Er dufte mindre kraftige om vinteren?

**D. Nielsen spørger: **Hvorfor kan jeg lugte f.eks. cigaret- og piberøg på lang afstand om vinteren, hvor kulden vel egentlig burde bevirke, at alt krymper - inkl. mine 'smagsløg' mht. duft/lugt? Er der mindre modstand i luften på grund af kulden eller hvad?

Mogens T. Jensen, A-TAP, Institut for Fysik og Kemi, Syddansk Universitet, svarer:

Om vinteren er temperaturen lavere, og afdampningen af flygtige og evt. lugtende forbindelser meget nedsat fra blandt andet vegetationen.

Har man f.eks. prøvet en sommerdag at stå i nærheden af en blomstrende ligusterhæk eller blomstrende hvidtjørn, så kan duften ofte være næsten bedøvende. Om vinteren er der derfor meget mindre mængde af duftstoffer, som kan sløre lugten af tobaksrøgen.

Dertil kommer, at lufthastigheden om vinteren generelt er højere end om sommeren, og røgen kan derfor bevæge sig længere væk på kortere tid og derfor opleves mere intenst.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.