Enormt plasmaudbrud på Solen fanget på video
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Enormt plasmaudbrud på Solen fanget på video

Et kæmpe udbrud på Solen overflade har sendt tons af plasma regnende ned på Solens overflade. Begivenheden er blevet fanget af Nasa's solobservatorium, Solar Dynamics Observatory.

»SDO har set et enormt udbrud på Solen - et af det største de seneste år. Billederne er ikke blot dramatiske, men de kan også være med til at løse et af mysterierne indenfor Solens fysik,« siger Lika Guhathakurta fra Nasas hovedkvarter i Washington i en pressemeddelelse fra Nasa.

Med den nye viden om hvordan udbruddene og plasmaet ved Solen opføre sig, vil forskerne bedre kunne forudsige de kraftige soludbrud som blandt andet kan slå satellitter ud af drift og påvirke elforsyningen på Jorden.

Læs også: Se kæmpe plasma-udbrud på Solen

»Vores bedste data hidtil«

Solar Dynamics Observatory har fanget en film af følgerne fra udbruddet som fandt sted den 19. april.

Filmen dækker fire timer og et område på over 100.000 kilometer i rummet. Udbruddet er så stort, at Jorden kan være mellem de to plasmastråler, og endda med god plads til begge sider.

Astronomerne har set lignende udbrud før, men sjældent så store og ikke i så mange detaljer.

»Vi kan se milliarder af tons af magnetiseret plasma, som bliver blæst ud i rummet, mens rester fra eksplosionen falder tilbage på Solens overflade. Det er vores bedste data hidtil,« siger Karel Schrijver fra Lockheed Martin's Solar and Astrophysics Lab til space.com.

Varm gas holder plasma oppe

På videoen ses strømme af plasma som falder tilbage på Solens overflade og laver lyse nedslag, når de rammer.

Dette er et fænomen, som astronomerne længe har studeret, og som har været et mysterium. Det forventedes, at plasmaet ville falde tilbage ned på Solen på grund af dens enorme tiltrækning, men det undrer, hvor langsom plasmaet falder. Nu ser det ud til at man har fået forklaringen, da den bliver delvist holdt oppe af en pude af varm gas.

Solar Dynamics Observatory har også målt temperaturen af plasmaregnen på Solen. Den viser sig at være forholdsvis "kølig", med blot 60.000 grader celsius, mens den bremsende pude af varm gas er cirka en til 2,2 millioner grader celsius. Det kølige plasma på videoen er mere rødligt, mens det varmere gas er blå-grønt.

Emner : Solen
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten