Er de enkelte edderkoppearters spindelvæv forskellige?

17. december 2011 kl. 09:002
Er de enkelte edderkoppearters spindelvæv forskellige?
Illustration: Bigstock.
Artiklen er ældre end 30 dage

Christian Morsing spørger til egenskaberne ved spindelvæv hos forskellige edderkoppearter:

»Er edderkoppespindets tråde runde (cirkulære)? Er der forskel på trådene for de forskellige arter? Man kunne jo forestille sig, at de største edderkopper spinder de stærkeste tråde, fordi de skal holde til det tungeste bytte, men er det tilfældet?«

Thomas Hesselberg, Forsker med speciale i edderkopper ved institut for Zoologi på Oxford University, svarer:

Når vi finder et edderkoppespind eller enkelte tråde efter edderkopper, ser de med det blotte øje ud til at bestå af en enkelt tråd. Undersøger vi dem under et kraftigt lysmikroskop eller et elektronmikroskop kan vi dog se, at de faktisk består af flere fibre.

Sikringstråden (edderkoppens livline) og hjulspindets radialtråde ('egerne') består eksempelvis af to fibre, mens hjulspindets ramme- og forankringstråde kan bestå af helt op til otte fibre. Hver enkelt fibers tværsnit er cirkelformet og har normalt en diameter på 2-4 µm. Som en sidebemærkning kan nævnes, at silketråde fra silkeormen, hvorfra vi udvinder kommerciel silke til tekstiler, har et trekantet tværsnit.

Der er også forskel på de enkelte tråde. En edderkop kan danne helt op til syv forskellige typer af silke. Således består sikringstråden og hjulspindets skelet (radierne, rammen og forankringstrådene) eksempelvis af stor ampullat-silke, hvorimod fangst-spirallen er bygget af klæbrig silke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan dog også være forskelle mellem de samme typer af silke. En forskel kan, som tidligere nævnt, være antallet af fibre, men også diameteren af de enkelte fibre kan variere. Eksempelvis har studier vist, at diameteren af sikringstrådens fibre afhænger af edderkoppens vægt. Det giver god mening, for jo tungere edderkoppen er, jo stærkere skal sikringstråden også være for ikke at knække under edderkoppens vægt. Det samme gør sig gældende for silketrådene i hjulspindet.

Forskellige arter af edderkopper har også forskellige størrelser tråde, men derudover kan der også være forskelle i silkens mekaniske egenskaber (styrke, sejhed og strækbarhed). F.eks. er ampullat-silke fra de store tropiske, gyldne hjulspindere i slægten Nephila (vægt op til 2
to gram) stærkere og sejere end tilsvarende silke fra vores hjemlige korsedderkop (vægt op til 0.5 gram), udover at førstnævntes silketråde naturligvis også består af større fibre.

Elektronmikroskop-billeder af forskellige typer af edderkoppe-silke taget direkte fra hjulspind.

A. Radial-trådene består typisk af to fibrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

B. Rammetrådene består af mellem to og otte fibre, men normalt omkring fire.

C. Fangst-spiraltrådene består af to centrale fibre, der er dækket af en vandig opløsning, som med regulære intervaller danner små limdråber.

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
19. december 2011 kl. 09:55

Natur og Museum som er et tidsskrift fra Naturhistorisk Museum i Århus har udgivet to numre som behandler emnet: Edwin Nørgaard, "Spindelvæv" Natur og Museum 1987 nr. 2 og Edwin Nørgaard, "Edderkopper i hus og have" Natur og Museum 1991 nr. 3 I "Spindelvæv side 27-29 beskriver Edwin Nørgaard hvordan man har lavet tekstiler ud af edderkoppespind, og at man almindeligt har anvendt en særlig type edderkoppesilketråd til det materiale som trådkorset i nivellerinstrumenter, astronomiske kikkerter og skydevåben er lavet af. Citat: "Indtil og under Første Verdenskrig var anvendelsen af edderoppesilke til trådkors stor, og den fik et opsving igen under Andens Verdenskrig og årene derefter. I 1950 betalte fabrikkerne således 5 dollars for 10 fod edderkoppesilke." Venlig hilsen Klaus