Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Entreprenører skal lære at håndtere problemramt EPS-beton ordentligt

Byggeriet af Niels Bohr-bygningen til Københavns Universitet er et af de byggerier, der er blevet ramt af problemer med EPS-beton. Her måtte store mængder af materialet skovles væk fra byggeriet fordi det havde fået fugt før det var hærdet. Illustration: Bjørn Godske

Byggeriets brancheforening, Dansk Byggeri, vil hjælpe entreprenører til bedre at kunne håndtere EPS-beton på forsvarlig vis.

Letvægtsbetonen, der består af polystyrenkugler, vand og cement, blev tidligere på ugen kritiseret for at kunne føre til manglende styrke i gulvet, fugtskader, sprængte gulvvarmeslanger, hvis produktionen eller anvendelsen af materialet håndteres forkert. I ét enkelt tilfælde førte brugen af EPS-beton til, at pentangas blev frigivet i en lejlighed i København.

Læs også: Fugtskader, afgasning og manglende styrke: Ny letvægtsbeton volder problemer

Der er ingen anvisninger eller generelle reglementer for brugen af EPS-beton, og derfor kan der være tvivl om, hvordan letvægtsbetonen benyttes forsvarligt. Dansk Byggeri vil komme den tvivl til livs med ny, vejledende information til entreprenører.

»Vi udsender materiale, hvor vi opfordrer entreprenørerne til at være opmærksomme på, hvor man anvender det, og på hvordan det blandes. Det handler om at forsikre sig ved, at man får dokumentation bagud gennem systemet og kvalitetssikring via blandingsrapporter,« siger Torben Hessing-Olsen, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

Brancheforeningen vil udsende information med et nyhedsbrev onsdag, efter Ingeniøren mandag satte fokus på de problemer, Stående Byggepanel under SBi har påpeget.

Klarhed om produktet

Det bedre udgangspunkt for entreprenørernes håndteringen af EPS-beton skal også sørge for, at producenterne af selve EPS-betonen ikke står med skylden for dårligt håndværk, i tilfælde hvor selve produktet er af god kvalitet. Det fortæller Torben Hessing-Olsen.

»Vi ser egentlig, at et godt produkt får en dårlig omtale, hvilket skaber usikkerhed, fordi folk bliver nervøse for, hvad det kan,« siger Torben Hessing-Olsen.

Tommy Bunch-Nielsen deltog i Stående Byggepanels møde om sagen og fortalte i mandagens artikel i Ingeniøren om de skader, betontypen i nogle tilfælde forvolder. Han mener også, at EPS-betonens popularitet er en af årsagerne til, hvorfor det er vigtigt med oplysning i forhold til korrekt håndtering af EPS-beton. Tommy Bunch-Nielsen nævner også, at der kan være behov for overordnede regler på området.

»Det er et materiale, som har mange gode egenskaber, men som breder sig lynhurtigt, og ingen får rigtig lavet nogle regler for, hvad det skal kunne, som eksempelvis hvor meget trykfordeling der skal til, når det bruges i gulve,« siger Tommy Bunch-Nielsen, der er rådgivende civilingeniør og direktør i ingeniørfirmaet Bunch Bygningsfysik.

Sløseri kan gå ud over partnere

Manglende anvisninger på området betyder også et øget ansvar for de enkelte parter, når EPS-beton skal produceres og håndteres i byggeprojekter. Det fortæller Tommy Bunch-Nielsen.

»I dag er det overladt til leverandøren at fastsætte kravene, og derefter står entreprenør og rådgivere med øget ansvar, fordi de vælger et nyt og udokumenteret materiale, som der ikke er nogen regler for,« siger Tommy Bunch-Nielsen.

Ifølge Torben Hessing-Olsen fra Dansk Byggeri kan den ene parts svigt nemt blive den anden parts problem. Derfor er det vigtigt, at samtlige led, som benytter EPS-beton, har styr på, hvordan materialet bearbejdes på ordentlig vis.

»Gode materialer i dårlige konstruktioner bliver jo noget møg, og det bliver dårlige materialer i gode konstruktioner også,« siger Torben Hessing-Olsen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der noget til hinder for at produktområdet falder under reglerne for "Screed"?

Jeg kan i hvert fald ikke umiddelbart se hvad der skulle forhindre det efter EN 13318 "Screed material and floor screeds – Definitions".

I så fald er krav til materialerne givet i EN 13813, og produkterne kan fint CE-mærkes mv.

  • 0
  • 0

"Letvægtsbetonen, der består af polystyrenkugler,------"

Som om, der ikke har været tilstrækkeligt bøvl med kugleformen i beton, men man behøver man da ikke at blive ved. Det er menneskeligt at fejle, men at fremture med den samme fejl ---------.

"--Her måtte store mængder af materialet skovles væk fra byggeriet fordi det havde fået fugt før det var hærdet---". Man kan efter min mening IKKE lave beton uden vand, så jeg vil gerne efterlyse en forklaring.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten