Er brændenælder, sar og salvie den nye kur mod sukkersyge?

Måske bliver rug og raps snart erstattet af brændenælder, sar og salvie ude på de danske marker.

Disse og andre gammelkendte plantearter har nemlig vist sig at være gode kandidater til at forebygge og behandle type 2-diabetes. Så gode, at det kan betale sig at fremstille naturmedicin af dem.

Den vej kan det meget sandsynligt gå, mener ph.d.-studerende Kathrine Bisgaard fra Institut for Råvarekvalitet ved Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet.

Derfor er hun og kolleger fra Syddansk Universitet og Christian-Albrechts Universitet i Kiel, Tyskland, gået i gang med en undersøgelse af, hvilke plantearter der kan gro på nordeuropæiske breddegrader, og hvilken effekt de har på diabetes 2.

21 plantearter er indledningsvist blevet undersøgt, og 60 procent af dem har vist sig lovende. Det er bl.a. bukkehorn, brændenælde, hyldeblomst, rød solhat, sar og salvie.

Mælkebøtter og morgenfruer har ingen effekt

Omvendt har bl.a. mælkebøtte, morgenfrue og stenkløver vist sig ikke at have nogen effekt - disse planter er nu ude af undersøgelsen.

»Anden høstsæson er lige afsluttet og vi har nu flere hundrede kilo plantemateriale liggende på frost. Dem skal vi nu i gang med at analysere«, fortæller Kathrine Bisgaard.

Hun og kollegerne søger efter de bioaktive indholdsstoffer i planterne - oftest vil flere forskellige stoffer være sammen om at have en effekt. Helt specifikt leder de efter stoffer, der kan aktivere PPAR; en nuklear receptorer, der findes i menneskets fedtvæv, hvor den er vigtig i regulering af fedtmetabolismen.

Naturmedicin kan forebygge

»Jeg mangler stadig at identificere flere aktive stoffer. Når jeg er færdig med det, skal vi endeligt dokumentere den effekt, vi har fundet. I øjeblikket er vores tyske samarbejdspartnere i gang med forsøg med mus: Musene har gennem lang tid fået foder tilsat ekstrakt af rød solhat. De er lige blevet slagtet,« siger Kathrine Bisgaard.

Hendes forskergruppe er ikke den eneste, der forsker i plantemedicin til type 2-diabetes.

»Men i modsætning til andre, der f.eks. primært tester for planternes generelle evne til at sænke blodsukkeret, tester vi først evnen til at påvirke insulinresistensen,« fortæller hun.

Type 2-diabetes-patienter har insulinresistens - men mere interessant i denne sammenhæng er, at mange af dem udvikler resistens, længe inden sygdommen diagnosticeres.

Hvis de får plantemedicin, der regulerer insulinresistensen tidligt i forløbet, kan medicinen virke forebyggende og måske forhindre at patienten får diabetes.

Den plantemedicin, forskerholdet leder efter, kan altså både bruges forebyggende og behandlende.

Kathrine Bisgaard vil endnu ikke sige noget om, hvornår en sådan ny plantemedicin eventuelt kommer på markedet.

»Så snart som muligt - men der er lang vej endnu,« lyder hendes forsigtige konklusion.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Det jordbrugsvidenskabelige fakultet