Entreprenør bag fatal naturgasulykke: Vi overså højspændingskabel

Illustration: Google Streetview

»Det er simpelten en menneskelig fejl. Vi er rystede alle mand. Det er frygteligt.«

Der lyder ingen dårlige undskyldninger. Kun dybfølt beklagelse fra Niels Nielsen. Han er medejer af Tjele Entreprenør Forretning Aps. Det var to af hans folk, som 10. august udførte en underboring til en gasstikledning i landsbyen Stjær vest for Aarhus, som knap to måneder senere fik et hus til eksplodere. Husets 87-årige beboer omkom i eksplosionen.

Læs også: Gas-tilbageløb sprængte hus i Højrup

Tjele Entreprenør Forretning udfører gasstikledninger for HNM Gasnet P/S i 17 midtjyske kommuner. Opgaven i Stjær var et standardjob, hvor en gasstikledning skulle bores under en vej. Entreprenøren havde som sædvanligt søgt gravetilladelse og indhentet oplysninger i Ledningsejerregistret (LER) om de ledninger, der lå begravet i området.

Der var både kloakrør, telekabler, fiberkabler, lavspændingskabler og et højspændingskabel.

Kabler blev fritlagt. Men overså højspænding

Før man begynder at bore, skal kablerne fritlægges på arbejdsstedet, så man er sikker på, at man ikke rammer noget. Men denne dag overså de ellers erfarne medarbejdere et af kablerne.

Læs også: Formodet gaseksplosion jævner to bygninger med jorden i New York

»De fritgraver de andre kabler under fortovet men overser, at der ligger et højspændingskabel under kantstenen,« fortæller Niels Nielsen.

Boringen lykkes uden problemer, og så snart det 40 mm tykke plastrør, der beskytter selve gasstikledningen, er på plads, skyder en medarbejder fra HNM Gasnet den 20 mm tykke PE gasledning ind i beskyttelsesrøret. Efter en trykprøvning svejses det på hovedledningen. To dage senere lukkes udgravningerne, og fliserne lægges tilbage på plads.

Udfald dagen før eksplosion

Den 28. september registrerer det lokale elselskab et udfald på højspændingsledningen på vejen. Selskabet frakobler kablet, men der er en alternativ forbindelse mellem transformatorstationerne, så det er ikke nødvendigt med det samme at grave kablet op for at finde fejlen.

Læs også: Efter fatal naturgasulykke: Vil tjekke alle steder, hvor gas og højspænding krydser

Kl. 16.27 dagen efter får Sydøstjyllands Politi en melding om en eksplosion. Ifølge Århus Stiftsstidende er ‘huset braset fuldstændig sammen og ligger i en bunke som pindebrænde, mens ruder i de omkringliggende bygninger, blandt andet et pizzeria, er blæst ind og smadret.’

Hurtigt står det klart, at der er tale om en gasekplosion. Og gassen strømmer stadigt ud og føder ilden.

Læs også: Serie af gaseksplosioner flåede gaderne op

Niels Nielsen læser en artikel om ulykken, men forbinder det slet ikke med hans firmas arbejde.

»Vi havde overhovedet ikke nogen mistanke om, at vi kunne være skyld i noget som helst.«

Undersøger: Meget voldsom eksplosion

Sikkerhedsstyrelsen sender undersøgere ud for at finde årsagen til ulykken. En af dem er chefkonsulent Arne Hosbond.

»Det så meget, meget voldsomt ud. Der er ingen tvivl om, at eksplosionen er sket inde i huset. Det har skabt et overtryk, som har trykket væggene i stueetagen ud, og så er huset kollapset. Ilden har fået fat i spærrene og derefter i målerskabet og opgangsrøret, og så vil naturgassen nære branden.«

I dagene efter leder styrelsen efter årsagen til ulykken. Mistanken samler sig efterhånden til boringen af stikledningen.

Boreudstyr har snittet kabel

Efterforskerne kan se, at der er smeltet hul i både beskyttelsesrøret og stikledningen. Og der er skader på højspændingskablet.

