Entusiaster med egne 3D-printere opretter forum på Facebook

3D-printere strømmer ind i landet, og en række engagerede brugere har nu oprettet en gruppe på Facebook, hvor gode ideer, problemer, og hvad der ellers opleves med 3D-printere, livligt bliver diskuteret.

Se Facebook-gruppen her.

Det gælder for eksempel, hvor man køber materiale bedst og billigst. Der vises billeder af print, udveksles gode ideer til print, diskuteres problemer i selve printprocessen og naturligvis udviklingen i teknologi og priser inden for printteknologien.

Mest til hobby

En af de første som meldte sig ind i gruppen var Bjørn Bouet Smith. Han har lært 3D-printere at kende gennem sit studie i Mechatronics, hvor han er ved at tage en master. Her handler en hel del om CAD. Maskinparken derhjemme består af en 3D-printer fra Printrbot:

»Jeg er ret interesseret i robotter. Men mange projekter gik tidligere i stå fordi jeg manglede en let måde at lave arme og ben til robotter - de problemer er væk nu, hvor jeg har en 3D-printer,« fortæller Bjørn Bouet Smith. Han har tidligere forsøgt sig med 3D-fællesskaber som printrbottalk.com og reprap.org, men er glad for, at der nu er et fællesskab, som foregår på dansk - og så kender han flere af de andre deltagere fra tidligere.

Priserne faldet så alle kan være med

I dag behøver man ikke vente på at arve en rig onkel i Amerika for at blive ejer af en 3D-printer. Der fås solide velfungerende printere til under 10.000 kroner, hvilket var utænkeligt for bare fire år siden.

Selv 3D-systems, der er verdens største leverandør af 3D-printere - og forøvrigt også opfindere af den printteknologi, der hedder Stereolithography - sælger i dag en printer til cirka 7.500 kroner i USA. Og de kan fås endnu billigere - helt ned til under 2.000 kroner, men så skal man i visse tilfælde også samle dem selv.

I det hele taget boomer markedet for printere til hobbybrug, og der er masser af kunder til dem. På crowdsourcing-siden Kickstarter har flere 3D-printprojekter opnået imponerende dækningsgrader. For eksempel har en printer fra virksomheden Formlab nærmest slået alle rekorder ved at få bevilliget næsten 3 mio. dollars efter at have ønsket bare 100.000 dollars.

3D-print kan ændre verden

Flere af verdens førende analyseinstitutter har allerede udpeget 3D-print som en af de nye skelsættende teknologier, og her er hjemmeprinterne en vigtig faktor. For med tiden forventer de, at vores evne til selv at printe de ting vi har brug for vil vende op og ned på de forsyningskæder vi i dag oplever.

Noget vi køber, behøver faktisk ikke at blive produceret i Kina, hvis vi bare selv kan printe det. I dag er det måske primært et nyt cover til din iPhone, der bliver printet, men i takt med at teknologien bliver mere avanceret, så bliver der også flere muligheder.

Så hvis man vil være med i en helt ny bevægelse inden for hjemme-3D-print og gerne vil nørde lidt med hjemmebyg, så slå vejen forbi Facebook i selskab med andre entusiaster.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

For med tiden forventer de, at vores evne til selv at printe de ting vi har brug for vil vende op og ned på de forsyningskæder vi i dag oplever.

Sjovt de skrive næsten alle sammen en masse om hvor nemt det er, og hvor pænt det er.. men INTET om hvad det kan holde til.. kan man eks. printe sin egen diffrantiale til en 5KW elmotor (4.8 KW continuous and 15 KW for 1 minute)??

 • 0
 • 0

Sjovt de skrive næsten alle sammen en masse om hvor nemt det er, og hvor pænt det er.. men INTET om hvad det kan holde til.. kan man eks. printe sin egen diffrantiale til en 5KW elmotor (4.8 KW continuous and 15 KW for 1 minute)??

Det vil være direkte afhængigt af hvilket materiale der printes med og hvordan det efterbehandles. Printermateriale afhænger desuden af printeren. Hvis du er interesseret i at benytte en 3D printer kan du selv undersøge hvad du har behov for.

 • 0
 • 0

Mit indtryk er at alle de billige printere bruger plastik med lav smeltetemperatur. Og at samlingerne imellem lagene i øvrigt ikke er specielt solide så det holder ikke særligt godt.

 • 0
 • 0

Jeg er sikker på at den første inkjet-printer heller ikke var noget at råbe hurra for! Eller den første laserprinter for den sags skyld.

Det skal ikke undre mig, hvis vi om ti år får en 3D-printer i nakken til samme pris som en inkjet-printer idag!

Idag er det nærmest en selvfølge at alle har en printer! For femten år siden havde "man" - måske - en nåleprinter. HP lancerede en Inkjet-printer HP-800C til næsten 6.000 kr.! Farver! Højopløsning! Hold da op, hvor det var flot!

Ja, det tog ikke engang ti år før den kvalitet (og en langt bedre kvalitet endda!) var allemandseje!

Er der nogen der vil tage et gæt på, hvordan 3D-printermarkedet ser ud om ti år?

 • 0
 • 0

Det skal ikke undre mig, hvis vi om ti år får en 3D-printer i nakken til samme pris som en inkjet-printer idag!

Prisen er sådan set lav nok allerede (selvfølgelig er kvaliteten derefter).

Sagen er nok mere at folk skal have noget at bruge den til.

Printere har det altid være meget nemt at se hvad man skulle bruge til, da folk allerede brugte skrivemaskiner før der kom printere, så behovet var ikke kun til det ting der var lidt for sjov.

De fleste private brugere har endnu ikke ret meget at bruge en 3d printer til, ud over bare for sjov. Det kan ændre sig, men det er et nyt marked, og det har printeren aldrig været.

 • 0
 • 0

Yes netop! Hvilken nyhed. I mine øjne af de dårlige.... Hvad i alverden er der nu galt med en hjemmeside med et forum eller en blog?

Jeg er en af de åbenbart få der har fravalgt fjæsbogen. Been there, tried it, got the T-shirt, it didn't fit!

Jeg ville elske et dedikeret dansk forum om 3D-printere. Men at vælge facebook er som at købe Se&Hør og forvente at få seriøs og valid information....

Jeg fortsætter min søgen om viden om 3D-printere på det store internet, der ikke omfatter fjæsbogen. Og der er rigtig meget at komme efter skulle jeg hilse at sige.

PS: Beklager det sure opstød, men nyheden var ikke rigtig noget at komme efter, og så er det dejligt at pleje sine fordomme ;-)

Kim

 • 0
 • 0

Jeg er en af de åbenbart få der har fravalgt fjæsbogen. Been there, tried it, got the T-shirt, it didn't fit!

Jeg ville elske et dedikeret dansk forum om 3D-printere. Men at vælge facebook er som at købe Se&Hør og forvente at få seriøs og valid information.... Kim

Enig.

 • 0
 • 0

Jeg har nu ikke noget problem med facebook.

Jeg synes bare ikke at det har nogen nyhedsværdig at nogen opretter et forum, hvad end det er på facebook, eller en webside dedikeret dertil. Folk opretter facebook grupper/sider hver dag, for et hvert tænkeligt emne. Det er krævet få klik, ikke andet.

De har vel valgt facebook, fordi det er der folk er. Det er dumt at forsøge at få menensker til at tilpasse sig til sig produkt. Man skal isteddet tilpasse sit produkt til menneskerne. Det bliver ikke useriøst eller uvidenskabeligt, bare på grund af at mediet er facebook. Men jeg havde nok valgt at oprette en "rigtig" webside, som så godt kan have en facebookside tilknyttet til den.

 • 0
 • 0

Du kan se specifikationerne på de forskellige materialer til printing forskellige steder, f.eks. her: http://www.fortus.com/Materials/FDM-Materi...

I første omgang vil 3D printningen give dig proof-of-concept, dvs. du kan lave en model der demonstrerer princip og virkemåde, nemt, billigt, hurtigt og indenfor dine egne mure, dvs. du kan undgå problemer med at andre får kendskab til produktet og derved bevare patentmuligheden indiskutabelt.

Er materialet ikke stærkt nok til at lave det færdige produkt, så vil 3D modellerne kunne bruges igen som hurtige, billige og nemme forlag for støbeforme, du vil kunne lave gips og silikoneforme af modellerne og derfra kan du skalere op til andre typer støbeforme.

 • 0
 • 0

Til dem som er interesserede og som ikke bruger FB, har jeg en gruppe på LinkedIn for små reprap 3d-printere. Umiddelbart er temaet Printrbot 3d-printere, men alle andre er også velkomne.

Gruppen hedder: Printrbot User Group Danmark

Ville være hyggeligt med flere deltagere så vi kan udveksle erfaringer og dele.

Mvh Sten V.

 • 0
 • 0

I agree with Daniel, 3D printer materials depend on the printer. Take note, there are 3D printers that only allow .3mm or .75mm diameter. So if you’re a first time 3D printer buyer, better check the specifications first before purchasing it. Just a tip, most unassembled kits are perfectly compatible with both ABS and PLA. They also support Taulman nylon filament- http://www.3d2print.net/shop/3d-printer-fi...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten