Ensom ulv vinder ny pris

Sidste efterår faldt Lars Ørtoft, der er rådgivende ingeniør med sit eget firma, over den internationale konkurrence "Grundfos Innovationspris 2007" på bagsiden af Grundfos' nyhedsbrev.

Han skrev en ansøgning, og nu har han vundet prisen, som uddeles for første gang, for på en innovativ og kosteffektiv måde at udnytte de eksisterende pumper i nogle højhuse i Rødovre fra 1951. Vel at mærke ikke dem, som AAB i sidste måned fik socialministerens tilladelse til at rive ned, men nogle andre i nærheden.

Den selvstændige ingeniør vandt over en spanier og en englænder ved at genbruge de gamle rør til at lave ny ventilation i bygningen. Metoden var at skyde nye rør ind i de gamle. På den måde brugte han kapaciteten i de gamle rør, sparede en masse penge og slap for at ødelægge køkkenskabe i samtlige lejligheder. Ideen var at forbedre luftkvaliteten ved at etablere mekanisk ventilation med indblæsning.

»Jeg blandede teknologien fra varmeanlæg med delstrømsfiltrering, som man kender det fra fjernvarmesektoren. Derfor hev jeg også fat i guruen herhjemme, Hans Krag fra Rambøll Danmark, der for eksempel har været vvs-projektleder på Operaen i København og er formand for varmeudvalget i IDA. Han har kvalitetssikret mine løsninger,« fortæller Lars Ørtoft, der selv følte, at han havde styr på det, men alligevel synes det var rart at få en anden med forstand på et-strengede varmeanlæg til at kigge på det.

Lars Ørtoft er selvsagt stolt over at have modtaget prisen, men er også en ingeniør, der hele tiden tænker utraditionelt. En typisk igangsætter, der ser muligheder og trends før andre – og så elsker han at pusle med ideer og opfindelser for at se, om de kan bære kommercielt. For eksempel har han en drøm om, at byggeriet kan lære meget af bilindustrien. For vi har alle set fire håndværkere, hvor kun én arbejder, to taler i mobiltelefon og den sidste henter materialer. Det er hverken effektivt eller billigt, og kvaliteten er ofte ikke i top.

»Men hvis man nu lavede hele boligsektioner, så kom prisen ned og kvaliteten op. Væk var alle bekymringer om vejrlig, tyveri af materialer, koordinering af håndværkere og så videre. Kunderne skal lære, at det ikke er negativt at præfabrikere husene i for eksempel Ukraine, fragte dem til Danmark på Mærsk-containere, bygge fundamentet og sætte huset på i fire sektioner,« siger han.

Og så har Lars Ørtoft en passion for såkaldte nulenergihuse, som bruger lidt eller ingen ekstern energi og har et godt indeklima.

»På den måde kan vi både afhjælpe drivhuseffekten og gøre os uafhængige af den svindende forsyningskilde i de udemokratiske lande, der leverer olie og gas,« siger den idealistiske prisvinder. [aip]

Personen:
Navn: Lars Hellesøe Ørtoft
Stillinger: 2003: Selvstændig rådgivende ingeniør, 1985-2003: Projektleder i rådgivende ingeniørfirmaer, bortset fra to år hvor han arbejdede med salg af automatik i ABB.
Arbejdspladser: Lars Ørtoft rådgivende Inge­niørfirma A/S, Birch & Krogboe A/S, ABB Energi og Miljø A/S, Rambøll A/S, A/S Wissenbjerg, Crone & Kock K/S, B&S Rørteknik A/S.
Uddannelse: Akademiingeniør (bygning), Lyngby 1985, Merkonom i Regnskabsvæsen, Merkonom i Finansiering, HD 5 semester Organisationsudvikling og Innovation, CBS 2004
Fødselsår: 1962