»Entreprenørens jordfortrængningsudstyr har med stor sandsynlighed snittet højspændingskablet, da han borer under vejen,« fortæller Arne Hosbond.

Skaden på kablet har fået det til at udvikle så meget varme, at det over tid har smeltet beskyttelsesrør og gasledning.

Læs også: Gaseksplosion nær Paris rev bygning midt over

»Og så tager gas den nemmeste vej ud. Det har tilsyneladende været ind igennem fundamentet på huset, der var placeret omkring en meter fra kablet. Der vil altid være utætheder i så gamle huse og vi kan se, at der er rotter i området, så der kan også være gange i jorden, som har fået gassen til at sive ind i huset.«

Huset har krybekælder, så gassen har kunnet ophobe sig der indtil en tændstik, en lighter eller en elektrisk gnist har antændt den. Selv om naturgas lugter meget markant, er der tilsyneladende ikke nogen, der har lagt mærke til udsivningen, før det var for sent.

Forstærk fokus på kabler

Sikkerhedsstyrelsen er nu ved at se på, om der er begået lovovertrædelser i sagen. Imens er Tjele Entreprenør Forretning ved at tjekke alle de steder, hvor de har krydset højspændingsledninger for at sikre, der ikke er overset skader andre steder.

»Der må slet, slet ikke være nogen tvivl i forhold til, om der er lignende fejl andre steder,« siger Niels Nielsen.

Læs også: Gaseksplosion årsag til 37 dræbte i mexicansk skyskraber

Ulykken har rystet firmaet.

»Vi synes selv, at vi plejer at være meget grundige i vores arbejde. Firmaet er startet i 2002, men både ledelse og medarbejder har arbejdet med gasledninger siden 1990’erne, og vores folk er meget regelrette. Vi ved godt, at man skal tage det meget seriøst, når man graver i jorden, for der ligger alt muligt dernede. Men vi skal have skærpet vores fokus endnu mere.«

Han håber, at andre firmaer også vil lære af ulykken.

»Det er derfor, vi vil være helt åbne om det. Så andre kan se, at man skal tage den her slags arbejde meget seriøst.«

Optagelser fra Local Eyes kort efter eksplosionen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Som jeg skrev i en kommentar til den anden artikel om sagen, så er årsagen til eksplosionen at gas har kunnet sive ind i huset - antagelig gennem utætte gennemføringer for forsyningsledninger.

Som det er oplyst, så skyldes gaslækken entreprenørarbejdet, men det er da vist ikke skyld i indsivning af gassen ? Det er ihvertfald ikke beskrevet.

Så kan vi får årsag og virkning adskilt

 • 2
 • 0

Så vidt jeg ved sidder alle gasmålere (naturgas) til private huse udvendigt, og gasrøret føres ind over jordplan, så fejlen virker endnu mere mærkelig. Kunne gassen også tænkes at have sivet ind via gamle lidt utætte afløb?

 • 1
 • 4

Kunne gassen også tænkes at have sivet ind via gamle lidt utætte afløb?

Man kunne også læse et af deres gæt i artiklen :)

»Og så tager gas den nemmeste vej ud. Det har tilsyneladende været ind igennem fundamentet på huset, der var placeret omkring en meter fra kablet. Der vil altid være utætheder i så gamle huse og vi kan se, at der er rotter i området, så der kan også være gange i jorden, som har fået gassen til at sive ind i huset.«

 • 2
 • 1

Det er let at være bagklog, men han kunne måske også have set at en gasledning passerede forbi fejlen, når nu der opstod en fejl.

Jeg opfatter det sådan at el-selskabet ikke undersøger fejlen på daværende tidspunkt, men blot kobler kablet fra ("ved vejen" eller hvor der står et skab).

Citat fra artiklen: "Selskabet frakobler kablet, men der er en alternativ forbindelse mellem transformatorstationerne, så det er ikke nødvendigt med det samme at grave kablet op for at finde fejlen."

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten