E.on planlægger fem geotermiske anlæg i Malmø inden 2028
Den tyske energikoncern E.on tror på geotermisk varme, og i Malmö planlægger virksomheden nu at bygge det første af fem geotermiske kraftværker, der skal hente varme op fra borehuller fem-syv kilometer nede i jorden.
I en pressemeddelelse kalder selskabet selv pilotprojektet for »et af Europas første geotermiske kraftværker til udvinding af geotermisk energi fra dybder på flere kilometer i industriel skala.«
Læs også: Tysk selskab vil varme danske byer op med geotermi
Vandtemperaturen i dybet forventes at ligge på op til 160 grader celsius, hvilket er tilstrækkeligt til at føre varmen direkte ind i Malmøs fjernvarmenet.
E.on er også involveret i geotermisk varme i Danmark via sit samarbejde med det danske selskab Geoop, der har ansøgt om flere geotermi-licenser på Sjælland.
Først varme i 2022
Geoop er ligeledes i forhandling med Aalborg Kommune, der har store geotermi-planer.
E.on undersøger i øjeblikket de geologiske forhold via prøveboringer, og hvis alt går efter planen, vil det første anlæg levere vedvarende og klimarigtig varme til fjernvarmekunder fra 2022.
Læs også: Teknikken er klar – politikerne tøver: Nu er det knald eller fald for grøn fjernvarme fra dybet
Derefter håber selskabet at kunne bygge yderligere fire geotermiske kraftværker i Malmø inden 2028, der hver har en kapacitet på 50 MW termisk energi. Varmen erstatter biobrændstoffer og biogas til varmeproduktion.
Læs også: Geotermi slår fejl i to ud af tre fjernvarmeanlæg
Det samlede budget for pilotanlægget er 40 mio. kroner, og projektet støttes med af den svenske energistyrelse med 9 mio. kr.
Erfaringer fra finsk, dyb boring
Omkring selve boringen samarbejder E.on med energiselskabet St1, der tidligere har gennemført verdens geotermiske første boring til et kraftværk i samme dybde i Espoo, Finland og med forhold, der ligner dem i Malmø.
Læs også: Hovedstadsområdets fjernvarmeselskaber dropper udvikling af geotermi
Andre partnere på Malmø-projektet inkluderer den svenske energistyrelse, Sveriges Geologiske Undersøgelse, Malmø by og universitetet i Uppsala.
»Med dyb geotermisk energi tapper vi en ny energikilde, der kan sikre vedvarende produktion på langt sigt. Dyp geotermisk energi er ressourceeffektiv, emissionsfri, støjfri og pladsbesparende, hvilket gør det til en af de bedste løsninger for fremtidens energisystemer,« siger Marc Hoffmann, som er adm. direktør for E.on Sverige i pressemeddelelsen.
Læs også: Mærsk vil pumpe milliardbeløb i aarhusiansk geotermi
Malmø sigter mod at være klimaneutral i 2030, og E.on er byens energipartner, der støtter omstillingen gennem produktion af vedvarende energi, intelligent energinetværk af bygninger, infrastruktur til el-køretøjer og digitalisering af energiinfrastrukturen.
