har målt det på.

I forskernes egen konklusion står, at det er risiko for helbredsskader. Og forskerne selv advarer mod at spise importeret frugt og grønt med sprøjterester, særligt citrusfrugter.

DTU: Ingen fare på færde

Miljøstyrelsen skyder imidlertid den risiko fuldstændig ned i den meddelelse, som er udsendt sammen med rapporten. Miljøstyrelsen henviser til, at Fødevarestyrelsen har bedt DTU om at foretage 'en vurdering af den danske befolknings samlede indtag af organofosfater via fødevarer.'

'Med den nuværende viden er vurderingen, at danskernes samlede indtag ikke udgør en risiko, særligt efter at grænseværdien for organofosfatet chlorpyrifos netop er blevet sat ned for en række afgrøder. Denne vurdering gælder også for gravide og børn,' skriver Miljøstyrelsen. Hverken DTU, Fødevarestyrelsen eller Miljøstyrelsen har offentliggjort selve vurderingen.

Derimod er hele forskernes rapport offentliggjort, og de har selv taget bladet fra munden i en artikel i Altinget. Men inden de får ordet, og vi vender tilbage til chlorpyrifos, så lad os lige notere, hvad deres undersøgelse viser.

Ikke tilladt i Danmark

Forskerne har analyseret urinen fra 144 skolebørn og 145 mødre for seks forskellige nedbrydningsprodukter fra organofosfater. Det er en samlet betegnelse for bekæmpelsesmidler, der virker som nervegift mod insekter. De fleste af dem har aldrig været tilladt, men nogle enkelte har kunnet benyttes til prydplanter dyrket i drivhuse, men ikke i fødevareproduktion og ikke i det åbne land herhjemme.

Læs også: Miljøgift fundet i syv danske åer

Derimod er mange af midlerne tilladt i udlandet, både i og uden for EU. Derfor kommer de til landet med importeret frugt og grønt. Også mere om det til den tålmodige læser lidt senere.

Prøverne, som forskerne målte på, blev taget i forbindelse med et helt andet forskningsprojekt i slutningen af 2011. Der er tale om det kun andet studie, der måler udsættelsen for organofosfater herhjemme. Den ene af forskerne, Helle Raun Andersen fra Syddansk Universitet, gennemførte også den første undersøgelse.

Hver tredje havde fire nedbrydningsprodukter i urinen

De 90 procent af børnene og mødrene havde mindst et af de målte nedbrydningsprodukter i urinen. Omkring hver tredje af deltagerne udskilte fire forskellige nedbrydningsprodukter eller flere.

Koncentrationerne ligger på niveau med, hvad der er fundet i andre EU-lande. For nogle af stofferne er der tale om en nedgang i forhold til, hvad Helle Raun Andersen målte i børn herhjemme i prøver fra 2007 og 2008.

Til gengæld er niveauerne højere end, hvad der er fundet i USA. Forskerne fremhæver i deres konklusion, at nogle studier viser helbredsskader ved de amerikanske konklusioner. Derfor advarer de om, at der kan være risiko for skader i både Danmark og resten af Europa ved vores højere koncentrationer.

Insektgift fundet på halvdelen af alle appelsiner

Disse undersøgelser er blandt andet udført på Columbia University. For tre år siden citerede Politiken professor Virginia Rauh, som leder universitetets afdeling for børns sundhed, for, at børns kognitive evner tager skade, hvis mødrene har et højt indhold af organofosfater under graviditeten. Desuden sker fysiske ændringer i hjernens cortex, og der er øget risiko for at udvikle ADHD.

Læs også: Sprøjtegift i 99 procent af danske børns urin

Den nye danske undersøgelse siger ikke noget om, hvordan organofosfaterne havner i danskernes organismer. Det er dog ikke den store overraskelse, da de findes i importeret frugt og grønt.

Forskerne nævner specifikt insektgiften chlorpyrifos. Den måler Fødevarestyrelsens kontrolprogram jævnligt. Den optræder langt overvejende i citrusfrugter. I 2014 blev den således fundet i halvdelen af alle prøver af appelsiner. Chlorpyrifos bruges dog også på andre produkter og blev for eksempel syv gange fundet på importerede æbler. Dog er grænseværdien kun yderst sjældent overskredet.

