Er fluer blinde over for lys?

Søren Lund undrer sig over, han ikke kan jage fluer væk fra sin computerskærm ved at flakke med lyset:

"Er fluer blinde over for lys? Når der sidder en stueflue på min computerskærm, forsøger jeg ind imellem at skræmme den væk, ved at swappe hurtigt og gentagende mellem eksempelvis sort og hvid baggrund, ved maksimal lysstyrke. Fluerne er dog tydeligvis fuldstændigt upåvirkede af det. Er fluer helt blinde overfor det for mennesker synlige lysspektrum?"

Forskningsleder Karl-Martin Vagn Jensen, biolog ved Århus Universitet, svarer:

"Som de fleste insekter har fluer sammensatte øjne (facetøjne), hvilket vil sige, at de har øjne, der er sammensatte af flere tusinde enkeltøjne med hver sin nerveforbindelse. Når et objekt observeres, bliver det registreret i flere enkeltøjne og de er derfor fremragende til at erkende bevægelse.

Synscellerne har forskellig følsomhed i forhold til lysets bølgelængde. Dette fordeler sig på tre væsentlige bølgelængder eller farver, hvorfra et farvebillede dannes. Fluerne har således et ganske udmærket dagsyn og kan endvidere, som mange andre insekter, også se i det ultraviolette område. Dette sidste udnytter man i fluefangere, hvor fluer tiltrækkes af UV-lys og dernæst fanges i en fælde.

Fluen, der satte sig på computerskærmen, kan naturligvis være en af flere arter, men det er et rimeligt at tro, det har været en stueflue, Musca domestica. Denne flue udvikles i gødning og andet henfaldende materiale i stalde. Ved forsøg med mærkede stuefluer har man vist, at de let kan flyve flere kilometer. Fluer, som klækker, hvor der er gødning og føde nok, vil for størstepartens vedkommende blive, hvor de er.

På den anden side er det et faktum, at naboer kan få del i flueproduktionen fra en gård med husdyr. Om dagen er stuefluerne meget aktive, så længe de er sultne og undersøger flittigt deres omgivelse. Lugt og syn spiller en vis rolle, men det er først og fremmest med smagsorganerne på fødder og snabel, at fluerne smager sig frem.

Når fluen sidder på skærmen skyldes det fluernes meget stærke tiltrækning til varme (termotaxi). Stuefluen foretrækker temperaturer omkring 35°C (overfladen på min fladskærm er cirka 30°C). Denne tiltrækning til varme er meget dominerende hos stuefluen og det er rimeligt at antage, at det totalt overdøver eventuelle stimuli fremprovokeret af "swappen" mellem farverne på skærmen.

Undersøgelser har endvidere vist, at fluer stimuleres meget af kontraster mellem to farver og meget gerne undersøger overgangen mellem farver, hvilket man har søgt at udnytte ved konstruktionen af fælder."

Karl-Martin Vagn Jensen er forskningsleder og biolog ansat ved Århus Universitet og har i mange år arbejdet med skadedyrs biologi ved Skadedyrlaboratoriet.

Dokumentation

Læs og stil spørgsmål til Scientariet

Emner : Dyr

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kunne forestille mig, at fluen danner et 3D-billede af omgivelserne og på den måde opnår højere sensitivitet overfor bevægelser frem for lysændringer på en plan flade. Fluen har et avanceret "optomotor"-system der bidrager til fluens præcise bevægelser i omgivelser med andre elementer i bevægelse. Via dette system kan de trække deres egen bevægelse eller "forstyrrelse" af synet fra resten af de elementer der omgiver dem. Dette kan bl.a. lade sig gøre fordi fluen ikke kan bevæge øjne eller hoved og på den måde opnår den en meget præcis fornemmelse af sig selv.

Så vidt jeg har kunne læse mig til, så genkender fluen også omgivelserne med et "motion detection"-system, hvilket tilsyneladende baserer sig på kontrastforskelle og elementets hastighed. Der findes tonsvis af artikler som beskriver fluen og dens nervesystem, men jeg fandt ikke umiddelbart en undersøgelse af en blinkende skærm. Prøv at søg på www.pubmed.gov

For eksempel er her én fra Biol. Cybern. 53, 285-306 (1986) Elementary Pattern Discrimination (Behavioural Experiments with the Fly Musca domestica) W. Reichardt x and Ai-ke Guo 2

 • 0
 • 0

Se sådan på det: Et øje er et organ der netop et udviklet til at registrere lys, og fluer har øjne. Så, hvorfor skulle fluen udvikle øjne hvis det at sanse lys ikke var vigtig for fluens overlevelse. Var lysoptattelse ligegyldigt for overlevelsen, ville der opstå et selektionspres imod at bruge energi på at danne disse fysiologisk omfattende organer, og fluer med ringere udvilkede øjne ville langsomt vinde over fluer med normale øjne. Et simplelt eksperiment der måske kunne eftervise denne hypotese, var at holde en population af fluer over længere tid i total mørke og se om der efter et vist antal generationer, kunne registrers en statisktisk overvægt at fluer med diminutive øjne i populationen. Lignende eksp. er med garanti allerede lavet.

 • 0
 • 0

Jeg har den teori at flyvende insekter altid "søger mod lyset" og udnytter ofte dette hvis en spyflue svirrer rundt i huset en sommerdag: jeg åbner en dør/vindue, trækker gardinet for og genner kræet om på den mørke side af gardinet. Som regel flyver den ud i lyset med det samme og jeg undgår fluesmat på vinduet. Desværre virker det ikke på edderkopper :-)

 • 0
 • 0

Jeg har prøvet at bevæge musemarkøren under fluen i hastige bevægelser frem og tilbage med et spændende resultat: fluen (lignede en stueflue) begyndte at "spjætte" og "hoppe" omkring markøren. Det så vældig sjovt ud, så jeg prøvede flere gange med andre fluer (der var flere fluer på skærmen) med samme resultat. Jeg gætter på, at det er en truende adfærd for fluer.

 • 0
 • 0

Jeg oplever, at fluer som regel falder til ro i mørke. Det er intet problem at sove i et rum, hvor der er fluer, så længe det er mørkt. Men når morgenlyset falder ind ad vinduet begynder de at summe rundt og holde een vågen. Altså reagerer de på lys. Desværre kan man ikke sige det samme om myg; de svirrer lige meget rundt også ved slukket lys.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten