Epidemiforsker: Indfør karantæne for alle ankommende flypassagerer

Plus8. januar 2021 kl. 03:0010
Epidemiforsker: Indfør karantæne for alle ankommende flypassagerer
I juni landede et fly fra Pakistan. 21 ombordværende blev siden testet positiv for covid-19, og dertil otte af deres nære relationer. Illustration: Wo st 01 / Wikimedia Commons.
Covid-19 smitter ombord på fly trods masker, viser forskning. De nye varianter forhøjer risikoen. Men i Danmark er der ingen krav til ankommende flyrejsende fra udlandet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark bør hurtigst muligt lukke ned for internationale flyrejser, eller i det mindste gøre som mange andre lande, og indføre tvungen karantæne for alle, som ankommer fra udlandet, indtil det står klart, om de har covid-19.

Sådan lyder det fra afdelingslæge Christian Wejse, som er infektionsmediciner på Aarhus Universitetshospital og forsker i globale epidemier på Aarhus Universitet, efter at newzealandsk forskning bekræfter, hvad tidligere studier og erfaringer også antyder: Covid-19 smitter også ombord på fly.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
11. januar 2021 kl. 13:53

Det ville være en rigtig gaod idé. Falck har allerede stillet en organisation på benene, det ville være smart hvis man der for fx. 500 Kr. kunne købe en vaccination. Vaccinen måtte selvfølgelig ikke tages fra dem Danmark allerede har fået tildelt. De 500 Kr. er beløb jeg har læst et sted at det er manrkedsprisen for de tilgængelige vacciner der ikke er lavet aftaler for. Resulatet ville jo være at flere mennesker kunne komme i gang med at passe deres job, og at den genrelle vaccination hurtigere ville kunne afsluttes.

9
9. januar 2021 kl. 21:00

Og så skal det lige være muligt at hive tegnebogen frem og betale ved kasse et for at få en tidlig vaccination, hvis man har behov for at sende en teknikker ud i marken, eller andre vigtige sager.

8
9. januar 2021 kl. 00:08

dog ikke bare kræve af alle, at de skal bestå en lyntest for CoViD-19, før de må gå ombord på flyet? Man kan sagtens nå at blive smittet på 24 timer. Så er man også ude over svindel med attester m. v.

7
9. januar 2021 kl. 00:04

dog ikke bare kræve af alle, at de skal bestå en lyntest for CoViD-19, før de må gå ombord på flyet? Man kan sagtens nå at blive smittet på 24 timer. Så er man også ude over svindel med attester m. v.

6
8. januar 2021 kl. 10:41

Nu er det meget få der flyver i disse tider, så burde vi ikke først og fremmest koncentrere os om de hjemlige forhold?

Den engelske corona-variant kan kun bremses ved at sætte alle kræfter ind på at vaccinere, så man kommer op i et tempo der minder om Israels 150.000 om dagen! Det må være regeringens og især sundhedsministerens ansvar at det sker, specielt at vi har købt vaccine nok så det ikke går i stå!

Men mens man venter med det kunne man jo starte med en fuldstændig nedlukning med udgangsforbud mm i de ca 12 kommuner i region hovedstaden hvor smitten topper! Og måske overveje om der er særlige forhold eller en befolkningssammensætning i disse kommuner der befordrer smitten?

For det må undre at man kunne i Nordjylland, men ikke tættere på København selvom det står langt værre til her?

https://experience.arcgis.com/experience/7ae2692f3a3042f0ba975259b95ec6af

5
8. januar 2021 kl. 10:26

Spanien har et system, der minder om det islandske omtalt ovenfor. Man kræver en frisk test for corona, som skal være lavet højst 72 timer før ankomst til landet. Alternativt bliver man testet ved ankomst med efterfølgende isolation til testresultatet foreligger. Dertil kommer en elektronisk blanket man skal udfylde på forhånd med data om evt. flyrejse, herunder hvor man sidder i flyet. Så er der kontrol på hvem der evt. bliver smittet af hvem. Man anbefaler - eller kræver? - også download af en app, Radar Covid, som ligner den danske. Det ser ud til at der er nogenlunde styr på tingene dernede, med restriktioner der ligner de danske. Man vil gøre meget . om ikke alt . for at komme end på det der giver "grøn kode" specielt for feriestederne som de Kanariske øer. Her er der lige nu smittetal på under 50 akkumulerede tilfælde per 100.000 indbyggere over en 14 dages periode på næsten alle øerne. Man kan også nemt blive teste før hjemrejse til Danmark ifølge linket ovenfor. Dvs. man kunne lave en test dagen før man rejser hjem og få resultatet på den app man har downloadet. Appen modtager oven i købet op til 14 dage efter hjemkomst til danmark beskeder om evt smitte fra personer man har været i nærheden af. Mon ikke disse foranstaltninger kunne være en løsning på problemerne, som epidemiforskeren i Ingeniørens artikel synes er så store? Bemærk i øvrigt at man ved indrejse fra de Kanariske øer f. eks kommer fra et område med "normale" tilstande . Hvorfor i alverden skulle man dog forhindre trafik fra sådanne steder, som "forskeren" tilsyneladende lægger op til ? Intelligente løsninger efterspørges....

4
8. januar 2021 kl. 10:21

Meget tyder på at et vaccinepas er på trapperne flere steder. Måske kunne vi ved indrejse kræve gyldigt vaccinepas med en vaccination som er mindst 2 - 3 uger gammel.

3
8. januar 2021 kl. 08:56

Hvis sådanne kontroller ifm. flyrejser havde været normen for et år siden, var smitten mon så nogensinde kommet ret langt udenfor Kina?

2
8. januar 2021 kl. 08:42

Det er utvivlsomt særdeles effektivt, men besværligt og ressourcekrævende - og kommer ikke fra regeringen - så det tror jeg ikke, man skal forvente.

1
8. januar 2021 kl. 08:28

Vi ankom til Reykavik på Island i Juni måned 2020. Alle 4 personer skulle udfylde data om første Hotel/overnatning og rejse formål samt kontakt data og personlige data inden ankomst. En App skulle installeres på telefon i den proces. Vi blev altså registreret, så de kunne finde os. Vi betalte for alt dette.

Ved ankomst blev vi ført til alle de rum hvor der normalt kontrolleres for pas. Hvis der var betalt og alle data var OK, så gik man til et lille rum med en/to tester, som så testede i både næse og hals.

Dette virkede effektivt, de kan kontakte/finde os hvis der testes positivt, app'en sikrer at processen forløber korrekt, brugeren betaler for det meste.

Opholdet på Island virkede sikkert, netop fordi man ikke bare kunne snige sig udenom. Hvis der ikke var kontrol ville man føle sig utryg, fordi man kan tro der kommer folk fra alle verdenshjørner i et kaos.

Deres system kan fint bruges som udgangspunkt til et lignende system på alle lufthavne i DK. Og EU for den sags skyld.