Forsker: Spis kun dansk eller økologisk

Så er vi endelig kommet tilbage til at give forskerne ordet; her Helle Raun Andersen:

»Jeg er ikke overbevist om, at det altid er trygt at spise frugt og grønt fra udlandet. Så jeg vil anbefale børnefamilier og særligt gravide at spise økologisk. Eller dansk,« siger hun til Altinget.

»Vi har målt ret høje koncentrationer i danskernes urin. Og det er bekymrende, fordi vi mistænker, at de her stoffer skader børns hjerner. Danmark bør presse på for at få sat EU’s grænseværdier ned, så de undersøgte pesticider bliver udfaset.«

Miljøstyrelsen: Læg ikke for meget i de amerikanske undersøgelser

Altinget har også talt med specialkonsulent Susanne Hougaard Bennekou fra Miljøstyrelsen, som overhovedet ikke er bekymret:

»De her stoffer er reguleret hårdt med lave grænseværdier. Og vi mener ikke, at den nuværende eksponering er problematisk. Det peger Fødevarestyrelsens overvågning af pesticidrester også på,« siger hun og skyder de amerikanske undersøgelser ned.

»De her sammenhænge er ikke fuldt ud dokumenteret, og det er vores vurdering, at man ikke skal lægge alt for meget i de amerikanske undersøgelser.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Man finder også organophosphater i biocider til husdyr og kæledyr samt i pesticider anvendt i gartnerier! Eksponeringer (indeluft, støv mv.) fra sådanne anvendelser er ikke kortlagt og indregnet i danskernes samlede indtagelse, som derfor i virkeligheden er lang større, end myndighederne regner med!

Da det er stoffer med lav persistens og akkumuleringsevne er det heller ikke årsindtagelsen, der er afgørende for skadevirkningen og transporten til nervesystemet/hjernen, men de højeste daglige indtagelser (toppen af variationerne!). Og disse er ukendte! Når man ikke ved noget, er man som myndighed nødt til at sige, at det er uproblematisk, for ellers skulle man jo have gjort noget (undersøgelser, indgreb)!

 • 7
 • 0

Man finder også organophosphater i biocider til husdyr og kæledyr samt i pesticider anvendt i gartnerier!

Bare ikke i Danmark: "Danske landmænd og gartnerier bruger ikke længere de stoffer på afgrøder, som der er fundet rester af i danskernes urin. .. I Dansk Gartneri er vi glade for at den danske produktion af frugt og grønt foregår uden brug af denne type pesticider, det bekræfter endnu engang, at det er fornuftigt at vælge dansk produceret frugt og grønt, siger Torben Lippert og bemærker, at der nu er fundet en lavere koncentration af denne type pesticidrester hos danskerne end i 2007, da den seneste sammenlignelige rapport udkom." http://www.maskinbladet.dk/artikel/dansk-g...

 • 1
 • 0

Bisphenol A, organofosfater, Butylparaben, Triclosan, Methylparaben, Triphenyl phosphate, m.fl. m.fl. Hvor mange ingredienser skal der i en cocktail, før det er for mange?

 • 1
 • 0

Hvorfor mon forskerne hovedsageligt kun har undersøgt sprøjtegifte, som er ulovlige at benytte i DK? Er det Miljøstyrelsen, som har gang i endnu en køb dansk kampagne? Hvad er der egentlig i dansk producerede fødevarer? Det havde da været mere relevant at fokusere på alle former for sprøjtegifte - også dem, som bruges i stor stil i DK.

 • 2
 • 0

citat " Koncentrationerne ligger på niveau med, hvad der er fundet i andre EU-lande. "

sammenholdt med citat:

"Derimod er mange af midlerne tilladt i udlandet, både i og uden for EU. Derfor kommer de til landet med importeret frugt og grønt.#

jamen - hvis man går ud fra at danske børn og deres mødre spiser nogen dansk produceret frugt, så burde danske børns niveau være under udenlandske børns, medmindre udenlandske børn spiser lige så meget dansk frugt som danske børn. Derfor er teorien om lusemidler eller andet nok ikke helt på afveje.

 • 1
 • 1

Dialkylphosphater er også metabolitter af trialkylphosphater, der bruges som opløsningsmidler, blødgørere, stabilisatorer etc i industriprodukter og polymere. Disse stoffer er ikke reguleret og bruges i alle lande, så de kan forklare den begrænsede forskel mellem landene. Det undrer mig blot, at dibutylphosphat ikke er målt, men kun methyl- og ethylforbindelser.Tributylphosphat er nemlig et af de vigtigste stoffer i denne gruppe.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten